Lokakuun 25. päivänä pääministeri Pedro Sánchez julisti Espanjaan hätätilan, joka on voimassa 9. toukokuuta 2021 saakka. Koko Espanjan alueella, lukuun ottamatta Kanariansaaria, rajoitetaan ihmisten ulkonaliikkumista. Rajoitusten rikkomisesta on luvassa sakkoja, ja niitä onkin kirjoitettu jo huomattavan suuria määriä. Pääosin rangaistusmaksut ovat pätkähtäneet joko maskin puuttumisesta tai turvaetäisyyden rikkomisesta. Jos siis sattuu asumaan ulkosuomalaisena Espanjan aurinkorannikolla Costa Del Solissa, voi kauniina sunnuntai-iltapäivänä silti vielä nauttia leppoisasta ajanvietteestä ulkoilmassa. Purjelautailu, golfaaminen, tai ystävien kanssa seurustelu tapasravintolassa tai viinibodegassa täytyy nyt vain hoitaa rajoituksista kiinni pitäen. Tilastojen mukaan Costa Del Solissa paistaa aurinko 320 päivänä vuodessa. Pienellä vaivannäöllä voi edelleen nauttia alueen rikkaasta historiasta ja värikkäästä kulttuurista turvallisesti.
Eurooppaa ravistelee koronaviruksen kaltainen pandemia keskimäärin kerran 400 vuodessa. Me nyt vain satuimme olemaan ”onnekkaita” siinä hieman kyseenalaisessa mielessä, että tällä kertaa se osui meidän aikaamme. Mustan Surman aikaan 1300-luvulla italialainen kirjailija Giovanni Boccaccio kirjoitti kuuluisan sadan novellin kokoelmateoksensa ”Decamerone” ja muutama sata vuotta myöhemmin Isaac Newton mullisti luonnontieteet vietettyään vuoden ruttokaranteenissa. Differentiaaliyhtälöt tai kaunokirjallisuus eivät kuitenkaan välttämättä ole aivan jokaisen Matti Meikäläisen lempiharrasteita, eivät varsinkaan, jos tarjolla on vaihtoehtona esimerkiksi historiallisista maurilinnoituksista avautuvat upeat panoramanäkymät merelle.
Kirkkaana päivänä voi esimerkiksi Alcazaban yläpuolella sijaitsevasta Gibralfaron linnakkeesta nähdä jopa Afrikkaan asti. Torremolinoksen satamassa voi käydä bongaamassa toinen toistaan komeampia huvipursia, jos golfaaminen lähellä sijaitsevissa resorteissa ei houkuttele. Syöminen ja viihtyminen ulkoilmaravintoloissa täytyy muistaa nyt hoitaa alta pois ennen aikaistettuja sulkemisaikoja maskietikettiä noudattaen. Fuengirola on monelle ulkosuomalaiselle tuttuakin tutumpi paikka. Nähtävyydet on kenties tullut katsastettua jo aikapäivää sitten, mutta kenties pieni kertaus ei olisi pahitteeksi? Esimerkiksi moneen kertaan tuhoutunut Castillo Sohail lukeutuu Espanjan hienoimpien linnakkeiden joukkoon. Paseo Maritimo -rantapromenadi on tunnelmallinen paikka käväistä vaikkapa iltakävelyllä. Päivällä, jos helle alkaa painostamaan, voi vetäytyä vilvoittelemaan vaikkapa marbellalaisten suosiman La Almeda -puiston suojiin.
Puuhaa sisätiloissa
Vaan entäpä jos säiden haltijat eivät ole suosiollisella tuulella? Viimeksi marraskuun 25. päivänä Espanjan ilmatieteenlaitos antoi myrskyvaroituksen aurinkorannikolle. Kun taivaalta ryöppyää vettä 30 litraa tunnissa neliömetriä kohti, on parempi pysytellä sisätiloissa. Miten silloin saa pyhäpäivän kulumaan?
Noh, vaikkapa lätkimällä hieman korttia. Kotirauhan ylläpitämisen kannalta parhaita korttipelejä eivät kuitenkaan välttämättä ole sellaiset perinteiset koko perheen hassuttelut kuten Uno, Hullunkuriset perheet tai Pekka-kortit. Omien empiiristen tutkimusteni pohjalta voin vakuuttaa, että nämä edellä mainitut ”koko perheen korttipelit” tuppaavat korostamaan juuri niitä ihmismielen pimeimpiä puolia. Erään itämaisen gurun lentävää lausahdusta lainatakseni: jos kuvittelet saavuttaneesi jonkinlaisen henkisen valaistumisen seesteisyyden, kokeilepa pelata pari kierrosta Unoa perheesi kanssa. Jos ulkona pauhaa subtrooppinen myrsky, on parempi olla lietsomatta samanlaista myräkkää pelipöydän ääreen mukamas harmittoman ajanvietteen ja yhdessäolon varjolla.
