Grillaus on takuuvarma tapa nauttia ulkoilmaherkuttelusta niin Suomessa kuin Espanjassakin.
Aurinkorannikolla grillaus on yleinen ja suosittu tapa valmistaa ruokaa, erityisesti lämpiminä kesäiltoina ja juhlien yhteydessä. Andalusia sijaitsee Välimeren rannalla, joten tuore kala ja merenelävät ovat tärkeä osa grillauskulttuuria.
Espoolainen kotitalousopettaja ja yrittäjä Kati Pohjanmaa rakastaa espanjalaista keittiötä. Hän on suosittu luennoitsija ja opettaja, joka vierailee säännöllisesti Fuengirolan seudullakin opastamassa ruuanlaiton saloihin.
Voit katsoa grillausvideon tämän artikkelin lopusta.
Lue myös: Näin teet herkullisen ja helpon äyriäisaterian
Nämä reseptit toimivat niin Espanjassa kuin koti-Suomessa
Nyt Kati seisoo lämpimässä tuulessa Fuengirolan kattojen yllä. Aurinko porottaa upealle yksityiskodin kattoterassille ja lisäpaahdetta tuo kuumana hehkuva hiiligrilli.
Täällä Kati opastaa Fuengirola.fi:n lukijoita merenelävien grillaukseen. Hän on laatinut keveän, herkullisen ja – ainakin Espanjasta ostettaessa – edullisen kesämenun, joka vie kielen mennessään ja hurmaa helppoudellaan.
– Kantavana ajatuksena oli tarjota teille lukijoille reseptit, jotka toimivat myös koti-Suomessa, kun Aurinkorannikon ikävä iskee. Tätä menua voi kokeilla molemmissa maissa, Kati kuvailee.
– Andalusiassa syödään harvoin kastikkeita ruokien kanssa, joten niitä ei ole näissä resepteissä, vaikka se onkin meidän suomalaisten tapa.
Kuuden hengen ruokatarpeet maksoivat 43 euroa
Kati osti kaikki tarvittavat ainekset Aurinkorannikon suomalaisille hyvin tutusta ja suositusta Mercadona-supermarketista. Mercadona on Espanjan suurin ruokakauppaketju, joka tunnetaan laadukkaista tarvikkeistaan ja edullisista hinnoistaan.
Myymälöitä on runsaasti pitkin rannikkoa. Kati kävi Los Bolichesin ytimessä Fuengirolassa sijaitsevassa kaupassa.
Kati osti ainekset kuuden hengen tarpeisiin. Hän hankki Mercdonan tuoretiskiltä 3 kpl kokonaista dorada-kalaa eli kultaotsa-ahventa, 6 kpl boqueroneja eli sardelleja, pussillisen langostinoja eli jättikatkarapuja, vakuumiin pakattua mustekalaa sekä vihanneksia ja yrttejä.
Kaksi kauppakassilta ruokaa kuudelle hengelle maksoi 43,65 euroa.
Tässä vielä tarkempi hintaerittely:
- Dorada maksaa 8,75 € kg. Suomustettu ja evät pois. Kolme kalaa painaa 1,296 kg, joten hinta 11,34 €
- Langostinot maksavat 10,95 € kg. Rapuja on 440 grammaa, hinta 4,80 €
- Boqueronit maksavat 4,95 € kg, kuusi sardellia painaa vain 82 grammaa eli hinta 0,40 €
- Mustekala vakuumissa, paketti 9,95 €
- Sitruunapussi 1 kg 1,79 €
- Valkosipuliletti 1,65 €
- Tummia kirsikkatomaatit 300 gramman rasia 1,55 €
- Valmis sekoitus valkosipulia ja persiljaa 100 gramman rasia 1,45 €
- Rucolaa 50 gramman pussi 0,79 €
- Kirsikkatomaattia 500 gramman rasia 1,90 €
- Pestyä persiljaa 2 nippua á 40g 1,58 €
- Paprikaa 700 gr (2,69 € kg) 1,88 €
- Basillika 20 gramman nippu 1,53 €
- Perunaa 1,374 kg (1,99 € kg) 2,73 €
Yhteensä 43,34 euroa. Lisäksi kaksi muosikassia á 0,15 €, jolloin kokonaishinta 43,64 euroa.
”Mustekala on helppo grillattava”
Kati huomauttaa, että merenelävien grillaaminen on helppoa eikä vaadi suuria taitoja.
– Rohkeasti vaan kauppaan ja tiskille. Vaikka esimerkiksi mustekala saattaa näyttää hurjalta, se on hyvin maistuva ja helppotekoinen grillattava, Kati opastaa.
– Mustekalaa ei nyt sattunut olemaan tuorekalatiskillä, mutta vakuumiin pakattukin käy. En halunnut paloitella sitä, vaan grillasimme mustekalan kokonaisena. Kun mustekala on saanut grillissä kunnolla väriä, päälle voi lorauttaa rypsi- tai oliiviöljyä ja ripotella maun mukaan suolaa. Ja sitten lautaselle!
Yhtä konstailematonta on kalojenkin grillaaminen.
