Lukuaika: Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain

Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain

Maailmassa on viisi nk. sinistä vyöhykettä, joissa eletään vanhimmaksi maailmassa. Ensimmäisenä on Okinawan saari Japanissa. Sitä kutsutaankin satavuotiaiden saareksi.

Kun tutkijat selvittivät syytä, löytyi monta tekijää. Saari sijaitse Japanin eteläisimmässä osassa, joten ilmastollakin on osuutta asiaan. Mutta on paljon muutakin. Ruokavalio sisältää kalaa noin kolme kertaa viikossa ja juodaan vihreätä teetä. Erityistä on se, että vatsaa ei syödä täyteen, vaan korkeintaan 1.900 kilokaloria päivässä.

Yhteistä muillekin sinisen vyöhykkeen alueille on, että ihmiset viettävät paljon aikaa yhdessä. Juhlia oli usein. Ilo ja nauraminen kuuluvat asiaan. Vitsejä kerrotaan paljon ja hymy on ihmelääke.

Ihmiset ovat valmiita auttamaan toinen toisiaan. On paljon erilaisia talkoita. Ja ennen kaikkea, osataan olla kiitollisia siitä, mitä on. Se ei Okinawallakaan ole ollut itsestäänselvyys. Siellä 200.000 ihmistä sai surmansa toisen maailmasodan lopussa.

- Mainos -

Okinawalaiset viettävät paljon aikaa ulkona ja harrastavat suhteellisen kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä, mutta aivojumppa on vähintään yhtä tärkeätä. Se tarkoittaa uusien asioiden opettelua ja uteliaisuuden säilyttämistä läpi elämän.

Erikoista on se, että eläkkeelle jäädään harvoin, vaan jatketaan aktiivista toimintaa läpi elämän. Tekemisen jälkeen rentoudutaan kuuntelemalla musiikkia, kylpemällä lämpimässä vedessä, hieromalla päätä sormenpäillä tai meditaatiolla.

Tärkeintä on positiivinen ja avoin mieli. Vaikeuksiin suhtaudutaan tyynesti. Rutiinien tekemisestäkin nautitaan, sillä ymmärretään, että jokaisen elämässä on asioita, jotka täytyy vain tehdä.

Nykyhetkessä eletään täysillä. Mennyttä tai tulevaa ei murehdita, vaan elämää arvostetaan sellaisena, kuin se on nyt, tällä hetkellä. Kaikki kauneus ympärillämme on japanilaisen ajattelun mukaan katoavaista ja muuttuvaa. Siksi kauneutta kannattaa etsiä puutteellisesta, epätäydellisestä ja yksinkertaisesta. Hetki on vain nyt, eikä se toistu. Onnesta päättää sinun sydämesi.

Marjatta Jabe

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...