Viimeiset vuosikymmenet ovat muuttaneet maailmaa dramaattisesti. Ainakin, jos uskon oman sukupolveni maailmankuvaan.
On mielenkiintoista tutkia menneisyyttä ja huomata, että jokainen sukupolvi kautta historian on aina muutoksen kourissa ja tekemässä jotain mullistavaa. Parin vuosisadan päästä tutkittuna meidän aikakautemme globalisaatio, digitalisaatio ja liberalismi olivat vain pieni alkusysäys koko maailman geopoliittiselle muutokselle. Tuo muutos on meille 2020-luvulla eläville arvoyksilöille täysi kysymysmerkki. Ja hyvä niin. Tulevaisuutta on turha arvuutella.
Emme olisi voineet uskoa todeksi koronan tuomaa pandemiaa tai Ukrainan sotaa, vaikkakin kaikilla suoratoistopalveluilla on vuosia esitetty hyvinkin totuudenmukaisia sarjoja aiheista. Tulevaisuutta voi ehkä kuitenkin arvuutella.
Juuri tänä päivänä olemme enemmän kuin koskaan riippuvaisia sähköstä. Pienikin sähkökatos saa meidät toimintakyvyttömäksi. Olemme sähkön, kaiken maailman sähkölaitteiden ja sähköllä toimivien tietoliikenneverkkojen toimivuuden armoilla. Ei todellakaan ole ihme, että Venäjä haluaa tuhota Ukrainassa juuri sähkönjakeluverkkoja.
Vuonna 2021 Espanjassa lähes puolet sähköstä tuotettiin kotimaisilla, uusiutuvilla luonnonvaroilla. Muu Eurooppa ei ole niin edistyksellinen. Putinin kaasuputken ja muiden fossiilisten polttoaineiden sulku voi pimentää Euroopan. Onneksi meillä täällä Etelä-Espanjassa on yli 320 aurinkoista päivää ja aurinkoenergian käyttö on vapautettu myös kotitalouksille.
Korona, sota, inflaatio, sääntely ja epämääräiset kauppapoliittiset kiemurat tulevat nostamaan sähkön hintaa tulevaisuudessa. Siksi juuri nyt minäkin olen asentamassa aurinkopaneeleja vuoristotalomme katolle. Niin kauan kuin on lämpöä, valoa ja toimivat tietoliikenneyhteydet, on aina inhimillistä toivoa paremmasta!