Paratiisin porteilla

Yle tuottaa kahdeksanosaisen rikosdraamasarjan yhdessä espanjalaisen mediatalo Mediapron kanssa. Paratiisi -draamasarjan (The Paradise) kuvaukset ovat vielä muutaman päivän ajan käynnissä Málagassa.

Paratiisin tarina lähtee liikkeelle harmaasta tyypillisestä syysaamusta Oulussa. Poliisietsivä Hilkka ei ole töissä sinä päivänä. Itse asiassa hän ei ole vähään aikaan työskennellyt, sillä hän huolehtii miehestään. Hilkka menee sinä päivänä yhdessä miehensä kanssa lääkäriin, sillä mies kärsii dementiasta. Tapaaminen tuo uuden pettymyksen, sillä tilanne on pahentunut. Miehestä huolehtiminen on tulossa taakaksi ja mahdottomaksi tehtäväksi. Sitten Hilkka tapaa ystävänsä, joka pyytää tältä palvelusta; hänen perheensä on matkannut Fuengirolaan ja heihin ei ole muutamaan päivään saatu yhteyttä. Ystävä ehdottaa, että Hilkka lähtisi etsimään perhettä Fuengirolasta ja pyytäisi heitä ottamaan yhteyttä.

Fuengirola on yli 15 000 suomalaisen koti ja poliiseille vähän tylsäkin paikka. Poliisiasemalla työskentelevät etsivät Villanueva ja Salinas. Eräänä päivänä tapahtuu jotain hyvin mielenkiintoista; on löytynyt naisen ruumis. Naapurit olivat ilmoittaneet, että nainen ei ollut avannut ovea. Niinpä poliisit päätyivät jäljittämään naisen asunnolla nähtyä autoa ja jäljet johtivat camping-alueelle. Ja tälle samalle alueelle oli saapunut muutamaa minuuttia aikaisemmin suomalainen etsivänainen, Hilkka. Ja tästä tapahtumat lähtevät liikkeelle.

Uudenlainen yhteistyö

– Olemme tekemässä jotain poikkeuksellista eurooppalaisessa yhteistyökuvioissa. Tähän asti mediayhteistyötä on tehty lähinnä Skandinavian ja Keski-Euroopan välillä, mutta nyt yhdistettiin pimeä Pohjola ja vaalea, aurinkoinen etelä. Costa del Solilla on suomalaisten toisiksi suurin keskittymä ulkomailla Ruotsin jälkeen, kertoo ohjelmasarjan tuotannosta vastaava Marko Röhr. Hänen MRP Matila Röhr Productions Oy vastaa rikossarjan tuotannosta.

- Mainos -

Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela kertoo, että Fuengirola ja Costa del Sol on jo hyvin tunnettu suomalaisten keskuudessa.

– Tänne on tullut eläkeläisten lisäksi myös paljon nuorempaa väkeä, moni yritys on perustanut tänne toimistoja. Tämä on hyvin elävä suomalainen yhteisö bisneksineen ja kouluineen. Tätä puolta on hyvä kertoa myös suomalaiselle yleisölle, Lampela toteaa.

Hyvät taustatyöt

Tarinaa varten haastateltiin useita alueella asuvia ihmisiä ja käytiin myös Fuengirolan poliisiasemalla. Jokainen haastateltava kertoi arjestaan omasta näkökulmastaan.

– Kävimme Fuengirolan poliisiasemalla ja kysyimme, onko ongelmia suomalaisten kanssa. ”Kyllä on, sitä ja tätä ja tuota.” Sen jälkeen haastattelimme suomalaista naista suomalaisyhteisöstä ja hän puolestaan kertoi, että ongelmia ei ole. Tämä on paratiisi. Tästä saimme rikossarjallemme nimen ja uskon, että meillä on todellakin tarina kerrottavana! Kuvailee Mediapron tuottaja Ran Tellem ja nauraa päälle.

Ammatillisesti nautittavaa

Draamasarjan ohjaajana on suomalainen ansioitunut ohjaaja Marja Pyykkö.

– Olen tehnyt rikosjuttuja ennenkin. Minulle on tärkeää, että niissä on mielenkiintoinen juoni, mutta vielä tärkeimpää ovat mielenkiintoiset päähenkilöt. Olen oppinut paljon näyttelijöiltä ja tavoista, joilla täällä työskennellään, kertoo Pyykkö.

- Mainos -

– Käytämme eri kieliä keskenämme, mutta käymme jokaisen jutun kaikkien kanssa henkilökohtaisesti läpi. Toimin samalla tavalla kuin muidenkin kanssa. Suunnittelen paljon etukäteen, mutta toki joudumme myös improvisoimaan matkan varrella. Pitää tehdä nopeita päätöksiä. Tempo on nopeampi täällä Espanjassa ja nautimme kovasti työn tekemisestä. Kieli on ollut iso juttu; espanjalaiset puhuvat nopeasti ja käsillään, suomalaiset puhuvat harvaan ja vähin elein. Rytminvaihdokset ovat tämän jutun suola, Marja Pyykkö kuvailee.

Lopuksi tapasimme Hilkkaa näyttelevän Riitta Havukaisen ja kuulimme hänen kokemuksiaan kahden kuukauden pestistä täällä Aurinkorannikolla

– Koko tarina ja sen hahmot on erittäin hyvin kirjoitettu. Niitä oli helppo työstää. Mielestäni tässä on merkityksellistä, että ikäiseni nainen on päähenkilö ja toinen roolihenkilö on nuorempi mies. Se on päinvastoin kuin yleensä on totuttu. Tämä on virkistävää tv-sarjojen ja elokuvien maailmassa, iloitsee Riitta Havukainen.

Tämä Paratiisi-sarja sarja on myyty jo Ruotsiin ja Tanskaan. Se nähdään Yle Areenalla joulukuun lopussa ja vuoden vaihteessa myös Ylen kanavilla. Espanjan television kanssa sarjasta ei ole vielä sopimusta, mutta asia on työn alla.

Raija Kurkola

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...