Puhtia vastustuskykyyn

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. C-vitamiini on myös antioksidantti eli aine, joka suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. Sitä tarvitaan kudosten kasvuun, kuten hampaiden, luuston, ihon ja verisuonten muodostumiseen. Se parantaa jaksamisen kannalta tärkeän raudan imeytymistä.

C-vitamiini on välttämätöntä kollageenin muodostumiselle. Kollageeni on sidekudosten ja nivelsiteiden rakennusaine, joka on tärkeässä roolissa ihon, verisuonien, jänteiden sekä nivelsiteiden toiminnassa.

Vahvat ja terveet sidekudokset edistävät myös ikenien ja hampaiden terveyttä. C-vitamiinin antioksidanttiset ominaisuudet auttavat suojaamaan soluja vaurioilta sekä ylläpitämään niiden terveyttä.

- Mainos -

Antioksidantit suojaavat elimistöä taistelemalla vapaita radikaaleja vastaan – haitallisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa soluvaurioita ja nopeuttaa ikääntymisprosessia. C-vitamiini vähentää myös tehokkaasti ihon hapettumista, kun sitä käytetään yhdessä E-vitamiinin kanssa.

C-vitamiini stimuloi valkosolujen muodostumista, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

C-vitamiinin puutoksen oireita ovat väsymys ja infektioherkkyys. Vakava puutos on kuitenkin harvinaista, sillä useimmat ihmiset saavat C-vitamiinia jonkin verran ruokavaliostaan. Tupakointi ja yksipuolinen ruokavalio saattavat kuitenkin altistaa puutokselle.

Kehittyneissä maissa C-vitamiinin puutos on tavallisesti seurausta yksipuolisesta ruokavaliosta tai sairaudesta, joka heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Suurin osa kehossamme olevasta C-vitamiinista sijaitsee lihaksissa. Myös veressä on runsaasti C-vitamiinia. Silmissä, lisämunuaisissa ja aivoissa on suhteellisesti korkein C-vitamiinipitoisuus.

C-vitamiinia tarvitaan kollageenin, L-karnitiinin ja tiettyjen välittäjäaineiden biosynteesissä. Lisäksi C-vitamiini osallistuu proteiinien aineenvaihduntaan. Kollageeni huolehtii muun muassa ihon palautumisesta haavan tai vamman jälkeen.

Koska C-vitamiini toimii antioksidanttina ja tehostaa immuunipuolustusta, se on tärkeä vitamiini elimistön hyvinvoinnille.

C-vitamiini:

- Mainos -

-edistää hermoston normaalia toimintaa
-edistää kollageenin muodostumista ja tätä kautta luuston, rustojen, ikenien ja ihon normaalia toimintaa
-edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
-edistää normaaleja psykologisia toimintoja
-edistää raudan imeytymistä.

C-vitamiinia voidaan sanoa myös stressivitamiiniksi. C-vitamiini on tärkeä tekijä stressihormonien kuten adrenaliinin sekä hermoston välittäjäaineiden muodostumisessa ja toiminnassa.

Foolihapon ja B12-vitamiinin tehokas toiminta vaatii C-vitamiinin läsnäoloa.

C-vitamiini on toisen antioksidantin, E-vitamiinin kierrättäjä. Kun E-vitamiini toimii elimistössä, se muuttuu toimimattomaan muotoon. Se kuluisi nopeasti loppuun, ellei C-vitamiini palauttaisi sitä takaisin toimintaan.

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toimintaa. Erityisesti raskaan liikunnan yhteydessä on tärkeää saada tarpeellinen määrä C-vitamiinia.

Yksi C-vitamiinin tehtävistä on kollageenin muodostamiseen osallistuminen. Kollageeni on proteiini, joka osallistuu kehon useiden kudoksien muodostumisprosessiin. Sitä esiintyy luustossa, ihossa, verisuonistossa, rustoissa ja hampaissa. Rusto mahdollistaa nivelten normaalin liikkumisen.

Mikäli kollageenia ei muodostu riittävästi, voi oireina olla mustelmaherkkyys, haavojen hidas parantuminen, verenpurkaumat, ienten turvotus ja niiden verenvuoto, sekä nivel- ja lihaskivut.

C-vitamiini edistää ihon terveellistä toimintaa. Niin sisäisesti kuin ulkoisesti nautittu c-vitamiini on hyödyllinen ihon nuorekkuuden tavoittelemisen kannalta.

- Mainos -

C-vitamiinilisää suositellaan erityisesti flunssakausien varalta. C-vitamiinilisän käyttö on hyötyynsä nähden hyvin edullista kun on vältettävissä monet syys- ja kevätflunssat. C-vitamiinilisää valittaessa ei kannata katsoa vain hintaa. Vitamiinilisien laadulla on suuri merkitys.

Sinkki ja C-vitamiini ovat yhdessä tehokas keino flunssan oireiden ehkäisyyn sekä flunssan selättämiseen. Tämän yhdistelmän nauttiminen kannattaa aloittaa välittömästi flunssan oireiden alettua.

Säännöllinen korkea C-vitamiinin saanti on liitetty alhaisempaan kaihin muodostumisen riskiin ikääntymisprosessissa, samoin kuin ikään liittyvään sokeuteen. C-vitamiinia kuitenkin tutkitaan yleensä muiden antioksidanttien yhteydessä, mikä vaikeuttaa suoran suhteen osoittamista.

C-vitamiinin vakavasta puutoksesta aiheutuvaa keripukkia ei oikeastaan esiinny nykyaikana. Aiemmin se saattoi seurata olemattomasta C-vitamiinin saannista, ja monille meistä se on tuttu lähinnä entisajan merimiesten kohtalona.

Keripukki (eli scorbutus) syntyy, jos C-vitamiinin saanti alittaa 10 milligrammaa päivässä useiden viikkojen ajan. Sen oireita ovat ihon ja limakalvojen verenvuoto, anemia ja yleinen heikkoustila. Jos täydellinen C-vitamiinin puutos jatkuu, keripukki johtaa kuolemaan muutaman viikon kuluttua.

Eräässä tutkimuksessa todettiin jopa, että C-vitamiinin puute havaittiin seitsemällä kymmenestä potilaasta, joilla oli inaktiivinen Crohnin tauti, vaikka neljällä oli riittävä C-vitamiinin saanti. Tutkimuksissa on myös havaittu, että tupakoitsijat saattavat olla alttiimpia C-vitamiinin puutteelle.

Keripukilla voi olla joitakin vakavia oireita, kuten:

-Hidas haavan paraneminen
-Verta vuotavat ikenet
-Helpot mustelmat
-Väsymys
-Turvonneet ikenet
-Heikentynyt immuunijärjestelmä
-Usein esiintyvät nenäverenvuodot
-Kuiva, hilseilevä iho
-Turvonneet nivelet
-Kuivat, halkeilevat hiukset
-Ientulehdus

C-vitamiinin saantisuositus vaihtelee iän ja elämäntilanteen mukaan. Ihmisen keho ei voi itse tuottaa C-vitamiinia, joten se täytyy saada joko ravinnosta tai lisäravinteena. Vesiliukoisena C-vitamiini ei varastoidu kehoon kuten rasvaliukoiset vitamiinit, joten sitä on hyvä saada päivittäin.

Anni’s Vital Shop toivottaa lukijoille hyvää joulua!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...