Rumpali vääntää rautalangasta

 

Kun muusikko on intohimoinen rautalankamusiikin ystävä, voisi kuvitella että seinät olisivat täynnä sähkökitaroita. Jari Mobergin suhteen tilanne on kuitenkin toinen. Yhtä innokasta ja asiantuntevaa rautalankamiestä saa etsiä, eikä välttämättä silti löydä, mutta Moberg ei soita kitaraa. Rummut ovat olleet hänen juttunsa pikkupojasta asti.

– Olin kahdeksan vanha, kun vanhempani veivät minut Matti Koskialan testeihin nähdäkseen olisiko minusta tosiaan rumpujensoittajaksi, Moberg muistelee.

Arvostettu jazzrumpali kuunteli hetken innokkaan Mobergin soittoa, ja kävi huikkaamassa viereisessä huoneessa odottaville vanhemmille, että poika on luonnonlahjakkuus.

- Mainos -

Siitä alkoi Mobergin ”elinkautinen” rumpujen takana.

– Ensimmäiset omat rummut sain kymmenvuotissyntymäpäivälahjaksi.

Koskialan ohella Jari Mobergille oppia ovat olleet antamassa mm. Matti Oiling ja kuuluisa Oulunkylän Pop & Jazz musiikkiopisto.

Rummuissa Mobergia kiehtoi niiden rooli yhtyeessä.

– Toisaalta rumpali on bändin tuki, vähän niin kuin maalivahti jääkiekkojoukkueessa, mutta toisaalta myös johdattelee koko bändiä rytmin kautta. Se on aina viehättänyt minua, Moberg valaisee.

Hurriganesia ja progea

Jari Mobergin ensimmäiset omat bändiviritelmät olivat varsin erityylisiä. Yhtäällä veivattiin Hurriganesia ja toisaalla progea. Molemmille löytyy kuitenkin looginen selitys.

– Omia ensimmäisiä suosikkejani olivat 70-luvun alussa Hurriganes ja Suzi Quatro. Vanhemmilla pojilla oli progebändi, johon he pyysivät minut rumpaliksi, Moberg taustoittaa.

- Mainos -

Lopullisesti rumpalin omin laji löytyi 70-luvun loppupuolella, kun rautalankamusiikki astui kuvioihin.

– Rautalangassa kiehtoo se, että jokaisella instrumentilla on paljon soitettavaa. Kun on vain kaksi kitaraa, basso ja rummut, pitää jokaisella on runsaasti tilaa täytettävänä, Jari Mobergi kuvailee viehtymystään.

Rautalanka kansien välissä

Rakkaus rautalankamusiikkiin on tuonut Jari Mobergin elämään soittamisen lisäksi myös muuta puuhaa. Keskellä pahinta koronakurimusta mies julkaisi kirjan Sadoin sähkökitaroin.

– Kyseessä on suomalaisen rautalankamusiikin historiankirja, muotoilee Moberg.

– Toki siinä kerrataan alusta alkaen mistä ja miten rautalanka sai alkunsa, miten se saapui Eurooppaan ja Suomeen. Pääpaino on kuitenkin nimenomaan suomalaisessa rautalangassa.

Kirja sai erinomaisen vastaanoton, vaikka pandemia ei olisi voinut osua kirjan kannalta juuri pahempaan aikaan.

– Esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoitti kirjasta viisi sivua, Moberg mainitsee.

- Mainos -

Hyvän vastaanoton innoittamana hän on parhaillaan viimeistelemässä kirjan laajennettua toista painosta. Painotuoreita kirjoja on odotettavissa ensi vuoden helmikuussa.

Dokumenttisarja

Niille jotka pitävät rautalangasta, mutteivät lukemisesta, Mobergilla on myös hyviä uutisia. Sadoin sähkökitaroin -kirjan pohjalta ollaan tekemässä myös tv-dokumenttisarjaa.

– Sarjassa on pitkälti sama idea kuin kirjassakin. Siinä käydään läpi sähkökitaran historia, ulkomaalainen rautalanka, suomalainen rautalanka ja rautalangan tulevaisuus, Moberg kertoo.

Sarjan kuvaukset ja materiaalin kerääminen on jo aloitettu, ja luvassa on vahvaa materiaalia.

– Esimerkiksi Shadowsin jäseniä haastatellaan sarjaa varten. Samoin mukana ovat kaikki keskeiset suomalaisen rautalangan huiput, Ruotsia unohtamatta, hän listaa.

Näillä näkymin Ylellä esitettävä sarja valmistuu keväällä. Esitysajankohdasta ei kuitenkaan vielä ole varmuutta.

The Charades

Mutta eihän kukaan ole rumpali kirjoja kirjoittamalla. Varsinaista rumpalointia Jari Moberg on harjoittanut jo noin 35 vuoden ajan perustamassaan The Charades -yhtyeessä. Yhtye on julkaissut kymmenkunta studioalbumia, ja kiitoksia on sadellut arvovaltaisilta tahoilta.

Englantilainen rautalankamusiikkiin erikoistunut Pipeline lehti on nimennyt peräti viidesti meidän levymme vuoden albumiksi, Moberg kehaisee.

Myös keikkarintamalla menoa on riittänyt. Suomen lavat on luonnollisesti koluttu moneen kertaan, mutta myös ulkomaat ovat tulleet tutuiksi.

– Japanissa olemme tehneet viisi kiertuetta, Italiassa kuusi kiertuetta. Englannissa olemme konsertoineet viisi kertaa. Meksikoa olemme kiertäneet kolmesti ja Venäjää kahdesti. Myös Espanjassa ja Ruotsissa on esiinnytty, luettelee Jari Moberg.

Joulukuussa Aurinkorannikon suomalaisilla on harvinainen mahdollisuus nähdä The Charades täkäläisillä lavoilla. Lauantaina 18.12. rautalanka soi Kukossa ja sunnuntaina 19.12. Nuriasolissa.

Kuka?

  • Jari Moberg
  • 57 vuotta
  • Kotoisin Helsingistä
  • Harrastaa monipuolisesti urheilua
  • Asuu Torremuellessa vaimon ja koiran kanssa

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista