Erityisvalvonnan kohteena on kuljettajan huomiota hajottavien laiteiden, kuten matkapuhelimen, autoradion, navigointilaitteen yms. käyttö ajon aikana.
Tehovalvonta alkaa maanantaina 7. lokakuuta ja jatkuu koko viikon ajan, sunnuntaihin 13. lokakuuta asti.
Tilastojen mukaan näiden laitteiden käyttö ajon aikana on suurin vaaratekijä liikenteessä, ja erityisesti kuolonkolareihin ja muihin vakaviin onnettomuuksiin johtava tekijä.
Lue myös: Karmea tilasto: Aurinkorannikon liikenteessä kuolee ihmisiä ennätystahtia
Joidenkin tutkimusten mukaan puhelimen ja muiden vastaavien laitteiden käyttö ajon aikana jopa nelinkertaistaa riskin joutua onnettomuuteen. Esimerkiksi puhelimeen puhumisen ajaessa on arvioitu olevan yhtä vaarallista kuin päihtyneenä ajaminen.
Kännykästä eniten sakkoja
Espanjan liikennevirasto järjesti samanlaisen valvontakampanjan myös jokseenkin vuosi sitten, 9.-15. lokakuuta 2023. Tuolloin valvonnan tulokset osoittivat selvästi, että sille on tarvetta.
Viime vuonna kyseisen tehovalvonnan aikana Andalusiassa kirjoitettiin reilut 51.000 kuljettajaa käsittäneessä valvonnassa 1.380 kuljettajalle yhteensä 1.437 sakkoa.
Toisin sanoen sakkoja rapsahti noin 2,7 prosentille kuljettajista, joillekin jopa useammat kuin yhdet.
Tuolloin enemmän kuin joka kolmas sakko, yhteensä 530 kappaletta, kirjoitettiin matkapuhelimen käytöstä ajon aikana. Se oli yleisin yksittäinen sakkojen syy.
Toiseksi eniten sakotettiin turvavyön käytön laiminlyönnistä, josta rapsuja tuli 112 kuljettajalle.
Myös musiikin kuuntelusta kuulokkeilla ja navigointilaitteiden käytöstä rokotettiin useita kuljettajia.
Lue myös: Varo tätä peltipoliisia Andalusiassa: räpsäyttää eniten sakkoja koko Espanjassa
Tietoisuutta halutaan lisätä
Tehovalvonnassa ei ole kysymys yksistään sakkojen kirjoittamisesta, vaikka se tuntuukin monille olevan ainoa oppi, joka jollain tavalla menee perille.
Kampanjaan kuuluu informaation jakaminen ja tietoisuuden lisääminen. Esimerkiksi maanteiden ja moottoriteiden elektroniset infotaulut valjastetaan kampanjan tiedotuskäyttöön.
Liikennevirasto kutsuu myös Andalusian kaupunkeja mukaan kampanjaan. Viraston alaisuudessa valvotaan taajamien ulkopuolista liikennettä, mutta DGT toivoo, että kaupungit suorittaisivat samaan aikaan paikallispoliisien voimin vastaavaa tehovalvontaa myös taajama-alueilla.
väittäisin kyllä että enemmän ongelmia aiheuttaa narkkarit ja kännissä ajajat… kuihn kännykän räplääjät