Suomessa maanantaina käynnistyneet poliittiset lakot ovat ajaneet maan melkoiseen umpisolmuun. Kaksi viikkoa kestävät lakot tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, kun esimerkiksi kaikki tavaraliikenne maanteillä, kiskoilla ja satamissa on pysähdyksissä.
Sotku muuttui entistä kiharaisemmaksi, kun suuret teollisuusyritykset yllättäen ilmoittivat keskeyttävänsä palkanmaksun lakon takia sulkeutumaan joutuvilla työpaikoilla. Ay-liikkeen pullistelu käy nyt niidenkin kukkarolle, jotka eivät edes lakkoile.
Espanjasta käsin katsottuna palkansaajajärjestöjen voimannäyttö on hämmentävää seurattavaa.
Espanjassa poliittiset lakot ovat nimittäin kokonaan kiellettyjä – kuten monissa muissakin länsimaissa: muun muassa Saksassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa ja Kreikassa.
Rajoitettujen lakkojen maihin lukeutuvat esimerkiksi Ruotsi, Norja, Tanska, Ranska, Belgia ja Italia.
Suomi on kansainvälinen häirikkö ja poikkeus, sillä poliittisia lakkoja ei ole lainkaan rajoitettu. Lakkorumbahan alkoi soida, kun Orpon hallitus uskalsi mm. esittää poliittisten työtaistelujen enimmäiskeston rajaamista 24 tuntiin. Näin on tehty monissa Euroopan maissa.
Tämän seurauksena alkanut ay-liikkeen pillastuminen tuntuu oudolta ja vahvasti liioitellulta. Kyse lienee enemmänkin SAK:n kaltaisten palkansaajajärjestöjen olemassaolon todistelusta ja vallankahvassa roikkumisesta. Sen hinta on järkyttävän kova, ja se koskee kohta koko kansaa.
Ainakin espanjansuomalaiset tuomitsevat nykylakon. Kun Fuengirola.fi vastikään kysyi verkossa lukijoiden mielipidettä poliittisista lakoista, yli 70 prosenttia piti niitä “tuhoisina kansantaloudelle” ja alle 30 prosenttia “tärkeänä tapana vaikuttaa”.
On hyvä muistaa, että poliittiset lakot ovat eri asia kuin perinteiset lakot, joissa ammattiliitot lisäävät työtaistelulla painetta työnantajia kohtaan työehtosopimusneuvotteluissa. Nyt poliittisessa lakossa protestoidaan hallituksen tekemiä työmarkkinauudistuksia vastaan, ja protestien kohde on Suomen hallitus.
Myötätuntolakkoja on Espanjassakin, tosin Etelä-Euroopassa on enemmänkin tapana nousta barrikadeille ja marssia mielenosoituksissa kaduilla.