Pääkirjoitus: ”Pitääkö jonkun kuolla?”

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa kritisoidaan kaupungin saamatonta toimintaa villisikaongelman edessä.

Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Viime aikoina Aurinkorannikolla on havaittu yleistyvä ilmiö: villisiat vaeltavat alas vuorilta ja metsien suojista ihmisasutuksen keskelle kaupunkiin. Pääsyyllisiä tähän ovat ruokapula luonnossa sekä ihmisten jättämät houkuttelevat ruokajätteet. Kuivuus ja rakentaminen ovat kaventaneet villisikojen luontaisia elinalueita, ajaen ne etsimään ruokaa kaupunkien laitamilla ja lopulta keskustoissa asti.

Villisikojen läsnäolo taajama-alueilla tuo mukanaan konkreettisia ongelmia. Villisiat ovat villieläimiä. Ne voivat aiheuttaa liikenneonnettomuuksia, tuhota viheralueita ja levittää tauteja. Pelokkaat tai provosoidut villisiat saattavat myös olla uhka ihmisille ja kotieläimille.

Fuengirolassa villisiat ovat herättäneet kasvavaa huolta Miramarin ostoskeskuksen luona ja alueen leikki- ja koirapuistoissa. Fuengirola.fi kertoi vastikään myös suomalaiseläkeläisen kauhunhetkistä, kun iso sika hyökkäsi leskirouvan kimppuun Mijasissa Wyndhamin alueella.

Miten tilannetta voidaan hallita? Asiantuntijat korostavat, että ensisijaisesti tulisi keskittyä ennaltaehkäisyyn. Ruokajätteen jättämistä avoimille alueille on rajoitettava, ja jätehuoltoa tehostettava. Toisaalta luonnollisten elinympäristöjen suojelu ja riittävän ravinnon tarjoaminen metsissä voisi estää sikojen hakeutumisen ihmisten ilmoille.

- Mainos -

Fuengirolan kaupunki on vältellyt vastuutaan villisikojen suhteen. Löysät puheet ”yhteistyöstä Mijasin kanssa” tai kaavabyrokratian taakse piiloutuminen eivät lohduta äitiä, joka pelkää villieläimen käyvän lapsensa kimppuun leikkipuistossa.

Mitä jos Miramarin ostoskeskuksen luona parveilisi karhuja ja susia? Eikö Fuengirola silloinkaan tarttuisi toimeen ja karkottaisi otuksia? Pitääkö odottaa, että jotain ikävää todella tapahtuu – ihminen loukkaantuu tai pahimmassa tapauksessa kuolee, ennen kuin sikaongelmaan konkreettisesti puututaan?

Villisikojen kaupungistuminen on monisyinen ongelma, joka vaatii viranomaisten ja asukkaiden yhteistyötä. Pelkät lyhytaikaiset torjuntatoimet eivät riitä – tarvitaan pitkän aikavälin suunnitelmia ja luonnon tasapainon kunnioittamista.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *