Pähkinät 39/23

1. Kenen suomalaisnaisen nimi puuttuu listalta: Jennifer Lawrence, Margot Robbie, Natalie Portman, Emma Stone ja Fantasia Barrino?

2. Montako astetta on Manner-Espanjan joulukuun lämpöennätys?

3. Miksi Briteistä tutut aaltoilevat käärmemuurit ovat suoria muureja parempia?

4. Mikä liikennemerkki sijoitetaan ranskalaisissa automainoksissa maastossa kuvattujen autojen viereen?

- Mainos -

5. Minä vuonna (2. pistettä)/vuosikymmenellä (1. piste) julkaistiin Billboardin Hot 100 -listalle noussut kappale Rockin’ Around the Christmas Tree?

6. Minkä nimen veturit Dm6 ja Dm7 saivat 1950-luvulla kansan suussa?

7. Kuinka monen miljoonan dollarin sopimuksen japanilainen baseball-tähti Shohei Ohtani allekirjoitti Los Angeles Dodgersin kanssa?

8. Mitä konkreettista osaa suomalaisautoilija ei omista omasta autostaan?

9. Mikä hampurilaisketju tuo myyntiin rajoitetuksi ajaksi euron juuston?

10. Millä nimellä propri tunnetaan paremmin suomen kielessä?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Alma Pöysti

Kysymyksessä mainitut näyttelijät ovat Pöystin vastaehdokkaita Golden Globe -kisassa musikaalien ja komediaelokuvien kategoriassa. Pöysti sai ehdokkuuden roolisuorituksestaan Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuvassa.

2. 29,9 astetta celsiusta

Manner-Espanjan lämpötilaennätys rikottiin viime tiistaina Málagan kaupungissa, kun elohopea nousi 29,9 asteeseen. Entinen ennätys on 13 vuoden takaa Granadasta, jolloin siellä mitattiin 29,4 astetta. Lämpöennätyksen sijasta kolme päivää kestävä rankkasade olisi antanut iloa vesipulasta kärsivälle Málagan provinssille.

3. Ne ovat vakaampia

Aaltoilevat muurit kestävät paremmin sivulta tulevaa painetta sekä rakenteen ansiosta niiden rakentamiseen tarvitaan vähemmän kiviä kuin suorien muurien. Ensimmäiset käärmemuurit rakennettiin Britteihin 1600-luvulla, mutta egyptiläiset rakensivat niitä jo 3.350 vuotta sitten.

4. Pysäköintimerkki

Ranskalainen asiakas ei saa lain mukaan jäädä siihen oletukseen, että auton voi pysäköidä maastossa, mihin haluaa, siksi auton viereen vaaditaan pysäköintimerkki. Ne eivät kuitenkaan aina ole lainmukaisia merkkejä – vaan villejä, ja suomalaisissa lehdissä ne rajataan monesti pois.

- Mainos -

5. 1958

Kappaleen laulaja Brenda Lee, 78, nauhoitti kipaleen 13-vuotiaana. Leen mukaan on hienoa, että kappale on vaikuttanut useampaan sukupolveen. Se on vasta kolmas joululaulu Billboard Hot 100 -listan ykkösenä. Moni muistaa kappaleen vuoden 1990 Yksin kotona -elokuvasta.

6. Lättähattu

Valmet valmisti dieselmoottorivaunuja eli kiskopusseja vuosien 1954-1963 välisenä aikana yhteensä yli 400 kappaletta. Niiden käyttö lopetettiin 1988. Vaunun tasaisen katon vuoksi niitä alettiin nimittää sen hetkisen nuorisomuodin mukaisesti lättähatuiksi.

7. 700 miljoonan dollarin sopimuksen

700 miljoonaa dollaria on noin 649 miljoonaa euroa. Japanilaisen pyynnöstä seura maksaa hänelle kymmenen vuoden aikana vain 20 miljoonaa taalaa, jolloin Dodgers välttää luksusveron, ja liigan parhaan pelaajan ympärille voidaan koota voittava joukkue. Loput Ohtani saa myöhemmin.

8. Rekisterikilpeä

Rekisterikilpi kuuluu Traficomille. Se on vain lainassa. Sen takia rekisterikilpiä ei saa tuunata. Esimerkiksi sinistä FIN EU-merkkiä ei saa vaihtaa tarralla mustaksi. Siitä tulee sakkoja. Myös ruuvien päät pitää maalata valkoiseksi tai peittää valkoisella tulpalla.

9. Snacky

Snackyn toimitusjohtajan Albert Yanisin mukaan he haluavat osoittaa, että laadukasta ruokaa saa vielä edullisesti. Hänen mukaansa tukkuhinnat eivät ole nousseet samaan tahtia kuin kuluttajahinnat. Euron juusto oli alkujaan McDonald’s konsepti.

10. Erisnimi

Erisnimen tarkoituksena on identifioida eli nimetä saman yksilön edustajia erotukseksi muista. Erisnimiä ovat muun muassa Antti, Jari ja Janne. Proprit kirjoitetaan yleensä isolla alkukirjaimella. Esimerkiksi stadion on yleisnimi, mutta Stadionilla viitataan tarvittaessa Olympiastadioniin.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...