Nyt peukut pystyyn

Mennyt vuosi on ollut kuivin sitten miesmuistiin. Sanotaan, että kuivin 80 vuoteen. Ja se on jo pitkä aika.

Málagan provinssin suurin vesivarasto, La Viñuela, joka rakennettiin vuonna 1905, on kuivumassa. Tekojärven kapasiteetistä on jäljellä vain 15 prosenttia. Gordobassa sijaitsevan Iznájarin kapasiteetti on 24 prosenttia, normaalisti tähän aikaan vuodesta sen pitäisi olla 61 prosenttia.

Nyt peukut pystyyn ja toivotaan, että sääennustukset pitäisivät paikkansa. Espanjan ilmatieteenlaitos (Aemet) on luvannut tulevalle viikolle kauan kaivattuja sateita, moni viljelijä saa yöunensa takaisin.

- Mainos -

Meille eurooppalaisille tai pallon pohjoispuolen asukkaille vesi on ollut aina itsestäänselvyys, mutta suuri osa maailman väestöstä kärsii vesipulaa. Kyllähän vettä on, mutta 97 prosenttia vesivaroista on merta, muut varat ovat siis 3 prosenttia ja kaksi kolmannesta niistä on napajäätiköissä. Pohjaveden osuus on vain 0,68 prosenttia.

Vesi on elämän edellytys, mutta myös joukkotuhoase. Konfliktialueilla vesi on suurempi riski lapsille kuin aseet. Jo 1990-luvulla ennustettiin, että seuraavan vuosisadan sodat käytäisiin rajallisista resursseista kuten öljystä ja vedestä. Ehtyvät vesivarastot aiheuttavat maailmalla sotia ja sairauksia. Syyrian sodan taustalla oli pitkään jatkunut kuivuus.

Niili on maailman pisin joki ja se kulkee monen maan halki. Nyt Etiopia on rakentamassa patoa, joka uhkaisi Sudanin ja Egyptin vesivaroja. Siinä onkin jo kunnon konfliktin aineksia.

Nyt mars ja kumisaappaat esille ja pellolle jahtamaan villiparsoja, niitä nousenee kuin sieniä sateella, toivottavasti on ilmatieteenlaitokseen uskomista.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Kimmo Sahlman
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...