Kesän kuumimmat helteet ovat vielä kaukana edessä, mutta auringon UV-säteily on jo muutaman viikon ollut erittäin korkeissa lukemissa. Vahingollisilta säteiltä suojautuminen kannattaa siis aloittaa viimeistään heti.
Auringolla ja valon lisääntymisellä on paljon positiivia vaikutuksia ihmiseen. Aurinko kohottaa mielialaa, parantaa vireystilaa ja käynnistää ihossa D-vitamiinin tuotannon. Elintärkeän D-vitamiinin riittävästä saannista on hyvä huolehtia.
Auringossa loikoilemisella on kuitenkin myös haittavaikutuksensa. UV-säteet pystyvät aiheuttamaan ihossa kemiallisia muutoksia, jotka paitsi vanhentavat ihoa, voivat pahimmillaan ajan kuluessa johtaa ihosyöpien syntyyn.
UV-säteilyltä ja sen syöpäriskeiltä voi kuitenkin suojautua. Kannattaa valita ihoa suojaavat kevyet vaatteet, käyttää päähineitä, aurinkolaseja ja kehon muihin osiin aurinkorasvaa. Oleskele auringossa lyhyitä aikoja ja vältä auringonottoa klo 11–15 välisenä aikana. Makuuasennossa altistut myös säteilylle neljä kertaa enemmän.
Rusketu maltilla
Rusketusta hankkiessa kannattaa muistaa, että aurinko tarttuu myös suojavoiteen läpi. Ruskettuminen on hitaampaa kuin ilman voidetta, mutta tässäkin asiassa maltti on valttia ja hitaammin hankittu rusketus kestää myös pidempään.
Aurinkosuojatuotteen valintaan vaikuttaa mm. päivän UV-indeksi. Kun auringon säteily on voimakasta, ota käyttöön parempi suoja, mieluiten vähintään SK 30. Lapset tulisi suojata erittäin korkean suojakertoimen tuotteella. Aurinkosuojatuotteita ei suositella taaperoille, vaan heidän ihonsa tulisi ensisijaisesti suojata vaatteilla ja välttämällä auringon valoa.
Älä säästele suojaa
Aurinkovoidetta ei kannata säästellä, sillä voide suojaa vain, jos sitä on iholla riittävästi ja koko ajan. Uusi kerros on tarpeen parin tunnin välein. Rantaolosuhteissa aurinkovoiteen tulee ehdottomasti olla vedenkestävää ja sitä kannattaa lisätä normaalia useammin. Aurinkovarjo kannattaa ottaa kuumimpana aikana rannalle mukaan ja pysytellä sen alla.
Karrelle palanut iho ei ole kenestäkään kiva lomamuisto, joten nautitaan auringosta, kesästä ja sen lämmöstä hyvien suojien kera. Oikealla suojautumisella jopa 95 prosenttia ihosyövistä on estettävissä.
Virpi Mikanoja