-Kuuntelimme viime talvena tarkasti asiakaspalautteita ja hyödynsimme sitä tietoa uusia ruokalistoja tehdessämme. Asiakkaat ovat halunneet hyvää perusruokaa, siihen suuntaan olemme kurssia reivanneet, Kukon uusi keittömestari Tauri Lõugas kertoo.
Lõugas aloitti keittiömestarina syyskuun alussa. Hän oli jo viime talven kokkina Kukossa, joten talon tavat ja asiakaskunta ovat hänelle tuttuja.
-Kukon keittiö on kohtuullisen tilava ja hyvin varusteltu. Koska olemme tapahtumaravintola, ruuhkapiikit ovat aika rajuja, ihan keittiökomerosta annoksia ei edes saisi ulos ilman kohtuutonta odottelua.
Kukossa kaikki ruoka tehdään alusta loppuun itse. Puolivalmisteita vältetään viimeiseen saakka.
-Keitämme liemet ja kastikepohjat itse. Hyödynnämme siinä samalla kaikki raaka-aineet maksimaalisesti.
Klassikoita ja kokeiluja
Kukon nykyinen ruokalista jakaantuu kahteen osaan. Listan ensimmäisenä sivuna on Kukon klassikot.
-Klassikkolista on sellainen, joka pysyy muuttumattomana koko kauden. Klassikoissa on perinteistä lohikeittoa, paistettuja silakoita, lihapullia, paistettua maksaa ja muita suomalaisravintoloiden klassikoita.
-Maksa on sellainen ruoka, jota ei saa kovin monesta paikasta. Se on meillä jatkuvasti yksi suosituimmista annoksista.
Tiesittekö muuten, että silakan ja sardiinin erottaa toisistaan Tanskan salmi. Itämerestä nousee silakkaa, mutta sama kala on Atlantista tai Välimerestä nostettuna nimeltään sardiini.
-Kevyt ruisjauholeivitys ja Välimeren silakat ovat vähintään yhtä hyviä kuin serkkunsa Salvessa tai Kolmessa kruunussa Helsingissä.
Klassikkolistan jälkeen tulevat silloin tällöin vaihtuvat ruokalajit. Tämän hetken vaihtuvissa löytyy esimerkiksi alkuruokina tomaattia ja burrata-juustoa tai lubina cevicheä. Pääruokana voi nauttia viiriäisen rintaa, mehevää härän sisäfileetä, sitruunarisottoa tai paistettua lohta.
-Halusin tuoda viiriäisen listalle, koska sitä saa Espanjasta aika hyvin, mutta silti sitä on aika harvoin tarjolla. Viiriäinen on ainakin minun mielestäni paras mahdollinen linturuoka.
Jälkkäreinä Kukosta löytyy omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta ja joitain vaihtuvia herkkuja.
Tapahtumaravintolan keittiö vaatii ihan omanlaisensa osaamisen ja asennoitumisen. Tilaukset tulevat joka ilta yhtenä rysäyksenä. Saliin tulee lähes samanaikaisesti parhaimmillaan 130 ihmistä. Pieniä jonoja syntyy väkisin, mutta hyvällä organisoinnilla illat saadaan toimimaan.
-Kyllä siinä hyvä paineensietokyky pitää olla, kun bongeja on loputtoman näköinen rivi odottamassa vuoroaan. Meillä on kyllä loistotiimi tällä hetkellä hoitamassa keittiötä. Kaikki tuntuvat ajattelevan ruoanlaitosta samalla tapaa ja jokaisen pyrkimys on tarjota asiakkaille vain parasta.
Kukon ruokalista löytyy netistä: http://www.kukkorestaurante.com/fi/menu-2/
Lounas annoksina
Kukon konsepti on kaksijakoinen. Iltaisin palvellaan erilaisia musiikki- ja teatteriesityksiä katsomaan tulleita asiakkaita, päiväsaikaan Kukko toimii lounaskahvilana.
-Valmistamme kaikki lounaat annoksina yksilöllisesti asiakkaalle. Sillä tavoin ruoka menee tuoreena, kuumana ja raikkaana syötäväksi.
Kukon lounaslistoilta löytyy tuttuja ruokia kuten leikkeitä, lehtipihviä, erilaisia kalaruokia, laatikoita, salaatteja ja keittoja. Torstaisin on tarjolla hernerokkaa ja lättyjä, perjantaisin on lohisoppapäivä.
Lounasta Kukosta saa maanantaista perjantaihin klo 11.30-16.00.
Tästä voit käydä katsomassa lähipäivien lounaat: http://www.kukkorestaurante.com/fi/kukon-lounas/
Tauri Lõugaksen intohimona hyvä ruoka
Kukon uusi keittiömestari on nuoresta iästään huolimatta tehnyt mittavan uran keittiössä. Helsinkiläinen gourmet -ravintola Lyon oli nuorelle miehelle todella opettavainen koulu.
-Valmistin Lyonissa keittiön tervehdyksiä. Näitä pieniä herkkuja meni parhaimmillaan useita satoja illassa. Siinä oppi luovuutta ja nopeutta keittiöhommista.
Järvenpään gastro bar Sesongissa Lõugas toimi pääkylmäkkönä.
-Itse koen vahvimmaksi osaamisalueekseni kylmät alkupalat ja jälkiruoat. Erilaisten kylmien kalaruokien kanssa olen aina tykännyt touhuta.
Lõugas on kotoisin Virosta, mutta hän muutti Suomeen jo reilun kymmenen ikäisenä. Kokkikoulunsa hän kävi Vantaan Variassa, kouluaikoina hän oli innokas käymään erilaisissa kokkikisoissa.
-Vuonna 2017 pääsin arvostetun taitajakisan finaaliin ja sijoituin siinä neljänneksi. Se oli hieno kokemus, neljä päivää putkeen tehtiin ruokaa Messukeskuksessa yleisön silmien edessä.
Espanjaan Lõugas muutti vuonna 2021.
-Oikeastaan tulin Espanjaan terveyssyistä, mutta olen viihtynyt täällä niin hyvin, että ratkaisu on ollut kaikella tapaa onnistunut.
Ennen Kukkoon siirtymistään viime keväänä Lõugas työskenteli maineekkaassa Bisto Saborissa Torremolinosissa.
Tapahtumaravintola
Ravintola Kukko Events on iltaisin tapahtumaravintola. Useana iltana viikossa Kukossa on musiikki- , teatteri tai stand up -esityksiä. Lavalla on vieraillut monia kuluisia nimiä Suomesta, esimerkkeinä vaikkapa Olli Lindholm, Neumann, Maarit Hurmerinta, Pepe Willberg, Pauli Hanhiniemi, Miljoonasade, Mikko Alatalo, Jukka Poika, Tero Vaara, Costello Hautamäki, Tuomari Nurmio, Andy McCoy, Danny, Erika Wikman, Ismo Leikola, Ilari Johansson, Niko Kivelä ja kymmenet muut tähdet. Myös Aurinkorannikolla asuvat muusikot esiintyvät usein Kukossa. Esimerkiksi keskiviikkoisin esiintyy Seita & Friends ja sunnuntaisin Andalusian Swingband.
Kukko Eventsin tapahtumakalenteriin pääset tästä: http://www.kukkorestaurante.com/fi/tapahtumat/tapahtumakalenteri/
Alla pari näytevideota Kukon meniningistä.