Pähkinöiden vastaukset 38/2020

1. Yhdysvallat ja kiina

Nasan astronautit pystyttivät ensimmäisen Tähtilipun kuun pinnalle sen jälkeen kun Neil Armstrong oli ottanut ensimmäiset askeleet siellä. Sen jälkeen USA on pystyttänyt niitä viidellä muulla matkalla. Kiina sen sijaan pystytti lipun viime viikolla ennen kuin Chang’e-5-luotaimen kivinäytteitä kerännyt laskeutumisajoneuvo lähti kotimatkalle. Mutta missä on ”Suuren ja mahtavan” lippu?

2. John Lennon

Maailman tunnetuin valokuvaaja Annie Leibovitz oli samana päivänä, 8.12.1980, ottanut Rolling Stone -lehden ikonisen kansikuvan, jossa sikiöasennossa oleva alaston Lennon suutelee vierellään olevaa vaimoaan Yoko Onoa. Sen jälkeen Lennon kävi vielä studiolla. Kotiovella Mark Chapman upotti Lennoniin neljä laukausta.

- Mainos -

3. 2020

Vastaus on uusi pubikysymys, kompa, kuten ikivanha ”Milloin Paavo Nurmi voitti viimeisimmän olympiakultansa?”. Berliinissä 1936, kun kenttäratsastaja Ludwig Stubbendorff voitti kultaa Paavo Nurmi -nimisellä hevosella. Adolf Hitler Uunona taas valittiin viikko sitten Ompundjamin paikallisparlamenttiin Namibiassa. Namibia on Saksan entinen siirtomaa, jossa Adolf on suosittu nimi kuten Martti, mutta se on taas toinen tarina.

4. Vankien rankaisemiseen

Juoksumaton tarkoituksena oli opettaa vankeja, ettei laiska elämä vie eteenpäin. 1800-luvun viktoriaanisessa Englannissa uskottiin ruumiillisen kurituksen parantavan moraalia. Ensimmäiset juoksumatot oli nostettu pystyyn kuten Linnanmäen entisen Vekkulan portaat. Vangit joutuivat käyttämään juoksumattoa keskimäärin kuusi tuntia päivässä. Välillä noustiin päivässä puoleen väliin Mount Everestiä eli 4,3 kilometrin korkeuteen.

5. Noin 18 kk

Tina Gibson, 29, synnytti viime viikolla lapsen Mollyn, joka oli laitettu alulle vain 18 kuukautta hänen syntymäänsä jälkeen. Tina syntyi huhtikuussa 1991, Molly on hedelmöitetty ja syväjäädytetty lokakuussa 1992. Tinan vanhempi tytär Emma on noin vuoden äitiään ”nuorempi”. Tytöt ovat samasta alkiosta. Alkuperäiset vanhemmat eivät olleet jostain syystä halunneet alkioita. Molemmat lapset olivat olleet ennätyspitkään syväjäädytettyinä.

6. Meksikosta

Padel on eräänlainen yhdistelmä tenniksestä ja squashista. Palloa lyödään verkon yli mailalla, mutta kenttä on huomattavasti pienempi kuin tenniksessä, vaikka siinä on samantyyppiset rajat. Pallo taas saa tietyin edellytyksin osua seinään ja kimmota siitä kuten kössissä. Padel on nelinpeli.

- Mainos -

7. 2004

Ostoskeskuksessa on useissa kerroksissa tilaa noin 119.000 neliömetriä ja sieltä löytyy noin 200 kauppaa ja putiikkia. Elokuvateatterissa on 12 salia, joissa kolmessa voi näyttää 3D-elokuvia. Tuttuun tyyliin Miramarista löytyy USA:ssa kehitetty Food Court -konsepti eli ravintolakeskittymä.

8. Suomen lipun

Taidemaalarien yhteisprojekti sai eduskunnan hyväksynnän 28.5.1918, jolloin siniristilippu määrättiin salkoon. Lipun värit eivät todellakaan tyydyttäneet kaikkia. Monet halusivat lippuun Suomen heraldistiset värit eli punaisen ja keltaisen kuten vaakunassa. Sinivalkoinen risti merkitsi monelle Venäjän laivaston lippua.

9. USA:n presidentti Theodore ”Teddy” Rooseveltistä tehdystä pilakuvasta

Teddy rakasti suurriistan metsästystä. Tarinan mukaan hän meni ratkomaan Mississippin ja Louisianan välistä rajariitaa. Mississippin edustajat veivät hänet karhunmetsästykseen, kun onni ei osunut kohdalle, niin isännät ottivat karhun kiinni ja pyysivät presidenttiä ampumaan sen. Teddy kieltäytyi. Siitä syntyi pilapiirros, jossa Teddy kieltäytyy ampumasta mississippiläisen isännän hihnassa olevaa pehmonallea.

10. Euroviisukarsinnat 2000

Tukholmassa järjestetyissä Euroviisuissa Suomea edusti Nina Åström kappaleella A little bit. Mutta puhelinäänestyksen voitti Nightwish ja asiantuntijaraadin äänet Nylon Beat. Åström voitti, kun pisteet laskettiin yhteen. Turha kai mainita, miten Åströmin kävi itse kisoissa. Hemi ei aio ottaa siitä edes selvää. Jos teitä kiinnostaa, niin googlatkaa myös, miten Suomalainen kiekonheittäjä liityy kysymykseen 3.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...