Lukuaika: Onnenpojan kynä sauhuaa edelleen

Onnenpojan kynä sauhuaa edelleen

Kauko Röyhkä on tehnyt jo yli 40-vuotisen uran sekä muusikkona että kirjailijana. Tuona aikana molemmat alat ovat muuttuneet valtavasti, mutta jotain on säilynytkin.

– Pitää tehdä jotain, että pysyy mukana kuvioissa, toteaa Kauko Röyhkä.

Ja vaikka esimerkiksi levymyynti ei nykyään ole yhdelläkään artistilla kuin murto-osa siitä mitä se on joskus ollut, on Röyhkä ehdottomasti mukana kuvioissa.

– Keikkoja riittää ja niillä käy hyvin yleisöä. Enimmäkseen teen soolokeikkoja, bändikeikkoja aika harvakseltaan, hän paljastaa.

- Mainos -

Niinpä voidaan hyvin sanoa, että Aurinkorannikon suomalaisille on tarjolla harvinaista herkkua, kun Röyhkä kiipeää ravintola Kukon lavalle torstaina 12. ja perjantaina 13. lokakuuta Röyhkeät -yhtyeensä kanssa.

– Luvassa on pääasiassa 80-luvun matskua, mukana on kaikki suosituimmat biisit kuten Lauralle, Paska kaupunki ja Paha maa, Röyhkä vinkkaa.

Some hallussa

Kauko Röyhkä on ”mukana kuvioissa” myös siinä suhteessa, että mies on ottanut sosiaalisen median vahvasti mukaan kanssakäymiseen yleisönsä kanssa.

Tällä hetkellä hänen virallisella Facebook-sivullaan on kolmisentuhatta seuraajaa, joille hän jakaa keikkatietojen ohella hauskoja, ajatteluttavia tai muuten vain mielenkiintoisia tarinoita elämästään ja uransa varrelta.

– Se on aika kiva ja vaivaton tapa olla yhteydessä yleisöön, ja ihmiset tuntuu tykkäävän niistä jutuista joita sinne kirjoittelen.

– Minullahan oli ennen paljon isompi Facebook-tili, jolla oli noin 30.000 seuraajaa, mutta se valitettavasti kaapattiin, enkä saanut sitä koskaan takaisin. Siihen nähden tämä nykyinen ryhmä on tietysti vielä pieni, Röyhkä harmittelee.

Sisäpiirin levy

- Mainos -

Kauko Röyhkä julkaisi alkuvuodesta myös uuden levyn, jota ei niin vain levykaupasta ostetakaan.

– Kokeilimme tehdä levyn, jota myydään vain rajoitettu määrä ”sisäpiiriläisille”. Sisäpiiriin pääsee 50 euron osakkeella, ja vastineeksi saa muun muassa tuon uuden levyn, joka on siis ihan aito, laadukas fyysinen LP-levy, muusikko selventää.

– Sisäpiiriläisille on tarjolla vielä muutakin lisämateriaalia, ja mm. oma erillinen Facebook-ryhmä, jossa avaan vielä laajemmin näitä musa-hommia.

Kyseisen levyn nimi on Pilvet meren yllä, ja sitä ei siis edelleenkään saa levykaupoista.

– Musiikillisesti se on yksi parhaista levyistäni, joten kannattaa liittyä sisäpiiriin, Röyhkä vinkkaa.

Kynä sauhuaa ahkerasti

Jos on musiikkibisnes muuttunut viimeisen 40 vuoden aikana moneen kertaan, niin yksi asia on pysynyt: Kauko Röyhkä on edelleen yhtä tuottelias kuin aina.

Siinä missä monen lauluntekijän tahti alkaa vuosien ja vuosikymmenten vieriessä rauhoittua, on Röyhkälle käynyt melkein päinvastoin. Plakkarissa on jo yli 40 albumia, ja lisää on luvassa.

- Mainos -

– Minulla on nytkin koneella noin 300 biisiä jotka voisi levyttää. Niistä voi sitten välillä poimia, biisinikkari nauraa.

Kirjailijat puristuksissa

Nuotit ja laululyriikat eivät suinkaan ole ainoat asiat joita Röyhkän kynästä irtoaa. Hänen kirjailijanuransa on itse asiassa jokseenkin yhtä pitkä kuin muusikonura: debyyttialbumi Steppaillen ja esikoiskirja Tien laidalla Waterloo julkaistiin samana vuona, 1980.

Musiikkibisneksen tavoin myös kirjallisuusala on viime vuosina käynyt läpi melkoista mullistusta.

– Jos mahdollista, niin kirjailijat ovat olleet vielä tiukemmilla kuin muusikot, Röyhkä toteaa.

– Kirjojen myynti on romahtanut, mikä tarkoittaa tietysti kirjailijoille vähemmän tuloja. Mutta toisin kuin muusikot, kirjailijat pääse keikoille. Muusikot voivat edelleen tienata keikoilla, mutta kirjailijoilla sitä mahdollisuutta ei oikeastaan ole.

Elektronisia ja äänikirjoja tarjoavat kuukausimaksulliset palvelut ovat kyllä tuoneet jonkin verran lisää yleisöä kirjoille. Esimerkiksi äänikirjoja kuuntelee moni sellainen joka ei perinteiseen kirjaan tarttuisi. Sisällöntuottajan kannalta ongelma on kuitenkin samansuuntainen kuin vaikkapa musiikkipuolen Spotifyn suhteen: tekijöille asti valuu varsin vähän rahaa.

– Äänikirjoista tekijälle tulee vain noin viidennes tuotoista verrattuna perinteiseen kirjaan, Kauko Röyhkä huomauttaa.

Dekkareita poliisin kanssa

Tämä ei ole kuitenkaan saanut miestä laittamaan kirjoituskonetta varastoon. Päinvastoin, tekstiä tulee tasaisella vauhdilla.

– Minulta tulee kaksi kirjaa vuodessa. Vaikkei yhdestä kirjasta kovin paljon rahaa tulekaan, niin kun niitä alkaa olla aika monta ja yhdistää sen musajuttuihin, niin kyllä niistä yhdessä ihan kiva elanto tulee.

Viime vuosina kirjailija Röyhkää on työllistänyt mm. dekkariyhteistyö Anneli Aunolan kanssa. Aunola on entinen poliisi, joka ammentaa tarinoihin omista kokemuksistaan poliisin ammatissa.

– Kirjoitamme yhdessä sarjaa, jossa on jo ilmestynyt kolme kirjaa ja neljäs on tekeillä.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Kauko Röyhkältä on jatkossakin lupa odottaa tuotteliasta toimintaa niin musiikin kuin kirjallisuudenkin saralla.

– Kirjoittamisesta on tullut minulle elämäntapa, katson maailmaa kirjoittajan silmillä, Kauko Röyhkä kuvailee.

Kuka?

  • Kauko Röyhkä
  • Syntynyt Valkeakoskella
  • Asuu Turussa
  • Muusikko ja kirjailija jo yli 40 vuotta

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...