Pähkinät 12/23

1. Minkä yliopiston kunniatohtorin arvonimen pääministeri Sanna Marin saa toukokuussa?

2. Montako suomalaista sotaveteraania oli elossa viime vuodenvaihteessa?

3. Mistä koostuu näyttelijä Siiri Angerkosken lempidrinkki?

4. Mikä suomalainen sanonta on ehkä peräisin Aku Ankasta?

- Mainos -

5. Missä lämpötilassa helleraja menee rikki?

6. Mistä maasta on kotoisin Chicken Tikan masalakastike?

7. Kuinka monta kilometriä teitä löytyy kaiken kaikkiaan Gibraltarilta?

8. Mistä Edson Arantes Do Nascimento oli kuuluisa?

9. Mikä elokuva tuotti ensimmäisenä sata miljoonaa dollaria?

10. Mikä rajaveto tehtiin Uudessa-Seelannissa 1.1.2009 syntyneiden kohdalle?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. New Yorkin

Pääministeri Sanna Marin saa toukokuussa New Yorkin yliopiston kunniatohtorin arvonimen. Marin on pääpuhujana tänä vuonna valmistuvien opiskelijoiden juhlassa. Hän on yliopiston mukaan osoittanut mm. vahvaa johtajuutta Venäjän hyökkäyssotaa vastaan ja puhunut Naton puolesta.

2. Noin 4.200

Tarkka luku oli 4.207, joista miehiä oli 1.925 ja naisia 2.282. Heidän lisäkseen kotirintamalla työskennelleitä puolisoita ja leskiä oli elossa arviolta noin 12.000. Vielä 2019 talvi-, jatko ja Lapin sodassa palvelleita oli elossa noin 10.000. Veteraanien keski-ikä on 96 vuotta.

3. Konjakista, sitruunan viipaleesta, suodatinkahvista sekä tomusokerista

Nuori Vesa-Matti Loiri nimesi juoman Angerkosken mukaan opittuaan sen näyttelijältä. Lasiin konua, päälle sitruunan viipale, joka on kuorrutettu toiselta puolelta tomusokerilla ja toiselta suodatin kahvilla. Kulaus juomaa, hedelmäliha suuhun ja loput konjakin kurkkuun.

4. Kauhistuksen kanahäkki

Lehden entiset päätoimittajat ovat törmänneet sanontaan ensimmäisen kerran Aku Ankan sivuilla. Asiaa ei ole kuitenkaan tieteellisesti varmistettu, mutta jos näin on, niin sanonta on AA:n ensimmäisen päätoimittajan Sirkka Ruotsalaisen käsialaa. Myös Seiska-lehden Kääk-juorujen nimitys tulee Aku Ankasta.

- Mainos -

5. 25 asteessa

Virallisesti helle alkaa, kun lämpömittari kohoaa yli 25 celsius-asteen, joten kesäisin Andalusiassa on helle lähes kaikkina päiviä. Ei helleraja täällä ketään kiinnosta. Vasta kun terral saapuu puskemaan kuumaa ilmaa, alkavat toimittaja tehdä uutisia ja ihmiset valumaan hikeä.

6. Isosta-Britanniasta

Tarkemmin sanottuna se on Skotlannista. Saarimaan suorituin curry-annos on Glasgow’ssa asuneen pakistanilaisen Ali Ahmed Aslamin käsialaa. Asiakas oli valittanut hänelle 1970-luvulla Chicken Tikan olevan kuivaa, joten Aslam kehitti siihen jogurttipohjaisen kastikkeen.

7. 29 kilometriä

Pienelle alueelle ei paljon katuja mahdu. Britit ajavat siellä espanjalaisten tapaan oikealla puolella. Alueelle ajettaessa turistit joutuvat ensin ylittämään lentokentän kiitotien. Hemi pääsi vielä vuonna 2005 ajamaan erikoisluvalla The Rockin huipulle henkilöautolla.

8. Jalkapallosta

Edson Arantes Do Nascimento tunnettiin paremmin nimellä Pele. Joulukuussa menehtynyt Pele on yksi maailman kaikkien aikojen futareista. Brasilialainen oli kuollessaan 82-vuotias. Hänellä on ainoana maailmassa kolme jalkapalloilun maailmanmestaruutta, joita hän oli voittamassa vuosina 1958, 1962 ja 1970.

9. Tappajahai

Runsas 47 vuotta sitten valmistunut Steven Spielbergin ohjaama kauhuklassikko Tappajahai voitti kolme oscaria ja tuotti ensimmäisenä elokuvana yli sata miljoonaa dollaria. Spielberg oli vuonna 1975 vasta 29-vuotias. Sen jälkeen blockbuster-elokuvat (kassamagneetit) ovat seuranneet häntä.

10. Tupakan myymisen kieltäminen

1.1.2009 tai sen jälkeen syntyneet eivät saa ostaa Uudessa-Seelannissa tupakkaa laillisesti. Maa aikoo hiljalleen kieltää tupakan myynnin. Suomessa tupakan myyntiä rajoitettiin ensimmäisen kerran 1977, jolloin ikärajaksi määriteltiin 16 vuotta. Sitä nostettiin kahdella vuodella 1990-luvulla.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...