1. Mikä on Suomen vanhin toiminnassa oleva yritys?
2. Milloin käynnistyy operaatio Menai Bridge?
3. Missä lajissa ruotsalainen Veronica Eriksson voitti EM-hallikilpailun hopeaa vuonna 2000?
4. Mikä on maailman suosituin hävittäjälentokone?
5. Mitä tarkoittaa sana empatia?
6. Ketkä kaksi edesmennyttä Suomen tasavallan presidenttiä eivät ole haudattuna Helsingin Hietaniemen hautausmaalle?
7. Minkä maalaisena taidemaalari Ilja Repin esitellään Ateneumin taidemuseossa?
8. Kuka on tiettävästi Suomen ainoa jörnologi?
9. Miten Suomen presidentti valitaan, jos äänet menevät tasan?
10. Ketä amerikkalainen entinen tv-juontaja Tucker Carlson haastatteli tällä viikolla?
Vastaukset kuvan jälkeen.
1. Fiskars
Fiskars on perustettu 1649. Sen juuret ovat Fiskarsin rautaruukissa. Nykyisin konserniin kuuluu mm. Iittala, Arabia, Hackman, jne. Iittalan brändi joutui tällä viikolla somessa lytätyksi logo-uudistuksen takia. Suomalaiset eivät ymmärrä, että brändi kasvaa ulkomailla – ei kotimaassa. Tarrat irti!
2. Kun kuningas Charles III kuolee
Brittien kuningas Charlesin kuoleman koodinimi on Menai Bridge. Kun Charlesin äiti kuningatar Elisabet kuoli, niin koodilla ilmoitettiin, että London Bridge on sortunut. Koodilla vältetään virheelliset päätelmät kuninkaan menehtymisestä. Menai Bridge on Walesissa sijaitseva maailman vanhin rautariippusilta.
3. Miesten seiväshypyssä
Veronica Eriksson, 52, eli tuolloin nimeltään Martin Eriksson hyppäsi hopealle tuloksella 570. Hänellä oli myös aikoinaan hallussaan Ruotsin ennätys 580. Eriksson on elänyt 18 vuotta naisena. Hänelle on tehty sukupuolenvaihdosleikkaus.
4. Lockheed Martinin F16
General Dynamics kehitti hävittäjän jo 1970-luvun alussa. Sen ensilento tapahtui 2. helmikuuta 50 vuotta sitten eli 1974. Tietenkin konetta on päivitetty sen jälkeen useaan otteeseen. Niitä on rakennettu yli 4.600 kappaletta, joista käytössä on edelleen noin 2.850 konetta.
5. Itsensä asettamista toisen asemaan
Suomalaiset eivät tunne empatian ja sympatian eroa. Usein kuvitellaan niiden molempien tarkoittavan myötätuntoa. Sympatia taas tarkoittaa kykyä tuntea yhdessä toisen kanssa.
6. Pehr Evind Svinhufvud ja Kyösti Kallio
Suomen kolmannen presidentin Svinhufvudin hauta sijaitsee Luumäellä, jossa hän kuoli. Ukko-Pekka otti myös käyttöön vuoden 1935 uudenvuodenpuheessaan ”Jumalan siunauksen”. Suomen neljäs presidentti Kallio kuoli Helsingin rautatieasemalla sydänkohtaukseen. Hänet on haudattu Nivalaan.
7. Ukrainalaisena
Ateneumin taidemuseo vaihtoi venäläisen Repinin kansallisuuden ukrainalaisten painostuksesta, koska hän syntyi Harkovan itäpuolella. Hän muutti Terijoelle ennen Suomen itsenäisyyttä eikä koskaan astunut Neuvostoliiton maankamaralle – vaan kuoli Suomessa 1930.
8. Bitte Westerlund
Jörn Donnerin leski Bitte Westerlund käyttää Pekka Haaviston vaalikampanjassa titteliä jörnologi. Koska kyseessä ei ole akateeminen tutkinto, niin jörnölogien tarkkaa määrää ei tunneta. Westerlund teki miehensä kuoleman jälkeen tutkimusmatkan tämän elämään. Hän ei esimerkiksi ollut tiennyt miehensä vierailleen Australiassa ennen heidän avioliittoaan.
9. Arpomalla
Äänten mennessä tasan vaalilautakunta kokoontuu arpomaan Suomen presidentin. Ehdokasnumeroiden arvonnan aikana oikeuskanslerin pitää olla paikalla, mutta laki ei määrää häntä todistamaan presidentin arvontaa.
10. Vladimir Putinia
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on vahvistanut, että Fox Newsin entinen juontaja Carlson on haastatellut Venäjään presidentti Vladimir Putinia. Haastattelu julkaistiin Carlsonin omilla nettisivuilla perjantain vastaisena yönä.