Lukuaika: Martin Alvarado lauloi suomalaisen jouluklassikon espanjaksi

Martin Alvarado lauloi suomalaisen jouluklassikon espanjaksi

 

-Pitkäaikainen ystäväni Mikko Helenius sanoi jutelleensa asiasta tuottaja Petri Somerin kanssa. Suunnilleen samalta istumalta lähdimme kuuntelemaan Vesa-Matti Loirin hienoa versiota kappaleesta. Helenius kertoi minulle mitä laulussa sanotaan, ja hieman teemaa mukaillen tein tekstin espanjaksi. Se ei ole suora käännös, mutta samaa tunnelmaa tekstissä on haettu, Alvarado kertaa laulun syntyhistoriaa.

Alvarado kumppaneineen suuntasi heti seuraavana aamuna studiolle ja nauhoittamaan kappaleen. Helenius soitti bandeonia, Somer pianoa ja Ville Hovi sopraanosaksofonia.

-Olimme kaikki innoissamme lopputuloksesta. Somer sanoi minulle, että oli jo aikakin saattaa suomalaista joululauluperinnettä kansainväliseen tietoisuuteen ja espanja on kaikkein luontevin kieli tälle pyrkimykselle.

- Mainos -

Laulun espanjankielinen nimi on Cancion de la Navidad. Se julkaistiin maailmanlaajuisesti viime perjantaina 4.12. Julkaisu on omistettu alkuperäisen tekstin edesmenneelle tekijälle Vexi Salmelle.

-Olen saanut paljon positiivisia viestejä ympäri maailman. Tärkein palaute tuli puhelimitse. Laulun säveltäjä Kassu Halonen soitti minulle ja kehui tulkintaani. Hänellä oli heti ideoita yhteistyön aloittamiselle ja olemmekin jo aloittaneet uuden musiikin työstämisen Halosen kanssa.

-Toinen miellyttävä palaute tuli suomalaiselta tv-hahmolta Mikko Leppilammelta. Hän nimesi laulun omalla virallisella Instagram -sivullaan vuoden kulttuuriteoksi. Sitä kautta laulu levisi yllättävän hyvin suomalaisten tietoisuuteen.

Martin Alvarado ei ole ensimmäistä kertaa tekemisissä suomalaisten laulujen espanjantamisen kanssa. Aiemmin hän on käyttänyt samaa metodia ainakin sellaisten klassikoiden kuin Liljankukka, Siks oon mä suruinen ja Tähdet meren yllä kanssa.

Alvarado on suuri Suomen ystävä. Hän vierailee Suomessa useamman kerran vuodessa sekä keikkailu- että lomailumielessä. Euroopan reissuillaan hän yleensä käy myös Aurinkorannikolla ja hän onkin täällä asuvalle suomalaisyhteisölle varsin tuttu esiintyjä. Hänet on nähty usein ravintola Kukon lavalla joko omalla keikalla tai Andalusian Swing Bandin solistina. Tämän syksyinen reissu peruuntui koronapandemian vuoksi.

Cancion de la Navidadin löydät Spotifysta, YouTubesta ja muilta alustoilta. Voit kuunnella sen myös tästä:

Antti Pekkarinen

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...