Lukuaika: Rahat tilille ulkomaanhoidoista

Rahat tilille ulkomaanhoidoista

Keväällä tuli yllättävä uutinen. Suomi ryhtyy maksamaan Kela-korvausta ulkomailla tehtävistä hoidoista. Uutinen yllätti, kun samanaikaisesti Kela-korvauksia on alettu ajaa Suomessa alas kovaa kyytiä. Tuntui suorastaan uskomattomalta, että yhtäkkiä juuri ulkomailla annetuista hoidoista korvausta maksettaisiin. Kyseessä oli kuitenkin eduskunnan helmikuussa ihan virallisessa lainsäätämisjärjestyksessä hyväksytty laki.

Pakkohan se oli keväällä uskoa, mutta monen mieltä varmasti kalvoi epäilys, näinköhän järjestelmä oikeasti toimii. Terveyspuolella on ennenkin törmätty asioihin, joissa kirjoitettu laki ja käytännön soveltaminen ovat olleet ristiriidassa keskenään.

Nyt asiasta on kuitenkin varmuus olemassa. Todistettavasti moni ihminen on hakenut Kela-korvausta Espanjassa tehdyistä hammashoidoista ja muista terveyspalveluista. Ja rahat ovat tulleet tilille.

Nyt kun järjestelmän tiedetään toimivan, se saattaa avata aivan uusia näkymiä terveysturismille. Korvauksen saamisen edellytyksenä on, että samankaltaiset hoidot tehtäisiin julkisen terveydenhuollon toimesta, mikäli potilas hakeutuisi hoitoon Suomessa. Kaihileikkaus, lonkan uusiminen, hampaiden juurihoito ja moni muu operaatio on nyt mahdollista tehdä Espanjan auringon alla.

- Mainos -

Yksi merkittävä tekijä uudessa järjestelmässä on hoitoon pääsyn nopeus. Tällä hetkellä kaihileikkaukseen joutuu julkisella puolella Suomessa jonottamaan pitkään. Aurinkorannikolla ammattilaiset tekevät leikkauksen viikon varoitusajalla. Myös monissa muissa toimenpiteissä hoito pystytään toteuttamaan saman tien, ilman jonotusta. Jonojen välttäminen on hyvä syy muuttaa vaikkapa talvikuukausien ajaksi etelän lämpöön. Toipuminenkin on mukavampaa valoisassa Espanjassa, kuin pimeässä Suomessa.

Laki on siinä mielin ristiriitainen, että Suomessa toimivat yksityiset terveyspalvelujen tuottajat eivät sen tuomista eduista pääse nauttimaan. Palvelusetelien käyttö tai muuten valinnanvapaus hoitojen osalta on Suomessa vielä lapsenkengissä. Kapasiteettia yksityisellä puolella olisi, mutta sitä ei ole haluttu monenlaisista syistä johtuen täysimittaisesti hyödyntää.

Muistetaan kuitenkin, että Kela-korvaukseen ulkomailla tehdyistä hoidoista ovat oikeutettuja vain Suomen sosiaaliturvan piirissä olevat. Espanjassa pysyvästi asuville tässä ei ilmaista lounasta sentään annettu.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...