Mitä uutta terveysrintamalla?

Flunssakausi

Korona ei ole valitettavasti täysin takana päin. Lääkärinä koronatapauksia näkee edelleen viikoittain. Koronaa ei yleisesti pidetä enää yleisvaarallisena tautina eikä siihen liity enää mitään virallista erityisohjeistusta. Tarkkana kuitenkin saa ja pitää olla. Henkilöiden, joilla on useita perussairauksia tai muita riskitekijöitä, on suositeltavaa hankkia koronan tehosterokote. Sairastuneiden tulee pyrkiä välttämään tartuttamasta tautia riskiryhmään kuuluviin henkilöihin. Riskiryhmään kuuluvalle koronatartunta voi edelleen aiheuttaa vakavan, hengenvaarallisen taudin.

Toistaiseksi koronan tehosterokotteen saa Espanjassa ainoastaan julkisen terveydenhuollon organisoimana ilmoittautumalla oman paikallisen terveyskeskuksen asiakkaaksi.

Influenssakausi ajoittuu yleensä marraskuun ja huhtikuun väliseen aikaan. Kausittainen influessaepidemia on jokavuotinen riesa. Joskus influenssakausi on lievempi, toisinaan voimakkaampi. Influenssarokotusta suositellaan erityisesti riskiryhmiin kuuluville ja ikääntyneille.

- Mainos -

Mikäli olisit saanut influenssarokotuksen Suomessa veloituksetta rokotusohjelman mukaisesti, on Espanjassa yksityisellä sektorilla pistettävästä influenssarokotuksesta mahdollista hakea uutta korotettua KELA -korvausta.

Streptokokki-infektiot ovat myös yleistyneet korona-ajan seurauksena. Yhä enemmän on uutisoitu Suomessa ja Espanjassa vakavammista sairaalahoitoa vaatineista streptokokki -tautitapauksista. Streptokokki voi olla myös oireeton. Joillekin streptokokki aiheuttaa erityisesti kuumeista kurkkukipua tai ihottumia, kuten märkärupea. Myös ruusuihoinfektio on streptokokin aiheuttama. Streptokokki on hyvä diagnosoida näytteellä tai lääkärin tekemän diagnosoinnin perusteella. Streptokokki on mahdollista saada kuriin antibioottien avulla.

KELA:n sairaanhoitokorvaus ulkomailla yksityisestä sairaanhoidosta

Keväällä tuli voimaan uusi laki, jonka myötä Suomen sosiaaliturvaan kuuluvan on mahdollista saada yksityisen sairaanhoidon kustannuksista ulkomailla (EU-, ETA, Sveitsi ja Iso-britannia) merkittävästi aiempaa suurempi korvaus. Tämä uudistus parantaa merkittävästi Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien Aurinkorannikon suomalaisten terveydenhuollon laatua ja saatavuutta. Tätä uutta, korotettua KELA -korvausta, on mahdollista saada myös ennaltaehkäisevästä ja kiireettömästä hoidosta, mikä ei yleisesti kuulu matkavakuutuksien kattavuuden piiriin. KELA -korvausta voi saada kaikesta hoidosta, mikä kuuluisi Suomessakin julkisen terveydenhuollon palveluvalikoimaan ja hoitovastuulle.

Ensimmäisiä myönteisiä, tämän uuden KELA -korvausuudistuksen mukaisia korvauspäätöksiä on jo tullut tietooni, missä Espanjassa yksityiselle lääkärille tai hoitajalle hakeutunut potilas on saanut maksamansa kustannukset takaisin täysimääräisenä tai suurimmaksi osaksi.

Korvauksen määrä perustuu siihen, mitkä vastaavan hoidon todelliset kustannukset olisivat olleet Suomen julkiselle terveydenhuollolle, jos olisit saanut hoidon Suomessa omalla hyvinvointialueellasi.

Ehtona korvaukselle on, että hoito toteutetaan Suomen julkisen terveydenhuollon hoitokäytäntöjen mukaisesti. Tästä esimerkkinä on, että erikoislääkärille tarvitaan lähete yleislääkäriltä.

Suomalaisella reseptillä saa nyt virallisesti lääkkeitä Espanjassa

- Mainos -

Kaikilla apteekeilla Espanjassa pitäisi olla nyt pääsy Suomen Kanta -arkiston reseptikeskukseen. Tavalliseen tapaan jotkut apteekit eivät ole olleet asiasta kiinnostuneita. Jotkut apteekit ovat jo antaneet lääkkeitä useammalle suomalaiselle voimassaolevalla Kanta -reseptillä. Apteekissa tulee kertoa, mitä lääkkeitä haluaa ostaa suomalaisella reseptillä. On tärkeää muistaa ottaa kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan apteekkiin. Erillistä kansainvälistä reseptiä ei tarvita, vaan asian pitäisi hoitua suoraan Suomen Kanta -arkiston reseptikeskuksen tiedoilla, joihin apteekilla on pääsy.

Tiettyjä, pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä, ei saa Espanjasta lainkaan suomalaisella Kanta -reseptillä. Näissä tapauksissa hoitoa ja reissun pituutta vastaava määrä kannattaa ottaa mukaan jo Suomesta. Tämän tyyppisille lääkkeille tarvitaan aina ns. Schengen todistus, jonka saa apteekista Suomesta.

Tiettyjen PKV lääkkeiden suhteen tulee ongelmaksi yli 3 kk:n oleskelu Espanjassa. Lääkkeitä saa tuoda rajojen yli Suomesta Espanjaan Schengen todistuksella vain kolmen kuukauden annoksen verran.

Yleinen käytäntö on, että PKV lääkkeitä ei tulisi uusia ilman asianmukaista hoitosuhdetta, jossa hoitoa arvioidaan asiallisesti ja säännöllisesti, vähintään 6 kuukauden välein. Lisäksi tiettyjä lääkkeitä ei saisi käyttää pitkiä aikoja ilman asianmukaista hoitosuunnitelmaa. Tärkeä osa hoitosuunnitelmaa on, että miten väliaikaiseksi tarkoitettu oirelääkitys saadaan purettua hoidon edetessä. Näitä ovat esimerkiksi tietyt rauhoittavat lääkitykset sekä tietyt unilääkkeet. Näiden lääkkeiden uusiminen on hankalaa Espanjassa, koska aktiivinen hoitosuhde paikalliseen lääkäriin voi olla hankala järjestää tai se voi tulla hyvin kalliiksi. Yli kolmen kuukauden oleskelun tilanteissa kannattaa hyvissä ajoin ilmoittautua paikallisen terveyskeskuksen potilaaksi tai käydä välillä Suomessa hoidon arvioinnissa.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Jan Wiklund, Costaklinikan vastuulääkäri ja perustaja
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...