Presidentti Sauli Niinistö: Ulkosuomalaiset tärkeä voimavara Suomelle

Ulkosuomalaisten neuvontaan ja palveluun keskittyvän Suomi-Seuran juuri ilmestyneessä Suomen Silta-lehden haastattelussa tasavallan presidentti Niinistö sanoo olevansa varma, että ulkosuomalaiset pystyvät luomaan myös sellaista Suomi-kuvaa, jolla yleisemminkin on merkitystä. ”Ulkosuomalaiset pitävät Suomen lippua ja suomalaisuutta hienosti esillä ympäri maailmaa”, toteaa presidentti Niinistö.

Hän toteaa myös että, monet ulkosuomalaiset, paitsi työnsä puolesta niin muutenkin ovat konkreettisesti olleet valmiita edistämään suomalaistuttujensa tai yhteyksiensä asiaa kohdemaassaan.

Kysyttäessä suomalaisten lisääntyneestä ulkomailla tapahtuvasta opiskelusta ja työkokemuksesta ja sen merkityksestä suomalaiselle yhteiskunnalle vastaa presidentti Niinistö: ”Maailma on hyvin kansainvälinen ja erityisesti työelämässä sekä monissa tehtävissä vaaditaankin kansainvälisyyttä, sen osaamista ja hallitsemista, joten tämä on erittäin tärkeä, konkreettinen asia.”

Suomen Sillan haastattelussa Niinistö, jonka oma ulkosuomalaisuus on rajoittunut muutaman vuoden asumiseen Luxemburgissa, kertoo muita kokemuksiaan ulkosuomalaisuudesta:

- Mainos -

”Minulle on erityisesti jäänyt mieleen Yhdysvaltojen matka Itsenäisyyden juhlavuonna, jolloin kävin vaimoni kanssa muun muassa Minnesotassa, jossa oli todella upea tunnelma. Siellä saattoi nähdä, että ulkosuomalaisilla on hyvin lämmin ja syvä suhde kotimaahansa.”

Lukuja ja toimintaa

Maailmalla toimii noin 1500 ulkosuomalaisyhteisöä, jotka toimivat suomen kielen ja kulttuurin puolesta ja vahvistavat yhteisöllisyyttä. Lisäksi maailmalla toimii useita kymmeniä suomalaismedioita.

Muuttoliikkeen seurauksena maailmalla asuu pysyvästi noin 300 000 Suomen kansalaista, joista runsaat 250 000 ovat äänioikeutettuja. Suomalaistaustaisia henkilöitä on noin kaksi miljoonaa.

Ulkosuomalaisuuden asiantuntijana Suomi-Seura ry on jo yli 90 vuotta edistänyt ulkosuomalaisten asioita ja toiminut verkostonrakentajana Suomen ja ulkosuomalaisten välillä. Suomi-Seuran ja ulkosuomalaisten aloitteesta on jo toteutunut mm. kaksoiskansalaisuus, kirjeäänestys, ulkosuomalaisveteraanien kuntoutus omassa kotimaassaan, sosiaali- ja terveydenhuoltoalan harjoittelijavaihto ulkomailla toimiviin ikääntyvien Suomi-koteihin.

Suomen Sillan 4/2020 suomenkileinen digiversio on luettavissa osoitteessa https://www.lukusali.fi/?p=Suomen%20Silta

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...