Dorada eli kultaotsa-ahven on maukas, valkolihainen ja yleinen kala Espanjassa. Kati viiltää kaupassa suomustettuihin kaloihin viillot molemmin puolin, hieroo niihin valkosipuli-yrttiseosta ja suolaa. Samaa mausteseosta sekä situruunanviipaleita voi laittaa myös kalan sisuksiin, jolloin grillatessa ne maustavat kalan upeasti.
Valkoviini kruunaa grilliaterian
Langostinot eli jättikatkaravut Kati asettelee suoraan grilliritilälle ja kun ravut ovat saaneet väriä, ne voi syödä sellaisenaan.
Boqueronit eli sardellit ovat Málagan maakunnassa suosittuja – jopa siinä määrin, että Málagan kaupungin asukkaita kutsutaan lempinimellä boquerones . Muikun näköiset pikkukalat usein leivitetään ja tarjotaan friiteerattuina, mutta Kati grillaa ne vain suolan, pippurin ja sitruunan kera.
– Olipa ihanaa grillata andalusialaista ruokaa Fuengirolan kattojen tuntumassa ja ihaillen Mijas-vuoria. Ulkona auringon alla syödessä ruoka maistuu eri tavalla täyteläisemmältä. Hyvä valkoviini ja olut kruunaavat kesäisen grilliaterian, Kati toteaa ja skoolaa espanjalaisen tapaan: salud!
Lue myös: Herkuttele Andalusian appelsiineilla – näin teet suussasulavan jälkiruoan
Andalusian grillimenu á la Kati
Kuudelle henkilölle.
- Grillatut kalat ja äyriäiset dorada, langostino, pulpo ja boqueron
- Tomaattisalaatti
- Paprikasalaatti
- Keitetyt perunat
Aloita laittamalla uudet perunat kiehumaan ja valmista ensimmäiseksi tomaatti- ja paprikasalaatti.
Tomaattisalaatti
Ainekset:
- Erivärisiä pieniä tomaatteja
- Persiljaa/lehtipersiljaa siputtuna pieneksi, jonka joukossa hienonnettua valkosipulia (Andalusiassa saa valmiina Mercadonasta)
- Oliiviöljyä
- Suolaa
- Mustapippuria
Valmistusohje:
- Puolita tomaatit
- Sekoita niiden joukkoon makusi mukaan persiljavalkosipuiseosta
- Valuta päälle ohuesti oliviiöljyä
- Ripota joukkoon vielä suolaa ja pippuria
- Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä viileässä
Paprikasalaatti
Ainekset:
- Punaisia makeita paprikoita
- Lehtipersiljaa
- Rucolaa
- Oliiviöljyä
- Suolaa
- Mustapippuria
Valmistusohje:
- Suikaloi paprikat
- Revi päälle reilusti lehtipersiljaa ja rucolaa
- Valuta päälle ohuesti oliiviöljyä
- Ripota joukkoon vielä suolaa ja pippuria
- Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä viileässä
Grillattua doradaa (kultaotsa-ahven) kolmella tavalla
Ainekset:
- 3 kpl dorada
- 1 dl persiljaa/lehtipersiljaa sekä valkosipulia siputtuna
- Suolaa
- Sitruuna viipaloituna
- 1 kpl sitruuna
Valmistusohje:
- Leikkaa kahteen doradaan viillot noin sentin välein
- Levitä toisen kalan viiltoihin persiljaseosta ja laita sitä myös kalan sisään
- Laita kalan sisään yksi tai kaksi sitruunan viipaletta.
- Laita toisen kalan viiltoihin suolaa ja pippuria
- Laita kolmannen kalan sisään suolaa ja pippuria sekä reilusti persilja-valkosipuliseosta. Jos haluat voit vielä lisäksi laittaa viipaleen tai kaksi sitruuna.
- Grillaa kalat miedolla lämmöllä yhteensä noin 12 minuuttia
Ohje toimii mainiosti muillekin vastaaville kaloille.
Grillattuja langostinoja (jättikatkaravut)
Ainekset:
- 3-5 kpl langostinoa / syöjä
Valmistusohje:
- Laita langostinot mietolämpöiseen grilliin
- Käännä langostinot kun näet harmaan värin muuttuvan vaaleanpunaiseksi myös reunalta
- Grillaa toiselta puolelta vielä noin minuutti
- Tarjoile langostinot sellaisenaan
Grillattu pulpo (mustekala)
Ainekset:
- 1 kpl pulpon (mustekala) lonkero/syöjä (keitetty)
Valmistusohje:
- Grillaa mustekalan lonkeroihin hyvä väri grillissä
- Valuta päälle ohuesti rypsiöljyä ja sitruunan mehua
Boqueronit (sardelli)
Ainekset:
- 5-6 kpl boqueronit/syöjä
- Suolaa
Valmistusohje:
- Suolaa kalat reilulla suolalla
- Anna niiden grillaantua reilusti rapeiksi grillissä
- Nauti sellaisenaan
Ööö… Kati osti 6 boqueronia kuudelle hengelle ja niitä tarjotaan 6kpl/syöjä??? Nytkö jeesus on palannut maan päälle???