Prätkämimmi ja puuhanainen

Vielä vuonna 2015 Aurinkorannikko ja Fuengirola olivat Niina Ristolaiselle tuttuja lähinnä lomakohteina. Vuosi 2016 muutti tilanteen kuitenkin kertaheitolla.

– Tulin vuonna 2016 Fuengirolaan tekemään gradua ja siitä alkaen suuri osa ajasta on viihdytty täällä, Ristolainen kertoo.

Ratkaiseva tekijä, jonka vuoksi kohteeksi valikoitui nimenomaan Fuengirola, oli helppous. Tuossa vaiheessa vanhin hänen kolmesta lapsestaan oli jo omillaan, mutta kahden nuoremman lapsen kanssa muuttaminen onnistui helpoiten paikkaan, jossa oli tarjolla suomalaista koulutusta.

– Nuorimmaiseni oli silloin eskari-ikäinen ja hän aloitti koulupolkunsa Tuiskulassa. Keskimmäinen meni vuonna 2016 kolmannelle luokalle suomalaiseen kouluun. Molemmat viihtyivät tahoillaan erinomaisesti, hän kuvailee.

- Mainos -

Palvelua tarpeeseen

Gradun tekemisessä Niina Ristolaisella meni jokseenkin vuosi. Sen jälkeen hän palasi Suomeen, mutta ei kokonaan. Elämä Espanjassa maistui niin hyvältä, että Fuengirolassa vietettiin useita pidempiä jaksoja joka vuosi siitä lähtien. Sosiaalialalla työskentelevä Ristolainen näki myös Aurinkorannikolla selvän tarpeen alan palveluille, mikä sittemmin johti pysyvämpään muuttoon.

– Havaitsin täällä ollessani hyvin pian, että alueen suomalaiset, samoin kuin muutkaan ulkomaalaiset, eivät usein pysty täysin hyödyntämään niitä tukia ja resursseja joita täkäläinen järjestelmä tarjoaa. Syitä on monia, mutta kielimuuri on niistä ehkä merkittävin.

Niinpä Ristolaisen mielessä alkoi muotoutua ajatus oman yrityksen perustamisesta Aurinkorannikolle.

– Joulukuussa 2021 perustin lopulta yritykseni NSC Group (Nordic Social Care) ja vuoden 2022 alussa alkoi toiminta. Yritys tarjoaa sosiaalipalveluita pääasiassa suomalaisille, mutta tarvittaessa toki muunmaalaisillekin, Ristolainen kertoo.

– Tällä hetkellä toiminta-alueena on Aurinkorannikko, mutta tavoitteena on laajentaa jossain vaiheessa myös Torreviejan seudulle ja Kanariansaarille, hän suunnittelee.

Politiikan pariin

Yksi syy, miksi Niina Ristolainen palasi vuonna 2017 viettämään pidempiä aikoja Suomessa, oli politiikka.

- Mainos -

– Olen aina ollut kiinnostunut politiikasta. Suomessa olin monissa eri luottamus- ja yhdistystehtävissä, ja luonnollisena jatkumona asetuin ehdolle Kouvolassa vuoden 2017 kuntavaaleissa ja pääsin heti läpi valtuustoon.

Vaikka Ristolaisen visiitti Kouvolan kaupunginvaltuustossa jäi – ainakin toistaiseksi – vain yhden kauden mittaiseksi, ei kiinnostus politiikkaan ole hävinnyt. Päin vastoin, hän on tällä hetkellä SDP:n puoluevaltuuston jäsen ja sen lisäksi aktiivisesti puuhaamassa Aurinkorannikolle omaa demariyhdistystä, samaan tapaan kuin kokoomuksella jo on.

– Aurinkorannikon demarit on tarkoitus käynnistää ensin kerhotoimintana ja lähivuosien aikana tavoitteena on saada rannikolle oma demariyhdistys, hän hahmottelee.

Luottamustehtävät seuraavat Ristolaista Aurinkorannikolle. Keväällä hänet valittiin Aurinkorannikon suomalaisen koulun säätiön hallitukseen.

Elävää musiikia

Jottei aktiivisella Ristolaisella vaan olisi käynyt aika pitkäksi sosiaalityön, yhdistys- ja luottamustehtävien sekä politiikan kanssa, hän järjesti Suomessa aktiivisesti myös elävän musiikin tapahtumia, erityisesti rockabillyn saralla.

– Olin kaikkiaan 14 vuotta mukana järjestämässä rockabillyklubia ja siihen päälle järjestin vielä muutaman vuoden psychobilly-ska klubia, hän kertaa.

Eipä olekaan mikään ihme, että edelleen live-musiikista innokkaasti nauttiva nainen ryhtyi puuhaamaan keikkoja myös Aurinkorannikolla.

- Mainos -

– Keväällä 2023 aloitimme SunPeppers klubi-iltojen järjestämisen Roy Roosin kanssa. Roy on asunut rannikolla jo parikymmentä vuotta ja innokkaana musiikkimiehenä tuntee alaa ja ihmisiä hyvin. Hänen kanssaan jutellessamme huomasimme että meillä oli pitkälti samanlaisia ajatuksia keikkarintaman kehittämiseksi Fuengirolassa, joten ryhdyimme tuumasta toimeen, Ristolainen muotoilee.

Ensimmäistä SunPeppers klubi-iltaa bailattiin ravintola Kukossa málagalaisen Elvis tribuuttibändin merkeissä maaliskuun lopussa, ja lisää on jo suunnitteilla.

Prätkämimmi

Jos tähän mennessä ei vielä ole käynyt selväksi, että Niina Ristolainen on aktiivinen toiminnan nainen, joka ei kauaa viihdy sohvan nurkassa nyhjöttämässä, niin nostetaan vielä esiin yksi hänen monista harrastuksistaan. Moottoripyöräily.

– Minulla on ollut vähintään yksi moottoripyörä aina siitä lähtien kun sain kevarikortin 16-vuotiaana, Ristolainen kertoo, ja esittelee kännykän kuva-albumista ylpeänä pyöriään.

– Ensimmäinen iso pyöräni minulla on edelleen tallella. Toinen, todellinen aarteeni, on täysin entisöity vuoden 1952 Triumph.

Yksi pieni mutta Ristolaisen moottoripyöräilyyn kuitenkin liittyy.

– Minulla ei ole tällä hetkellä pyörää täällä Espanjassa. Ajelen toki pyörilläni aina kun olen Suomessa käymässä, mutta ensi syksynä tuon Trumpan tänne Fuengirolaan, jotta pääsen vihdoin nauttimaan näistä upeista ajo-olosuhteista ja maisemareiteistä, Niina Ristolainen lupaa.

Kuka?

  • Niina Ristolainen
  • 44 vuotta
  • Kotoisin Joensuusta
  • Fuengirolassa vuodesta2016
  • Kolme lasta ja yksi lapsenlapsi
  • Sosiaalityöntekijä
  • Harrastaa mm. moottoripyöräilyä ja vinyylien keräämistä

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Saana Pihlajaniemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...