Pähkinät 20/23

1. Mikä fyysinen erikoisuus silmissä yhdistää suurinta osaa gekkoja?

2. Millä maalla on rantaviivaa Tyynenmeren ja Karibian meren kanssa?

3. Minä vuonna Suomi on voittanut jääkiekkoilun kotikisoissaan MM-tasolla Ruotsin?

4. Minkälaisen ikäennätyksen 77-vuotias Kummola teki Tampereella?

5. Mikä on Suomen eteläisin tunturi?

6. Kuinka monta ajoneuvobrändiä kuuluu VW-konserniin?

7. Mikä on Eric ja Julia Robetsin sukulaisuussuhde?

8. Minkä maalainen omistus Suunto Oy:llä on?

9. Mikä Itämerellä 1900-luvulla sukupuuttoon kuollut kala aiotaan palauttaa takaisin sinne?

10. Kuinka kauan John Galvan istui syyttömänä vankilassa ennen kuin Myytinmurtajat tv-ohjelma pelasti hänet?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Niillä ei ole silmäluomia

Gekkoilla ei ole tavallisesti silmäluomia, vaan niiden silmiä peittää läpinäkyvä kalvo tai suomu, miksi ikinä sitä haluaa kutsua. Kalvon gekko puhdistaa pitkällä kielellään. Gekkoja on maailmassa yli tuhat lajia. Niitä on hyvä olla myös kotona, sillä niiden väitetään tuovan taloon onnea.

2. Kolumbialla

Kolumbia sijaitsee Etelä-Amerikan luoteiskulmassa. Sen ja Panaman välissä on niin tiheä viidakko, että se katkaisee Pohjois-Amerikasta Etelä-Amerikan kärkeen kulkevan Pan-American-valtatien. Panamasta autot kuljetetaan laivalla Kolumbiaan.

3. Ei koskaan

Tampereella pelattiin 58 vuotta sitten jääkiekkoilun ensimmäiset MM-kisat Suomessa. Ruotsin kanssa on pystytty tasapeliin, mutta voittoa ei ole tullut. Pari kertaa se on ollut lähellä. Turussa 1991 Mats Sundinista tuli Suomen kaataja, kun Ruotsi nousi alle minuutissa kahdella Sundinin maalilla tasapeliin ja Helsingissä 2003 Suomi suli 5-1-johdosta alle 30 minuutissa maalin tappioon.

4. Hänet valittiin vanhimpana pormestariksi

Kokoomuksen Kalervo Kummola valittiin tällä viikolla Tampereen uudeksi pormestariksi. Kummola seuraa tehtävässä Anna-Kaisa Ikosta, kun hän on siirtynyt kansanedustajaksi. Edellinen ikäennätys kuului Fredrik Sacklénille, joka jäi virkavapaalle 71-vuotiaana vuonna 1861.

5. Iso-Syöte

Iso-Syöte sijaitsee Pudasjärvellä ja sen laki kohoaa 431 metriä merenpinnan yläpuolelle. Aikoinaan se on ollut yksinäinen saari jääkauden jälkeisessä meressä. Iso-Syötteen pohjoispuolella on kansallispuisto ja eteläpuolella mm. laskettelukeskus.

6. Yhdeksän

Kansanauton eli Volkswagenin ohella siihen kuuluvat saksalaiset Audi ja Porsche. Tshekkiläinen Skoda, espanjalaiset Seat ja Cupra, englantilainen Bentley sekä italialaiset Lamborgihini ja moottoripyörämerkki Ducati.

7. He ovat sisaruksia

Eric on 11 vuotta Juliaa vanhempi. Julia inspiroitui näyttelemisestä seurattuaan veljensä Hollywood-uraa. Eric sai Oscar-ehdokkuuden roolistaan elokuvassa Pakojuna vuonna 1985. Julia taas on ollut useana vuonna maailman parhaiten palkattu naisnäyttelijä.

8. Kiinalainen

Amer möi viime vuonna 1936 perustetun Suunnon kiinalaisille. Liesheng aikoo kuitenkin seurata toisen kiinalaisyrityksen Geelyn esimerkkiä. Geely säilytti Volvon ruotsalaisena brändinä. Liesheng aikoo säilyttää Suunnon suomalaisena, mutta kasvattaa sitä kiinalaisilla muskeleilla.

9. Sinisampi

Lajin palauttaminen Itämereen on Suomen ja Viron yhteinen EU-hanke. Sinisammen poikasia istutetaan Pärnunjokeen ja Narvajokeen. Suomessa viimeinen havainto kalasta on 1930-luvulta. Itämeren viimeisin yksilö pyydystettiin todennäköisesti Viron edustalta 1996.

10. 35 vuotta

Galvan tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 1986 tulipalolla toteutetusta murhasta. 21 vuotta myöhemmin hän näki Myytinmurtajien jakson, jossa yritetään sytyttää bensiiniä palavalla tupakalla kuten hänen väitettiin tehneen. Se ei onnistunut. Meni vielä 14 vuotta ennen kuin viralliset tutkimukset saatiin valmiiksi ja niissä todettiin, ettei bensaa voi sytyttää tupakalla.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mistä tulee maailman parhaat viinit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...