Riina Leppäkangas: Kuinka minun tulisi syödä?

On ruokapyramidia, 5:2-dieettiä, Välimeren ruokavaliota, monenlaista pussikeittodieettiä ja niin edelleen. Millähän tavalla sitä kannattaisi syödä jotta pysyisi kuosissa, ylimääräisiä kiloja ei pääsisi kertymään tai ylipäätään voisi hyvin?

Suomalaiset ravitsemussuositukset, jotka uusitaan joka kahdeksas vuosi, korostavat terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuutta. Kokonaisuus on monipuolinen ja sisältää tasapainoisesti kaikkia ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Mutta onko kaikki sitä miltä näyttää? Suositukset ovat saaneet myös vastustajansa. Joidenkin mielestä muun muassa elintarviketeollisuudella on ”omat näppinsä pelissä” ja kaiken takana olisi, mikäs muu kuin raha, joka omalta osaltaan ohjaisi kansan kuluttamistottumuksia.

Entäpä sitten dieetit? Mietitäänpä vaikka 5:2-dieettiä, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kahtena päivänä viikossa syödään huomattavan vähän ja muina päivinä mitä mieli tekee. Varmasti tässäkin on omat hyötynsä, mutta kuka jaksaa noudattaa kovin kauaa tällaista tapaa syödä – ja onko tämä lopulta kovin mielekästäkään?

Dieettejä löytyy varmasti sekä hyviä että huonoja. Kannattaa kuitenkin tarkoin harkita, onko järkevää ryhtyä dieetille joka tuo ehkä hetkellisiä hyötyjä, mutta ei opasta syömään pitemmän päälle oikealla tavalla.

- Mainos -

Kaikki ovat varmasti kuulleet Välimeren ruokavaliosta, jota pidetään yleisesti suositeltavana tapana syödä. Paljon muun muassa kalaa, kasviksia, oliiviöljyä ja hedelmiä sisältävä ruokavalio pitää kropan terveenä. Joten olisiko tämä oikea tapa syödä?

Tuskin tähän on yksiselitteistä vastausta. Monia asia vaikuttaa syömiskäyttäytymiseemme ja se mikä sopii jollekin, ei välttämättä sovi toiselle. Nykypäivänä on myös paljon ruoka-aineallergioita, jotka tuovat omat haasteensa arkeen.

Kun haetaan tervettä kehoa ja energistä oloa, rentoutta unohtamatta, on oikeanlaisella ruokavaliolla suuri merkitys. Mahdollisimman monipuolinen ja värikäs ruokavalio ja säännöllinen syöminen luovat omalta osaltaan perustan hyvinvoinnille. Mikäli perusta on kunnossa, eivät pienet herkkuhetket silloin tällöin kaada kokonaisuutta.

Riina Leppäkangas

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista