Pähkinät 4/23

1. Minkä ikäisenä George Washingtonista tuli Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti?

2. Missä maassa on eniten pyramideja?

3. Millä toisella nimellä tunnetaan silmän pupilli?

4. Kuinka monta pelaajaa saa olla pesäpallojoukkueessa?

- Mainos -

5. Millä maaeläimellä on pisin häntä?

6. Mitä mitataan seismografilla?

7. Kuka on Quasimodon ihastus Victor Hugon tarinassa Pariisin Notre-Dame?

8. Mikä on keskikorkeudeltaan korkeimmalla sijaitseva Euroopan valtio?

9. Missä maailman kaupungeista on eniten Michelin-tähden saaneita ravintoloita?

10. Mikä eläin koristaa automerkki Lamborghinin logoa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. 57-vuotiaana

George Washinton syntyi Virginiassa 22. helmikuuta 1732 ja hänestä tuli Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti 30. huhtikuuta 1789. Washingtonin suku on kotoisin Englannin Essexistä. Hänen isoisoisänsä John Washington oli pappi, joka joutui eroamaan tehtävästään liiallisen alkoholinkäytön vuoksi ja muutti sen jälkeen Englannista Virginiaan vuonna 1657.

2. Sudanissa

Äkkinäinen saattaisi miettiä ja vertailla, liekö oikea vastaus olisi Egypti vai Meksiko. Todellisuudessa eniten pyramideja on nykyisen Sudanin alueella, noin 250. Ne ovat toki suurelta osin perua Egyptin valtakaudelta alueella.

3. Mustuainen

Pupilli eli mustuainen on silmän värikalvon keskelle jäävä aukko, jonka laajuutta värikalvossa olevat lihakset muuntelevat. Näin säätyy verkkokalvolle päätyvän valon määrä. Pupilli suurenee hämärässä, jotta verkkokalvolle saataisiin enemmän valoa.

4. 12

Pesäpallojoukkue muodostuu 12 pelaajasta. Ulkovuorossa kentällä on yhdeksän pelaajaa. Sisävuorossa käytössä on yhdeksän pelaajaa sekä jokeripelaajat, joita on kolme.

- Mainos -

5. Kirahvilla

Kirahvin häntä voi olla jopa 2,4 metriä pitkä. Se on konkreettisesti pisin kaikista maaeläimistä. Eläimen kokoon suhteutettuna pisimmän korren – ja hännän – saattaa vetää aasialainen pitkähäntälisko, jonka 25-senttinen häntä on enemmän kuin kolminkertainen sen ruumiin pituuteen verrattuna.

6. Maanjäristyksiä

Seismografi eli maanjäristysmittari mittaa ja rekisteröi maankuoren värähtelyjä. Ensimmäinen seismografi valmistettiin Kiinassa jo toisella vuosisadalla. Ensimmäinen länsimainen maininta laitteesta löytyy 1703 vuodelta. Nykyisen kaltaiset modernit seismografit saivat alkunsa 1800-luvulla.

7. Esmeralda

Pahasti epämuodostunut Quasimodo rakastuu kauniiseen ja hyväsydämiseen romanityttö Esmeraldaan. Vuonna 1831 ilmestyneen alkuperäisteoksen pohjalta on tehty lukuisia sovituksia niin valkokankaille, televisioon kuin lavoillekin.

8. Andorra

Espanjan ja Ranskan välissä Pyreiden vuoristossa sijaitseva kääpiövaltio on keskimäärin 1.996 metrin korkeudella merenpinnasta. Pinta-alaltaan Andorra on Euroopan kuudenneksi pienin kääpiövaltio.

9. Tokiossa

Tokiossa Michelin-ravintoloita on kaikkiaan 229 kappaletta, joukossa peräti 11 kolmen tähden ravintolaa. Toisena listalla on Pariisi 113 ravintolalla ja kolmantena Osaka 99 ravintolalla. Seuraavina ovat Lontoo (73), New York (71) ja Hong Kong (63).

10. Härkä

Lamborghinin logossa pullistelee härkä, koska yhtiön perustaja Ferruccio Lamborghini oli innokas härkätaisteluiden ystävä. Tänä päivänä supertehokkaista urheiluautoistaan tunnettu Lamborghini aloitti toimintansa vuonna 1949 traktoritehtaana. Sen ensimmäinen automalli oli vuonna 1964 Geneven autonäyttelyssä esitelty 350GT.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...