Pähkinät 21/23

1. Mistä vieraskielisestä sanasta tulee romanien englanninkielinen nimitys gypsy?

2. Kuinka monta ammattituomaria työskenteli jääkiekkoilun SM-liigassa viime kaudella?

3. Kuinka moni suomalainen olympiavoittaja on myynyt myös kultalevyn?

4. Mitä ranskalainen vapaakiipeilijä Alain Robert teki 60-vuotissyntymäpäivänään?

- Mainos -

5. Miksi appelsiininmakuinen Fanta maistuu Suomessa erilaiselta kuin Espanjassa?

6. Mistä maasta Red Bull -juoma on kotoisin?

7. Mikä vuonna Ford esitteli Fiesta-mallistonsa?

8. Kuka on amerikkalaisen Sports Illustrated -urheilulehden iäkkäin kansimalli?

9. Missä sijaitsee Euroopan suurin sotilasharjoitusalue?

10. Kuinka monta junaoperaattoria liikennöi ensi vuonna Málagan ja Madridin väliä?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. Egyptian

Eli suomeksi egyptiläinen. Romanit lähtivät liikkeelle Intiasta 1.000-1.400 vuotta sitten. He saapuivat Eurooppaan ilmeisesti 1300-luvulla ja Suomeen pari sataa vuotta sen jälkeen. He hyödynsivät tuolloin erilaisia myyttejä ja esiintyivät vaikkapa egyptiläisinä ruhtinaina.

2. Seitsemän

Viime vuoden kesäkuun alussa SM-liigan toimitusjohtajana aloittanut Kati Kivimäki lupasi tuolloin, että tulevaksi kaudeksi saadaan lisää ammattituomareita. Katsotaan, sillä Kivimäki jätti keväällä paikkansa toimitusjohtajana.

3. Kaksi

Tapio Rautavaara voitti keihäänheiton olympiakultaa Lontoossa 1948 ja sen jälkeen hän alkoi laulajaksi, ja levytti monia tunnettuja kappaleita. Matti Nykänen taas on moninkertainen mäkihypyn olympiakultamitalista, joka saavutti myös levymyynnillään kultalevyn.

4. Hän kiipesi pilvenpiirtäjään

Alain Robert tunnetaan myös hämähäkkimiehenä. Hänellä on tapana kiivetä rakennuksiin ilman turvaköyttä. Syyskuussa 60 vuotta täyttänyt hurjapää kiipesi Pariisissa 187 metriä korkean pilvenpiirtäjän huipulle.

- Mainos -

5. Koska ne ovat erilaisia

Suomessa myytävässä appelsiinin makuisessa Fantassa on 4,5 prosenttia appelsiinimehua. Se on korkeampi kuin muissa Suomessa myytävissä appelsiinijuomissa. Sen sijaan muualla Euroopassa Fantan mehupitoisuus voi olla kuusi tai kahdeksan prosenttia.

6. Thaimaasta

Edesmennyt itävaltalainen kaupparatsu Dietrich Mateschitz maistoi 1980-luvun alussa thaimaalaista energiajuomaa, josko se auttaisi sopeutumaan paremmin Euroopan ja Aasian väliseen aikaeroon. Mateschitz perusti ensimmäisen juomatehtaan Thaimaahan 1984.

7. 1976

Fiesta-mallin valmistus loppuu tässä kuussa. Se ehti kuitenkin ylittää 20 miljoonan kappaleen rajan. Se suunniteltiin aikoinaan edellisenä vuonna markkinoille tulleen Volkswagen Polon kilpailijaksi. Myös Polon valmistuksen jatkuminen on vaakalaudalla.

8. Martha Stewart

Hänet valittiin 81-vuotiaana uusimman lehden kansimalliksi. Steward aloitti mallin työt 13-vuotiaana, jolloin hän esiintyi tv- ja lehtimainoksissa. Steward tunnetaan kotirouvien puolesta puhujana sekä talousrikoksista saamastaan viiden kuukauden vankilatuomiostaan.

9. Suomen Lapissa

Rovajärven harjoitusalue on peräti 1.070 neliökilometrin suuruinen. Siellä voi ampua rauhassa lähes kaikkiin suuntiin. Myös Lapin lennoston tukikohta Rovaniemellä sijaitsee lähettyvillä. Kuinka paljon esimerkiksi amerikkalaiset aikovat viettää aikaansa Suomessa, riippuu tulevasta DCA-sopimuksesta.

10. Neljä

Renfen lisäksi väliä liikennöi jo nyt Iryo. Renfen halpajunayhtiä Avlo aloittaa tässä kuussa ja ensi vuonna välille on tulossa myös ranskalainen Ouigo. Ranskalaiset lupaavat pudottaa junalippujen hinnan yhdeksään euroon per suunta.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...