Pähkinät 14/23

1. Millä Nato-maalla ei ole omaa armeijaa?

2. Miten espanjalainen Alexandra Escat liittyy Suomeen?

3. Mikä on ”Orvon oivallus”?

4. Minkä päätöksen Pariisin asukkaat tekivät viikonloppuna?

- Mainos -

5. Kuinka monta kansanedustajaa on saanut historian aikana enemmän ääniä kuin Riikka Purra (ps.)?

6. Miksi alkoholiryyppyä kutsutaan toisinaan neuvoa antavaksi?

7. Mikä on ukkos- tai saderintama?

8. Kuinka korkea on Gibraltarin kuvatuin kohde The Rock?

9. Minkä ikäinen on tulevan eduskunnan nuorin kansanedustaja?

10. Kuka tunnettu kyläkauppias myi kauppansa Keskolle?

Vastaukset kuvan jälkeen

- Mainos -

1. Islannilla

Islanti on ainoa Nato-maa, jolla ei ole minkäänlaista armeijaa. Nato ja erityisesti Yhdysvallat vastaavat sen puolustuksesta. Monilla Nato-mailla on palkka-armeija, mutta myös Suomen malli eli yleinen asevelvollisuus on tavallinen.

2. Hän on näyttelijä Jasper Pääkkösen tuleva vaimo

Alexandra Escat on Jasper Pääkkösen lapsen äiti ja tuleva vaimo. Hän vietti polttareitaan viime viikonloppuna. Escatia ei sentään ole vielä tituleerattu Suomen miniäksi kuten Renny Harlinin ex-vaimoa Geena Davisia.

3. Snagari-annos

Orvon oivallus on Suomen ehkä tunnetuimman snagarin Jaskan grillin annos, joka on nimetty tulevan hallitustunnustelijan Petteri Orpon mukaan. Pitkä sämpylä sisältää bratwurstia, paahdettua sipulia ja BBQ-kastiketta. Vaalien jälkeen Orpo halusi annokseensa myös turkulaisen lisän eli Aurajuuston.

4. Kielsivät vuokrattavat sähköpotkulaudat

Pariisissa äänestettiin sähköpotkulautojen jatkosta. Lähes 90 prosenttia kansalaisista halusi kieltää vuokrattavat sähköskuutit. Sen sijaan omilla skuuteilla voi edelleen huristella kaupungin kaduilla. Kielto astuu voimaan syyskuussa.

- Mainos -

5. Kolme

Vuonna 2007 Sauli Niinistöä (kok.) äänesti 60.563 henkilöä, Hertta Kuusinen (SKDL) sai vuonna 1948 58.770 ääntä ja Herra Jytkyä eli Timo Soinia (ps.) äänesti vuonna 2011 43.437 kansalaista. Kuusisen äänestystulos ei ole kuitenkaan suoraan vertailukelpoinen, koska ennen vuotta 1970 ehdokas sai olla ehdolla useammassa vaalipiirissä.

6. Neuvoa antavan kansanäänestyksen takia

Suomessa järjestettiin ennen kieltolain kumoamista vuonna 1931 neuvoa-antava kansanäänestys. 71 prosenttia kansalaisista kannatti kieltolain kumoamista. Tästä jäi ryypylle kutsumanimi neuvoa antava. Kieltolaki päättyi 5.4.1932 klo 10 eli muistisääntönä numerosarja 543210.

7. Ei mikään

Ne ovat ihmisten keksimiä sanontoja, joilla ei ole mitään tekemistä sään kanssa. Sen sijaan ukkoskuurot tai sadealueet ovat yleisiä ja hyväksyttyä. Hyväksyttyjä rintamia on kolme: kylmä-, lämmin- ja okluusiorintama.

8. 426 metriä

The Rock:lla eli Gibraltarin vuorella asuu Euroopan ainoa villiapinakanta. Apinat ovat kovia varasteleman, joten lompakon menettäminen siellä on huomattavasti todennäköisempää kuin Málagan vanhassa kaupungissa – ainakin jos lompakkoa on kosketeltu suklaisin sormin.

9. 23-vuotias

Keskustalainen Olga Oinas-Panuma sai vaaleissa 5.147 ääntä eli hän sai yli kolmasosan kotipaikkakuntansa Pudasjärven äänistä. Oinas-Panuma toimii Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Pudasjärvi kuuluu Oulun vaalipiiriin.

10. Sampo Kaulanen

Kyläkauppias Sampo Kaulanen luopuu Äkäslompolon kaupastaan tämän kuun lopussa. Hän möi tontin, kiinteistön ja liiketoiminnan Keskolle, joka valitsi tiloihin uuden kauppiaan. Kaulanen tuli tunnetuksi vuoden 2010 Diili-ohjelmasta ja räväköistä some-päivityksistään.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...