Kesäisin tahtoo olla aina kuuma. Lämpötilat nousevat niin Espanjassa kuin muuallakin Euroopassa helposti yli 30 asteen.
Moni nauttii helteistä ja lämmöstä, mutta korkeat elohopealukemat voivat aiheuttaa myös ongelmia.
Espanjan terveysministeriö muistuttaa, että lämmölle erityisen haavoittuvia ryhmiä ovat vanhukset, raskaana olevat naiset, lapset ja kroonisesti sairaat sekä ulkona työskentelevät tai liikkuvat.
Ministeriön asiantuntijat sanovat, että terve ihminen voi yleensä sietää suuria lämpötilavaihteluita, mutta varotoimenpiteitä on silti syytä noudattaa.
Listasimme Espanjan terveysministeriön sekä lääke- ja terveystuoteviraston 10+10 virallista vinkkiä, kuinka pärjätä lämpöaallon keskellä ja ottaa aurinkoa turvallisesti.
Lue myös: Kesän toinen lämpöaalto saapuu Aurinkorannikolle – mutta mitä se tarkoittaa?
Näin minimoit lämpöongelmat helleaallon aikana
- Juo vettä tai nesteitä usein, vaikka et tuntisi janoa ja riippumatta fyysisestä aktiivisuudesta.
- Vältä kofeiinipitoisia, alkoholipitoisia tai erittäin makeutettuja juomia, jotka voivat aiheuttaa nestehukkaa.
- Vaikka kuka tahansa voi kärsiä lämpöön liittyvistä ongelmista, kiinnitä erityistä huomiota vauvoihin, lapsiin, raskaana oleviin ja imettäviin naisiin, vanhuksiin ja sairauksiin, joita kuumuus voi pahentaa.
- Pysy mahdollisuuksien mukaan viileissä, varjoisissa tai ilmastoiduissa paikoissa ja viilennä itseäsi tarpeen mukaan.
- Yritä vähentää fyysistä aktiivisuutta ja vältä ulkourheilua keskellä päivää.
- Käytä kevyitä, väljiä ja hengittäviä vaatteita.
- Älä koskaan jätä ketään – ihmistä tai eläintä – pysäköityyn ja lukittuun ajoneuvoon.
- Kysy lääkäriltä oireista, jotka kestävät yli tunnin ja saattavat liittyä korkeisiin lämpötiloihin.
- Säilytä lääkkeet viileässä paikassa, sillä kuumuus voi muuttaa niiden koostumusta ja tehoa.
- Syö kevyitä aterioita, kuten salaatteja, hedelmiä ja vihanneksia, auttaaksesi korvaamaan hikoilun aiheuttamaa suolojen menetystä.
Näin nautit auringosta turvallisemmin
Espanjan lääke- ja terveystuotevirasto (AEMPS) toteaa, että aurinko on välttämätön elämälle. Mutta sillä on myös kielteisiä terveysvaikutuksia, jotka voivat johtua joko voimakkaasta altistumisesta (ihon palovammat ja silmävammat) tai kroonisesta altistumisesta (ikääntyminen, täplät ja ihosyöpä).
Lasten ja nuorten suojaamaton altistuminen on erityisen haitallista, koska se liittyy suurempaan ihosyövän riskiin.
Lue myös: Kolmen kalliin merkin aurinkovoiteet vedetään kaupoista – eivät täytä suojalupausta
Virasto on julkaissut 10 kohdan ohjeet, joilla pyritään edistämään turvallista auringolle altistumista ja rohkaisemaan suojatoimien oikeaan käyttöön:
- Liiallinen altistuminen auringolle on suuri terveysriski. Mikään aurinkovoide ei tarjoa täydellistä suojaa auringon säteilyn riskeiltä. Vaikka käyttäisit korkeaa suojakerrointa, sinun ei pitäisi olla auringossa pitkään.
- Vältä auringolle altistumista klo 12-16. Yritä olla nukahtamatta auringossa ja suojaa itsesi tarkasti ulkoilun aikana.
- Älä altista alle kolmevuotiaita lapsia auringolle. Suojaa lapsia vaatteilla, hatuilla, laseilla ja aurinkovoideilla, joilla on korkea aurinkosuojakerroin (SPF) ja jotka ovat lapsille suunniteltuja ja vedenkestäviä. Anna heidän juoda vettä usein. Ota aurinkosuoja osaksi lapsesi päivittäistä ihonhoitorutiinia.
- Käytä aurinkovoidetta, joka suojaa vähintään auringonpolttamia aiheuttavalta UVB-säteilyltä (usein SPF) sekä UVA (ilmaistu tuotteissa usein lyhenteellä UVA kehystettynä ympyrässä), joka on pääasiassa vastuussa ihon ennenaikaisesta ikääntymisestä. Nämä kaksi säteilytyyppiä vaikuttavat myös immuunijärjestelmään ja lisäävät ihosyövän riskiä.
- Valitse jokaiselle ihotyypille tai vartalon alueelle sopiva aurinkovoide (voide, spray tai geeli) ottaen huomioon ihotyyppisi (mitä vaaleampi iho, sitä korkeampi SPF tarvitaan riittävän aurinkosuojan takaamiseksi ), ikä ja auringolle altistumisen olosuhteet. Käytä korkeampaa SPF:ää muutaman ensimmäisen altistuksen aikana.
- Lue tuoteohjeet huolellisesti ja käytä sitä annettujen käyttöohjeiden mukaisesti, mikä on erityisen tärkeää sumu- ja suihketuotteiden tapauksessa. Levitä tuotetta runsas ja tasainen määrä kuivalle iholle puoli tuntia ennen auringolle altistumista ja toista joka toinen tunti sekä hikoilun, kylvyn tai kuivauksen jälkeen. Älä käytä aurinkovoidetta, jotka on avattu edelliseltä vuodelta.
- Ole erityisen varovainen auringolle herkimmissä kehon osissa: kasvot, kaula, kalju pää, hartiat, pääntie, korvat, kädet ja jalkaterät. Huulten ja hiuseten suojaus tulee tehdä niille suunnatuilla tuotteilla.
- Käytä aurinkovoidetta myös pilvisinä päivinä. UV-säteily heijastuu vedestä, hiekasta, ruohosta ja lumesta myös pilvisinä päivinä.
- Suojaa myös ihoasi vaatteilla (t-paidat ja housut), päätäsi hatuilla ja silmäsi aurinkolaseilla auringon säteilyltä. Kosteuta itseäsi juomalla vettä usein ja käyttämällä kosteusvoidetta auringolle altistumisen jälkeen.
- Jos sinulla on muutoksia täplien tai luomien värissä, muodossa tai koossa, ota yhteyttä lääkäriin.