Pähkinät 38/23

1. Montako kynttilää on tapana laittaa itsenäisyyspäivänä ikkunalle?

2. Missä maassa Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan Rokan esittäjä Reino Tolvanen kuoli?

3. Missä päin Suomea Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan panssarivaunukohtaukset kuvattiin?

4. Minkä ikäinen itsenäinen Suomi on?

- Mainos -

5. Kuinka monta metriä on maailman suurimman omavalmisteisen kylvökoneen työleveys?

6. Koska karjalanpiirakka levisi ympäri Suomen niemeä?

7. Kuinka monta leijonaa on Puolustusvoimain komentajan kauluslaatassa?

8. Minä vuonna Suomessa sallittiin aviottomien pariskuntien asua samassa hotellihuoneessa?

9. Miksi F1-kuski Niko Rosberg käytti mustaa kypärää?

10. Mistä tapauksesta Mikko Hassinen tuli kuuluisaksi?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Kaksi

Perinteen mukaan niitä poltetaan kello 18.00-21.00 välisenä aikana. Kaksi kynttilää on sopiva määrä yhteen kaksi ruutuiseen ikkunaan. Joidenkin tulkintojen mukaan kynttilät symboloivat kotia ja isänmaata.

2. Etelä-Afrikassa

Viipurista kotoisin oleva harrastenäyttelijä Tolvanen muutti perheineen Australiaan vuonna 1959 ja runsaat kymmenen vuotta myöhemmin Etelä-Afrikkaan. Perheellä oli yksi Etelä-Afrikan ensimmäisistä televisioista. Tolvanen menehtyi vuonna 1974.

3. Hämeenlinnassa

Tarkemmin sanottuna Parolan panssariprikaatin maastossa. Laine ei meinannut saada panssarivaunuja käyttöönsä ennen kuin pääministeri Urho Kekkonen puuttui asiaan. Komentaja K.A. Heiskanen oli sydämistynyt vuotta aikaisemmin ilmestyneestä Majuri maantieltä -elokuvasta.

4. 106 vuotta

Suomen itsenäisyyttä juhlittiin perinteisin menoin Linnassa, kotona, ravintoloissa ja mielenosoituksissa. ”Tänä vuonna ravintola Kukon isäntä Antti Pekkarinen oli pukeutunut siniseen pukuun”.

- Mainos -

5. 65 metriä

Sillä kylvää hehtaarin minuutissa. Sen vetotraktorina on 12-pyöräinen Baldwin DP 600 vuosimallia 1986. Niitä on valmistettu tiettävästi vain 26 kappaletta. Traktorit on rakennettu siten, että maajussi voi itse korjata helposti työkaluaan. Polttoainetankki vetää 2.270 litraa.

6. Toisen maailmansodan jälkeen

Niin karjalanpiirakka kuin -pata levisivät evakkojen mukana ympäri Suomen. Karjalanpiirakasta tuli niin suosittu, että sitä saa kaupoista nykyisin eri valmistajien eineksenä. Harvat ajattelevat piirakoiden olleen vielä 70 vuotta sitten pienen piirin ruoka.

7. Neljä

Kenraaliluutnanteilla on kolme leijonaa ja komentajalla ainoana neljä. Suomi saa ensi vuonna uuden komentajan, kun nykyinen kenraali Timo Kivinen jää eläkkeelle. Kivisen aikana Suomi liittyi puolustusliitto Natoon.

8. 1969

Tuolloin majoituslakia muutettiin siten, että aviottomat pariskunnat eli susiparit saivat seuraa toisistaan samassa sängyssä. Vielä 1970-80-luvun alkupuolelle asti oli harvinaista, että aviottomat pariskunnat asuivat yhdessä.

9. Musta maali on muita kevyempää

Formuloissa ratkaisevat sadasosat. Rosberg ei tuolloin syönyt esimerkiksi jäätelöä. Hän porasi myös kilpurinsa penkkiin reikiä, leikkasi sukanvarren lyhyemmäksi ja hän lopetti maantiepyöräilyn, etteivät jalkojen lihakset kasva suuriksi ja painaviksi.

10. Tuplakättelystä

Mikko Hassinen kätteli Linnan itsenäisyyspäiväjuhlassa presidenttiparin kahdesti. Hassinen on 29-vuotias Pelastusarmeijan vapaaehtoistyöntekijä. Hän työskentelee mainostoimistossa videotuotantojen parissa. Hänen motiivinsa tuplakättelylle ei ole tiedossa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...