Miten minun tulisi syödä?

Syöminen ja kun siitä minulta kysytään, vastaan että jokainen on yksilö. Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Viime aikoina minulle on osunut silmään useampia artikkeleita ja keskusteluita syömisestä ja siitä mikä olisi oikea tapa syödä. Puhutaan intuitiivisesta syömisestä, kalorintarkasta ruokavaliosta, karppaamisesta ja monesta muusta. Miten näistä voisi sitten itselleen valita oikean tavan syödä, kun toinen väittää toista ja toinen toista.

Sanoisin että jos meistä suurin osa söisi päivässä noin puoli kiloa kasviksia ja vihanneksia. Saisi riittävästi proteiinia joko eläin- tai kasvikunnan tuotteista. Lisäisi hyviä rasvoja mm. kasviöljyjä ruokavalioon. Korvaisi vaaleat viljat kokojyväviljalla. Vähentäisi turhan sokerin määrää ja unohtaisi valmisruoat kauppaan. Näillä ohjeilla useamman terveys kohenisi huomattavasti.

Vaikka meillä olisikin tietoa, on eri asia viedä tieto käytäntöön. Suurimmalla osalla tyssää tässä kohtaa. Uuden opettelu vaatii voimavaroja ja etenkään jos elämäntilanne on jo haastava ei uuden opettelu tule todennäköisesti kysymykseen tässä kohtaa.

Ohjatessani eri ikäisiä terveydestään kiinnostuneita, olen huomannut kuinka kaikista eniten syömiskäyttäytymiseemme ja –tottumuksiimme vaikuttavat tunteet, kuinka koemme itsemme sekä kuinka ympäristö vaikuttaa valintoihimme. Ulkonäköpaineita olen kohdannut kaikenikäisillä ala-asteikäisistä eläkeläisiin. Lähipiirissä voi olla henkilöitä jotka kritisoivat ja kommentoivat syömisiämme ja tätä kautta vaikuttavat negatiivisesti meihin. Jokaisella meillä on tiettyjä käyttäytymismalleja jotka usein juontavat juurensa hyvinkin kauas menneisyyteen, emmekä kenties ole tulleet niitä koskaan sen koommin pohtineeksi.

- Mainos -

Minun kokemukseni mukaan ravitsemusasiat otetaan puheeksi yleensä silloin kun on ylipainoa. Tällaisissa tilanteissa painottaisin kuitenkin myös niiden syvempien syiden pohtimista muutokselle, tunteiden käsittelyä sekä rehellistä tilanteen toteamista itselle. Tällöin on huomattavasti suuremmat mahdollisuudet onnistua tavoitteissaan.

Ohjeita on maailma pullollaan, mutta tärkeintä on se että löydät sinulle oikean tavan syödä. Lopultahan me olemme kokonaisuuksia, ei vain fyysisiä olentoja vaan myös paljon muuta. Kannattaa tutustua myös häneen joka löytyy sinun sisältä. Mitä se ajattelee, tuntee ja toivoo, sillä tällä on suuri vaikutus käyttäytymiseemme.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Riina Leppäkangas
Kirjoittaja on Personal Trainer ja psyykkinen valmentaja.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...