Pähkinät 28/23

 

1. Mikä huoltoasemaketju on häviämässä Teboilin kanssa Suomen maanteiltä?

2. Kuinka monta kilometriä 1800-luvulla rakennettua vesiputkea risteilee Helsingin alla?

3. Millä nimellä tunnetaan maailman ensimmäinen operatiivisessa käytössä ollut häivelentokone?

4. Millä nimellä tunnetaan paremmin laulaja/näyttelijä Stefani Joanne Angelina Germanotta?

5. Montako tenniksen aikuisten kilpailujen Grand Slam -voittajaa Suomesta löytyy?

6. Minkä ikäisenä mediamoguli Rupert Murdoch on jäämässä eläkkeelle?

7. Mikä suomalaisen Milla-Sofian -Instagram-tarinasta tekee erityisen?

8. Mitä tarkoittaa vanhassa puheessa se, että joku henkilö rupeaa koiraksi?

9. Missä kaupungissa laskettiin viikolla Suomen lippu viimeisen kerran ja otettiin vaakuna talteen?

10. Kuinka paljon maksavat Adidaksen kertakäyttöiset juoksukengät?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Shell

Shell-huoltamot häviävät kokonaan Suomesta parin vuoden sisällä. Shellin asemat muuttuvat hiljalleen ST1-asemiksi. Myös Ruotsin ja Norjan Shellit tulevat kokemaan saman kohtalon. ST1 omistaa niiden lisenssioikeudet. Niiden päättyä asemien nimi vaihtuu.

2. Noin neljä kilometriä

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mukaan Mannerheimintien remontin yhteydessä siitä poistuu noin 650 metriä. Rakentajat löysivät kenties vanhimman käytössä olevan vesiputken. Se on vuodelta 1877. Uusien putkien odotetaan kestävän sata vuotta.

3. F-117 Nighthawk

Nighthawk ei ollut ilmaherruustaistelija, vaan sen avulla pudotettiin pommeja haluttuihin maakohteisiin. USA:n ilmavoimat käytti konetta vuosina 1983-2008. Sitä kutsutaan muotonsa vuoksi myös lentäväksi silitysraudaksi sekä leivänpaahtimeksi.

4. Lady Gaga

Bad Romance -hitistä muistettu laulaja esiintyi myös Bradley Cooperin kanssa A Star is Born -elokuvassa. He lauloivat Oscar-gaalassa elokuvan nimikkokappaleen niin voimakkaasti, että pahat kielet epäilivät heitä suhteesta. Cooperin silloinen suhde malli Irina Shayakin kanssa kariutui myöhemmin.

5. Kaksi

Viimeisimpänä US Openin sekanelinpelissä yhdessä Kazastanin Anna Danilinan kanssa voittanut Harri Heliövaara. Henri Konttinen on taas voittanut kahdesti. Nelinpelin mestaruus tuli Wimbledonissa (2016) ja sekanelinpelin voitto Australiassa (2017).

6. 92-vuotiaana

Murdoch aikoo jättää hallituksen puheenjohtajan paikat niin Fox- kuin News Corp -yhtiöissä. Australialainen mediamoguli on vaikuttanut suuresti amerikkalaisten tv-yhtiöiden tapaan tehdä uutisia. Hän toi katsojille mm. suorat lähetykset, joissa seurattiin saako poliisit auton kanssa karkumatkalla ollutta rikollista kiinni.

7. Milla-Sofia on tekoälyn tuote

Milla-Sofialla on kymmeniätuhansia seuraajia ja hänen kuvansa saa tuhansia tykkäyksiä. Miehet myös hehkuttavat hänen ulkonäköään. Kaikki eivät hyväksy sitä, että Milla-Sofia on tekoälyllä luotu tuote. Nyt tekoälykuviin aletaan vaatia merkintää.

8. Hän on hävytön

Suomen kielestä on hävinnyt hiljalleen erikoiset sanat, jotka kuvaavat persoona. Sen sijaan espanjan kielessä ne porskuttavat edelleen. Kovanaama eli cara dura ei ole tappelija. Caradura on härski ihminen, jolla ei ole häpyä. ”Älä ole niin ”caradura”, vaan auta vanhempiasi kotona”.

9. Pietarissa

Suomen Pietarin-pääkonsulaatti lopetti tällä viikolla toimintansa, koska Venäjä ei antanut sille enää toimilupaa. Vastatoimena Suomi sulki sen vastaparin Turun konsulin. Suomi ei ole vielä päättänyt Maarianhaminassa sijaitsevan Venäjän konsulin kohtalosta.

10. 550 euroa

Adizero Adidas Pro Evo 1 on kaikkien juoksua harrastavien huulilla, koska Kenian Tigis Assefa juoksi niillä Berliinin maratonissa ajan 2.11.53 eli pari minuuttia nopeammin kuin edellinen ennätysaika. Adidas myöntää, että ultrakevyet kengät kestävät vain yhden maratonin.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt, ketä äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...