Pähkinät 5/23

1. Mitä nyktofobiasta kärsivä ihminen pelkää?

2. Mikä on Suomen yleisin kalalaji?

3. Missä fossat elävät?

4. Minä vuonna Abba voitti euroviisut?

5. Kuinka monessa Euroopan maassa käytettiin frangeja ennen euroon siirtymistä?

6. Minkä kokonaisuuden muodostavat Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar ja Alkaid?

7. Montako celsiusastetta on absoluuttinen nollapiste?

8. Minä vuonna julkaistiin ensimmäinen Angry Birds -peli?

9. Mistä kasvin osasta tehdään kardemumma mauste?

10. Kuka ohjasi alkuperäisen Top Gun -elokuvan?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Pimeää

Nyktofobia, joka tunnetaan myös nimillä akluofobia, skotofobia ja lygofobia, on pimeän tai pimeiden paikkojen pelko. Nyktofobia on selvästi yleisintä pienillä lapsilla, mutta myös jotkut aikuiset kärsivät pimeän pelosta. Tällöin pelkoon saattaa liittyä esimerkiksi jokin koettu trauma.

2. Ahven

Ahven on sekä Suomen yleisin kala, että myöskin Suomen kansalliskala. Suurin urheilukalastusvälineillä saatu ahven oli 2,87 kiloinen ja se nousi – luonnollisesti – Ahvenanmaalta. Suomen Toyota-piireissä yleisin kala on karvainen kalapuikko, mutta se on toinen tarina.

3. Madagaskarilla

Kuten moni Madagascar -elokuvan nähnyt tietää, fossat ovat Madagaskarin suurimpia petoeläimiä, jotka pitävät koko saaren muita asukkaita pelon vallassa. Madagaskarin ulkopuolella lajia ei tavata. Vaikka fossalla ei ole luonnollisia vihollisia, ihminen on tappanut lajin uhanalaiseksi.

4. 1974

Toisin kuin Napoleon Bonapartelle, ruotsalaiselle Abballe Waterloo osoittautui todelliseksi suurvoitoksi. Abba voitti Waterloo kappaleellaan vuoden 1974 euroviisut ja sen nelikko nousi yhdeksi koko maailman suurimmista pop-yhtyeistä. Tähän mennessä Abban levyjä on myyty yli 400 miljoonaa kappaletta.

5. Viidessä

Ennen euroja frangeilla maksettiin Belgiassa, Luxemburgissa, Ranskassa, Monacossa ja Andorrassa. Näistä Luxemburgin frangi oli sidottu Belgian frangiin ja näiden rajanaapurusten valuutat kävivät myös maksuvälineinä ristiin. Ranskan frangi oli puolestaan käytössä Ranskan ohella Andorrassa (Espanjan pesetan kanssa) ja Monacossa (Italian liiran kanssa).

6. Tähtikuvio Otavan

Seitsemän tähden muodostama tähtikuvio Otava on puolestaan huomattavasti suuremman tähtikuvion, Ison karhun, näkyvin osa. Otavan kirkkain tähti on Alioth.

7. -273,15

Absoluuttinen nollapiste, tila jossa kaikki hiukkasten liike on pysähtynyt, on käytännössä – ja myös teoriassa – mahdoton saavuttaa, mutta laskemaan se pystytään. Lukema on 0 kelviniä tai -273,15 celsiusta. Lähelle on kuitenkin päästy, Bremenin yliopiston laboratoriossa reilu vuosi sitten 0,000 000 000 038 asteen päähän.

8. 2009

Suomalaisen Rovio-peliyhtiön maailmanvalloitus alkoi vuonna 2009 ensimmäisen Angry Birds -pelin julkaisusta. Valtavan menestyksen seurauksena Angry Birds on paisunut käsitteeksi joka sisältää lukuisia jatko-osia, spin-offeja, teemapuistoja, jopa elokuvan, tv-sarjan, jne.

9. Siemenistä

Kardemumma on inkiväärikasveihin kuuluva ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä käytetään mausteena. Suomalaisille saattaa kardemummasta tulla ensimmäisenä mieleen pullataikina, mutta esimerkiksi intialaisessa keittiössä kardemumma on keskeinen mauste mm. curryn valmistuksessa.

10. Tony Scott

Vuonna 1986 ilmestyneen Top Gunin ohjasi Tony Scott. Hän teki menestyksekkään Hollywood-uran ohjaten lisäksi mm. elokuvat Viimeinen partiopoika, True Romance ja Purppuravyöhyke. Top Gunin jatko-osa Top Gun: Maverick on ehdolla viiteen Oscar-pokaaliin.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt, ketä äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...