Satokauden kasviksia suositaan monista syistä. Sen lisäksi, että ne ovat aina lähellä tuotettua ruokaa ja niiden hinta on usein halvimmillaan, on niissä muistakin hyötyjä.
Satokautena kasvikset ovat saaneet kasvaa ja kypsyä niille optimaalisissa olosuhteissa, mikä tarkoittaa, että niissä on yleensä eniten makua ja ravinteita, mutta vähemmän torjunta-aineita.
Lähellä tuotettu tarkoittaa myös pienempää hiilijalanjälkeä, sillä hedelmiä ja kasviksia ei ole tarvinnut rahdata muista maista.
Ruokavalioon saa myös helposti vaihtelua hyödyntämällä aina sesongissa olevia kasviksia.
Lokakuussa hedelmistä kypsyy avokado, persimoni, kastanja, taateli, suomuannoona, granaattiomena, kiivi, viikuna, persikka, sitruuna ananas, banaani, viinirypäle, papaija, persikka, mandariini, mango, kvitteni, munakoiso ja suomalaisestakin puutarhasta tutummat päärynä, omena ja mansikka.
Hyvällä kasvukaudella kypsyvät myös munakoiso, appelsiini ja vesikrassi niminen yrtti.
Vihanneksista satokaudessa tällä hetkellä on artisokka, selleri, bataatti, kesäkurpitsa, purjo, salaatti, kukkakaali, lehtikaali, palsternakka, sienet, lammassalaatti, kurpitsa, lehtimangoldi, sipuli ja punajuuri.
Hyvällä kaudella kypsyy myös parsakaali, vihreät pavut, perunat, paprika, porkkana ja salaattiendiivi. Sateet ovat hyvän kasvukauden edellytys.
Heviosastojen lisäksi lokakuun antimia voi poimia myös luonnosta. Sahrami ja vuoden ensimmäiset pähkinät kypsyvät parhaillaan. Lisäksi sateiden jälkeen voi käydä etsimässä paikallisia sieniä.
Espanjassa kasvaa noin 2.500 erilaista sienilajia, joista vain murto-osa on myrkyllisiä. Osa täällä kasvavista sienistä on myös suomalaisille tuttuja, kuten kanttarelli ja herkkutatti.
Kasvikauppa Frutas y Verduras Fuengirola 3:n myyjä Muhammad Ali ei edes miettinyt vastaustaan, kun luetteli kauden lempikasviksikseen mandariinin ja perunan.
Perunasta Ali kokkaisi batata asadaa, eli uuniperunoita. Yksinkertaisimmillaan uuniperunat voi täyttää tuorejuustolla ja tillillä, mutta täytteiden kanssa on vain mielikuvitus rajana.
Roosa Leinonen