Paratiisissa on käärmeitä

Tämä Aurinkorannikko on monen mielestä lähes paratiisi. Jos tehdään kyselytutkimus, niin hyvän ilmaston lisäksi positiivisten asioiden listaan kuuluu suomalaisille halpa hintataso – ja tämä koskee myös alkoholia ja muita päihteitä. Tämä on aikamoinen riskitekijä erityisesti meille Pohjolan asukeille, joille viinasta tulee helposti ongelma. En nyt lähde pohtimaan syitä, miksi näin on, mutta Suomen lisäksi samanlaista problematiikkaa löytyy molemmilta puolilta Suomen rajoja.

Mikäli oma tai läheisen juominen mietityttää, juomista kannattaa tarkkailla, sillä alkoholismi on kavala sairaus. Sitä paitsi se koskettaa paitsi henkilöä itseään myös ympärillä olevia. AUDIT-testin kysymyksiin vastaamalla saa monipuolisen kuvan juomiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista. Se löytyy osoitteesta: www.paihdelinkki.fi. Tässä sairaudessa, jos missä, ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen on tärkeätä. Alkoholinkäyttö vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen elämään. Kyse ei ole vain siitä, miten viina vaikuttaa aivoihin tai maksaan, vaan myös alttiutta onnettomuuksille, ihmissuhdeongelmille ja väkivallalle. Juominen vaikuttaa perhe- ja työelämään, mielenterveyteen sekä voi aiheuttaa taloudellisia ongelmia. Läheisen juomiseen on vaikea puuttua. Vertaistukea on kuitenkin saatavilla. A-klinikkasäätiö (www.a-klinikkasaatio.fi), Al-Anon (www.al-anon.fi), Lasinen Lapsuus (www.lasinenlapsuus.fi) ja Ehyt ry (www.ehyt.fi) ovat tahoja, joista löytyy tukea ja samassa tilanteessa olevia.

Aurinkorannikolta ei valitettavasti löydy juurikaan päihdepalveluita suomen kielellä. AA-ryhmiä (www.aa.fi) on talviaikaan parikin, mutta ei esimerkiksi laitoksessa toteutettavaa katkaisuhoitoa. Espanjan ja englannin kielellä palveluja löytyy, mutta enimmäkseen maksullisia. Hoitotahoa joudutaan siis yleensä etsimään Suomesta.

- Mainos -

Tia Raunio

Aurinkorannikon sosiaalikuraattori

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...