Mitäs muita korttipelejä niitä nyt olikaan?
Tarot-kortit lienee parempi jättää tänä vuonna naftaliiniin. Viimeaikaisten surrealististen tapahtumien valossa vuosi 2020 ei välttämättä ole se oikea ajankohta ottaa selvää, onko näillä 1400-luvun Italiasta peräisin olevilla salaperäisillä pelikorteilla maagisia ominaisuuksia, vai mitä? Onhan niitä harmittomampiakin korttipelejä? On kyllä: pokeri.
Miksi juuri pokeri?
Pokeri on oikeastaan joukko korttipelejä, jossa perusajatuksena on tavoitella pelipanoksista kertyvää yhteispottia tekemällä jokaisella kierroksella sijoituspäätöksiä, joihin liittyy tietty riski. Tuota riskiä voi kuitenkin minimoida tekemällä parempia päätöksiä todennäköisyyksien ja odotusarvojen pohjalta. Toisin kuin niin sanotuissa puhtaissa ”tuuripeleissä”, pokerissa todennäköisyys voittaa ei automaattisesti ole jakajan puolella. Juuri tästä syystä esimerkiksi ruletti- tai lottoammattilaisia ei oikeastaan ole, ei ainakaan samassa mielessä kuin ammattimaisia pokerihaita. Toisaalta, ei tarvitse hinkua pokeriammattilaiseksi, kun voi viettää hieman laatuaikaa nettikasinolla, kuten Gutsilla pokeria pelaillen.
Guts on tarjonnut nettipelaajille huippuluokan viihdettä jo vuodesta 2013 lähtien. Pokeriosastolta löytyy erilaisia pöytiä jokaiseen makuun. Microgamingin pokeriverkossa toimiva Guts Poker tarjoaa hulppean valikoiman erilaisia pokerivariantteja: Texas Hold’em, Omaha, Razz, 5-Card Stud ja 7-Card Stud.
Sen lisäksi, että hyvin tehdyillä sijoituspäätöksillä voi pokerissa voittaa hieman ylimääräistä rahaa, liittyy siihen muitakin hyötyjä. Maailman muuttuessa yhä kaoottisemmaksi ja hullunkurisemmaksi on mielenrauhan säilyttäminen kaiken tämän stressin keskellä ensiarvoisen hyödyllinen taito. Niin oudolta kuin se äkkiseltään saattaakin kuulostaa, pokerin pelaaminen voi itse asiassa kehittää pelaajan niin sanottuja ”mindfulness”-taitoja.
Tutkijat Dan Gilbert ja Matt Killingsworth julkaisivat vuonna 2010 tiedeartikkelin A Wandering Mind Is an Unhappy Mind, jonka otsikko kuuluu suomeksi jotenkin näin: vaelteleva mieli on onneton mieli. Artikkelin mukaan käytämme 47 % ajastamme päivittäin miettimällä jotain muuta kuin sitä hetkeä, jossa elämme. Emme ole läsnä, eikä se ole hyvä juttu. Kun pelaa pokeria pienellä sijoituksella, se on oivallinen tapa harjoitella läsnäoloa ja ajatusten keskittämistä juuri siihen hetkeen. Jos epäonnistuu, häviää hieman rahaa, mikä tietysti kirpaisee. Se motivoi hätistämään turhat ajatukset pois pääkopastaan. Kun mieli pysyy niin sanotusti ”hanskassa”, tekee todennäköisesti parempia sijoituspäätöksiä. Kemisti Louis Pasteur jo totesi, että sattuma suosii valmistautunutta mieltä.
Jos sateisen sunnuntaipäivän käyttää tällaisen leppoisan mielenharjoittamisen parissa, siitä saattaa olla kauaskantoisia positiivisia seurauksia. Nimittäin: seuraavan kerran kun käyskentelee auringonpaisteessa rauniolinnakkeilla fiilistelemässä merta, voi huomatakin olevansa enemmän läsnä – saavansa kokemuksesta enemmän irti. Nerjan tippukiviluolat muinaisine seinämaalauksineen tai piipahdus Euroopan reunalla, Gibraltarilla, voi olla entistä antoisampi kokemus, kun kaikki aistit ovat avoinna alueen luonnon ja maisemien ainutlaatuisuudelle.