Porttikiellosta portin vartijaksi

Jotkut muuttavat Aurinkorannikolle pitkäaikaisen haaveen perässä, toiset saattavat tarvita avukseen pienen potkun, tai kuten Marge Toivosen tapauksessa: potkut.

Los Bolichesin sydämessä Fuengirolassa sijaitsevaa Tauski Baria on pian viiden vuoden ajan emännöinyt napakalla otteellaan Marge Toivonen.

– Heinäkuussa 2017 sain tänne porttikiellon ja lokakuussa olin jo toimitusjohtaja, hän kertaa hymyssä suin.

Siinäpä melkoinen urakehitys, mutta palataan siihen hieman tuonnempana.

- Mainos -

Potkuista palmun alle

Marge Toivosesta saa helposti sellaisen kuvan, että hän on nopeiden liikkeiden ja ripeän toiminnan erikoisnainen. Käsitys lienee osittain oikea, mutta työelämässä Toivonen on ollut enimmäkseen pitkän linjan tekijä.

– Olin 29 vuotta töissä samalla paperitehtaalla Lohjalla. Sitten vuonna 2009 tehtaalla tehtiin supistuksia, ja siinä yhteydessä minä sain lopputilin, hän kertaa.

Pitkän uran päättyminen tuolla tavalla oli kova paikka. Toivonen kertoo että hänen itsetuntonsa romahti, mikä osaltaan saattoi olla vaikuttamassa hänen muuttoonsa Aurinkorannikolle. Vaikka elämä oli heittänyt eteen kasan sitruunoita, ei Marge Toivonen kuitenkaan lamaantunut.

– Irtisanomisen jälkeen kävin kaksivuotisen varastonhoitajan perustutkinnon. Valmistuttuani hain töihin varastonhoitajaksi yhteen firmaan, mutten päässyt, hän muistelee.

Lopulta tuon työn luiskahtaminen sivu suun taisi koitua onneksi.

– Hain saman tien töihin yhteen Aurinkorannikolla toimivista puhelinmyyntiyhtiöistä, ja sain paikan. Kaipasin todella maisemanvaihdosta, joten viikossa tein päätöksen muuttaa Espanjaan. Ilmoitin perheelle, että muutan viikon päästä Espanjaan, heitättekö minut lentokentällä, Marge Toivonen nauraa.

Kielitaidon puute ei tomeraa naista häirinnyt, vaan hän kotiutui Aurinkorannikolle saman tien.

- Mainos -

– Kahden kuukauden jälkeen lähdin Suomeen tyhjentämään asuntoni, koska olin päättänyt jäädä tänne. Jaoin perheelle huonekalut ja palasin takaisin Fuengirolaan.

Tiskin taakse

Espanja ja Aurinkorannikko osoittautuivat Toivoselle siis heti nappivalinnoiksi. Toisin oli kuitenkin puhelinmyynnin suhteen. Hänen omin sanoinsa ”se ei kutsunut mitenkään”.

Niinpä parin vuoden päästä Marge Toivonen alkoi siirtyä ravintola-alan hommiin eri suomalaisbaareihin. Tämä siirtymä johti lopulta vuonna 2017 jokseenkin erikoiseen tapahtumasarjaan, jonka seurauksena istumme nyt Tauski Barissa tekemässä tätä haastattelua.

– Heinäkuussa 2017 tulimme ystävättären kanssa tuohon viereiseen baarin, jossa meitä varoiteltiin, ettei kannata mennä tuonne Tauskiin, siellä alkaa kohta taas tuolit lennellä. Ja niin siinä tosiaan kävi. Tuoli alkoi lennellä kun Tauskissa porukka alkoi tapella. Tämä oli siihen aikaan tosi huonossa kunnossa ja aika epämääräistä porukkaa pyöri baaria pitämässä, Toivonen taustoittaa.

– Minä sitten – vieläpä aika maltillisin sanoin- kerroin tapahtumista omalla facebook-seinälläni. No, sieltähän tuli heti Tauskilta vastaus, että nyt on Marge Toivosella porttikielto Tauskiin kunnes hän toisin päättää.

Tästä ei mennyt montaa viikkoa, kun elokuussa Toivosen puhelin soi ja häntä pyydettiin Tauski Bariin emännöimään karaokea. Toivonen suostui, ja siitä alkoi varsin nopea urakehitys.

– Elokuussa aloitin karaoke-emäntänä, syyskuussa minusta tuli ravintolapäällikkö ja lokakuussa toimitusjohtaja, hän kertaa nopeita käänteitä.

- Mainos -

– Monet haaveilevat baarin hankkimisesta Aurinkorannikolta, mutta minulle tämä vähän niin kuin tulla tupsahti, kun Tauski halusi myydä.

Laulu raikaa

Omistajanvaihdoksen jälkeen Marge Toivonen on emännöinyt Tauski Baria pian viisi vuotta. Hyvässä hengessä tapahtuneen omistajanvaihdoksen jälkeenkin baarille nimensä antanut laulaja Tauski näkyy nimen ohella mm. baarin sisustuksessa.

Toivosen itsensä osalta kypsemmällä iällä tapahtunut alan vaihto tuntuu onnistuneelta. Hän kertoo viihtyvänsä tiskin takana.

– Tässä on tavannut ja oppinut tuntemaan monenlaisia ihmisiä, julkkiksiakin, joita täällä on käynyt. Ile Vainio, Tomi Metsäketo, Sofia Belórf, Tuukka ja Olga Temonen, Erika Vikman, Jouni Hynynen, Mari Perankoski, A.W. Yrjänä ja niin edelleen. En minä sellaisia Lohjalla tapaisi.

Karaokebaariksi profiloituneessa baarissa lauletaan viitenä iltana viikossa. Omaan repertoaariinsa Toivonen laskee kuuluvan toista sataa kappaletta.

– Jos joku pitää nimetä bravuuriksi, niin ehkäpä Sellaista Elämä On.

Kuka?

  • Marge Toivonen
  • 66 vuotta
  • Kotoisin Lohjalta
  • Neljä lasta, kolme lapsenlasta
  • 29 vuoden ura paperitehtaalla
  • Muutti Aurinkorannikolle 2011
  • Harrastaa dartsia

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Santtu Hyytinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...