Pähkinät 26/23

1. Missä sijaitsee Kaledonian kanava?

2. Minkä lajin kuuluisuus on Lance Strulovitch?

3. Minkä maan kansalainen on valmentaja Gordon Herbert?

4. Mikä on vänkäri?

- Mainos -

5. Mitä tarkoitusta varten Helsingin Tennispalatsi on rakennettu?

6. Mitä jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin lausahdusta pidetään viimeisenä zlatanismina?

7. Minkä ikäinen on USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger?

8. Mistä sanoista on lyhennys Helkaman jopo?

9. Mikä on morganaattinen avioliitto?

10. Mitä maksaa yksi vahanukke Madame Tussauds -vahakabinetissa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Skotlannissa

Kaledonian kanavan kautta pääsee etenemään lounais-koillissuunnassa Atlantilta Pohjanmerelle. Se kulkee myös legendaarisen, hirviöstään tunnetun, Loch Nessin järven läpi. Tälle hetkellä kanavassa soutaa suomalainen Jari Aarnio, joka lähti Kanadasta soutuveneellään matkaan yli kaksi kuukautta sitten.

2. Formula ykkösten

Aston Martinin 24-vuotias kuljettaja on viralliselta nimeltään Lance Strulovitch, mutta hän käyttää F1-piireissä nimeä Lance Stroll. Hänen isänsä on sukujuuriltaan venäjänjuutalainen. Strollilla on niin Kanadan kuin Belgian passi.

3. Kanadan ja Suomen

Gordon Herbert, 64, luotsasi viikonloppuna Saksan koripallomaajoukkueen MM-kultaan, kun joukkue kaatoi Serbian. Gordon muutti Kanadasta Suomeen vuonna 1977. Hänellä on suomalainen vaimo, jonka kanssa heillä on kaksi lasta. Suomessa Herbert on valmentanut mm. Uudenkaupungin Korihaita.

4. Apumies tai työkalu

Autossa on tunnetusti kuljettajan vieressä vänkärin paikka. Toisaalta vänkäri on puunkaadossa käytetty apurauta, jolla ohjataan puun kaatumissuuntaa. USA:ssa apumiehen paikan nimi on shotgun, koska apumies kantoi villissä lännessä kivääriä kuljettajan vieressä.

- Mainos -

5. Autojen huoltohalliksi

Vuonna 1937 valmistunut Tennispalatsi rakennettiin alun perin Helsingin olympialaisissa käytettävien autojen huoltohalliksi. Sen jälkeen siinä on ollut vuokralaisena mm. supermarket, tennishalli ja nykyisin Finnkinon suurin elokuvateatterikompleksi. Kaupunki suunnittelee rakennuksen myymistä.

6. Tänään myös Jumala on surullinen

Italialaisessa AC Milanissa toistaiseksi viimeisen ottelunsa pelannut ruotsalainen jalkapalloilija Zlatan on laukonyt ”ylimielisiä” kommenttejaan, zlatanismeja, koko uransa ajan. Viimeisen ottelun lehdistötilaisuudessa Zlatan totesi; Tänään myös Jumala on surullinen, kun vettä tuli taivaalta.

7. Satavuotias

Henry Kissingeria ei ikä paina. Viime kesänä hän tapasi Kiinassa niin ulkoasian- kuin puolustusministerin. Valkoista taloa harmittaa, että yksityishenkilö pääsee tapamaan Kiinan puolustusministerin, mutta viralliset tahot eivät, koska hän on USA:n pakotelistassa.

8. Jokaisen polkupyörä

Jopo on Helkaman kehittämä polkupyörämalli, jossa ei ollut vaihteita. Se oli alun perin tuotannossa vuosina 1965-1974. Nimi tulee sanoista jokaisen polkupyörä. Jopoja valmistetaan nykyisin myös sähköpolkupyörinä. Alkuperäisten jopojen arvo on kasvanut vuosien aikana.

9. Ylemmän säädyn edustaja avioituu alemman säädyn edustajan kanssa

Tänä päivänä kuninkaallisten avioliitot alemman säädyn kanssa ovat arkipäivää, mutta harvat niistä ovat morganaattisia. Morganaattisessa avioliitossa puolisoa ei nosteta samaan säätyyn. Myöskään heidän lapset eivät peri aatelisarvoa. Prinsessa Madeleinen mies kieltäytyi prinssin tittelistä, mutta heidän lapsillaan se on.

10. Noin 114 000 euroa

Niitä rakentaa ja vanhoja päivittää 150 työntekijää. Kaiken kaikkiaan uusia nukkeja valmistuu vuodessa 50. Pelkästään aitojen hiusten laittamiseen päähän menee yhteensä viisi viikkoa. Ne sommitellaan yksi kerrallaan.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...