Persuilla eväitä nousuun

Monet kilpailevien puolueiden edustajat ovat iloinneet perussuomalaisten romahdusmaisesta tuloksesta aluevaaleissa.

Ilo saattaa hyvinkin olla ennenaikaista. Persuille kun tarjoutuu jatkossakin eväitä, joista puolue voi hakea uutta nostetta.

Perussuomalaisten aluevaalien äänisaalis oli 11,1 prosenttia, kun vielä kunnallisvaaleissa luku oli 3,3 prosenttiyksikköä suurempi. 2019 eduskuntavaleissa PS keräsi 17,5 prosentin kannatuksen.

- Mainos -

Näistä numeroista ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Aluevaaleissa ei käsitelty puolueelle kannatusta tuovaa peruskauraa, kuten maahanmuuttoa, EU:ta tai energian hintaa.

Seuraavat eduskuntavaalit käydään ensi vuoden huhtikuussa. Sitä ennen yhteiskunnallinen keskustelu voi siirtyä persujen kannatusta nostaville asioille.

Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra toi jo viikko sitten Ylen A-studiossa esiin, että Suomeen pitäisi pikaisesti valmistella lakia, joka estäisi mahdollisen pakolaisvirtojen maahantulon Ukrainan kriisin eskaloituessa.

Ukrainan kriisi ei ole nopeasti ohi. Lietsomalla pelkotiloja ja esittämällä niihin rajat kiinni -ratkaisua, vedotaan muun muassa niihin puoluetta äänestäneisiin, jotka jäivät kotiin aluevaaleissa.

Pitkäkestoinen aihe tulee olemaan energian, kuten liikennepolttoaineiden ja sähkön hinta. Vaikka hinnannousut johtuvat pääasiassa maailmanmarkkinoista, vaaditaan hallitukselta kompensaatiota.

Kaiken lisäksi hinnan nousemisesta on helppo vetää yhtäläisyysmerkit ”ilmastovouhotukseen”.

Kohonneet hinnat näkyvät kansalaisten kukkarossa ja hupenevaan ostovoimaan on helppo vedota.

Hallituksen liikkumavara kompensaatioihin jää häviävän pieneksi. Jo kymmenen sentin veronalennus polttoaineisiin tekisi valtion kassaan neljännesmiljardin euron loven. Kaiken lisäksi alennus voisi jo seuraavalla viikolla kuittaantua vastaavalla maailmanmarkkinahinnan nousulla.

- Mainos -

Perussuomalaisten kannatushaitari on muita puolueita paljon suurempi. Se näkyy mielipidemittauksissa selvästi. Puheenjohtaja Riikka Purraa moititaan puolueen elitistymisestä. Eli sitä ei enää erota vanhoista puolueista, ei ainakaan riittävästi.

Pitää muistaa, että niin kunnallisvaalit kuin aluevaalitkin tuovat yleiseen keskusteluun aiheita, joissa persut eivät ole vahvoilla. Tosin ovat eduskuntavaalit. Itse asiassa puolue pohjusteli jo aluevaalikampanoissaan eduskuntavaalien aiheita. Bensan korkea hinta oli siksi kampanoissa mukana, samoin kuin mahanmuutto. Purra puhui siitä, miten tänne ei pidä tuoda hoitajia EU:n ulkopuolisista maista.

Aluevaaleissa orastavana näkyi se, miten LiikeNyt ja etenkin Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -puolue sai odotettua isomman äänisaalin, yli 30.000. LiikeNyt taas keräsi ääniä enemmän kuin yksissäkään aikaisemmissa vaaleissa.

Turtiainen kalastelee PS:n vesillä. Etenkin rokotevastaiset, salaliittoteorioihin uskovat ja uskomushoitojen kannattajat ovat viehtyneitä Turtiaisen ajatuksista.

Perussuomalaisilla on puolueorganisaatio piirijärjestöineen kunnossa. Pienpuolueilla vastaavat ovat vasta rakenteilla. Kun käydään kampanjoita, niillä on merkityksensä kuten myös puolueen rahoilla, joita jo puoluetuesta kertyy miljoonia. Tuki nousee kansanedustajien määrän mukaan.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...