Kuuden vuoden ajan Pekko Simonsuuri ja hänen vaimonsa ovat astelleet Aurinkorannikon katuja. Kesät kaksikko viettää kesämökillään Lohjalla ja työt sujuvat jouhevasti niin Suomessa, kuin Espanjassakin. Pariskunnan kaksi lasta opiskelevat puolestaan Suomessa. Heistä ainakin toinen on kiinnostunut isänsä jalanjäljissä luomaan äänimaisemia yleisölle.
– Viihdyn täällä Espanjassa oikein hyvin. Syksyisin on hieman haikeaa lähteä Suomesta, mutta kyllä tänne etelän ilmastoon on mukava palata, Simonsuuri pohtii.
Tekniikan mestari
1995 perustettu Transmix Oy pyörii kahden miehen yhteistyöllä. Yrityksen toimialaan kuuluvat äänityspalvelut tv-, radio- ja äänitystuotantoihin sekä mikrofonien ja muiden
asiaan liittyvien oheistarpeiden myynti. Työkeikallekin kelpaa täräyttää Mercedes Ategolla, Suomen suurimmalla kumipyörien päällä kulkevalla ääniautolla.
Helsingin päässä hommista huolehtii yrityskumppani Jukka Nykänen ja Espanjassa äänen jälkikäsittelystudiolla häärää Simonsuuri.
Voisit tykätä myös
Toistaiseksi äänitysstudio on sijainnut pariskunnan kotona Los Pacosissa, mutta parhaillaan suunnitelmissa on muutto Centro Finlan-dian tiloihin, jonne on tarkoitus rakentaa monipuolinen ammattitason studio äänitystä sekä monikamerallisia videotal-tiointeja varten. Studio rakennetaan yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.
Kaikki alkoi c-kasetista
Äänen kanssa työskentelevä luovan työn mestari ei ole ajautunut alalle sattumalta.
– Ensimmäisen kerran 70-luvulla ala-asteen koulunäytelmissä huolehdin äänistä. Silloin niitä toistettiin c-kasetilta, Simonsuuri muistelee uransa alkutaivalta.
Lukiolaisena vuonna 1989 tuli aika perustaa ensimmäinen alan yritys, jonka päätyö oli tehdä paikallisradioille äänityspalveluja. Asiakkaana oli parhaimmillaan tuolloin jopa 30 paikallis-radiota, joiden ohjelmien äänitykset nuori yrittäjä sai hoitaakseen.
Nousukiitoon lähtenyt ura vei lukion jälkeen opiskelemaan jo tuolloin kansainvälisestikin arvostettuun Sibelius-Akatemiaan. Simonsuuri uskoo, että valituksi tulemista vauhdittivat Espoon musiikkiopistossa käydyt pianonsoiton opinnot ja synnynnäinen musiikillinen asetus.
– Luovuus ääneen vaatii musiikillista lahjakkuutta.
Elettiin 90-luvun alkua ja äänittäjän koulutusohjelma oli tuolloin ensimmäinen laatuaan. Kahden vuoden opinnoista Simonsuuri valmistui luokkansa priimuksena ja antoisien
oppien lisäksi työkalupakkiin jäi monia hyviä kontakteja tulevaisuutta varten.
Lisää ammattitaitoa karttui Yleisradion leivissä radion äänitarkkailijana, kunnes tuli aika perustaa Transmix Oy.
Keikkaputkessa
Hommaa on riittänyt urheilutapahtumista isoihin konserttitaltiointeihin, mutta mitään keikkaa, joka nousee ylitse muiden ei oikeastaan ole, sillä kaikki keikat ovat yhtä mielenkiintoisia projekteja toteuttaa.
– Jokainen keikka on aina oma kokemuksensa.
Fuengirolan ravintola Kukossa on myös yksi Simonsuuren osaamisen taidonnäyte. Lasiseinien ympäröimälle katetulle terassille rakennettu äänentoisto- ja monikameratekniikka on saanut kehuja soittoalan ammattilaisilta. Haastavasta tilaratkaisusta huolimatta taituri on saanut akustiikan toimimaan moitteettomasti. Unohtamatta sitä, että keskinkertaiseksi pianistiksi itseään tituleeraava muusikko on soittanut myös itse Kukon lauteilla muun muassa Ile Vainion, Anna Hanskin ja Riku Nieminen bandin kanssa.
Musiikkikontit
Korona-aika sai luovan ideanikkarin kehittämään musiikkikonttia. Alun perin idea kontista tuli osaksi myös omasta tarpeesta, sillä Helsinkiin rakennetusta studiosta piti lähteä evakkoon ja harmittihan se, kun kiinteät rakenteet jäivät vanhaan paikkaan.
– On mielenkiintoista kehittää uutta livestream kulttuuria.
Kontit voi sijoittaa mihin tahansa, ne ovat 15–60 neliön moduulikontteja, joissa on oma ilmastointi ja lämmitysjärjestelmä. Lisäksi ultraviolettitekniikan avulla kontin ja laitteiston desinfiointi sujuu tunnissa, jotta esimerkiksi tilaan astuvan uuden bändin musisointi on turvallista.
Konteissa on laadukkaan äänentoistojärjestelmän lisäksi monikameratekniikkaa, joten Helsingissä keikkaileva bändi voi tehdä interaktiivisen keikan ja yleisö voi olla vaikkapa Fuengirolassa. Tämä tarkoittaa sitä, että soittajat ovat vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa, joten pelkästä televisio-esiintymisestä ei ole kyse.
Varsinaisia harrastuksia Simosuurella ei ole, vaan päivät täyttyvät mielekkäästä tekemisestä ja puuhailusta. Korona-aallon iskiessä Suomeen myös äänitysrintamalla oli hiljaista, joten aikaa jäi oman kodin remontoimiseen. Omista mielenkiinnon kohteistaan luovuutta ammentavan luovan työn tekijän motto kertookin, että aikaa kuluu monenmoisten asioiden värkkäilyyn.
– Käyttöohjeita ei lueta, Simonsuuri kertoo työskentelytavoistaan.
Kuka?
- Pekko Simonsuuri
- 50 vuotta
- Syntynyt Espoossa
- Asuu Los Pacosissa vaimonsa kanssa
- Kaksi lasta, jotka opiskelevat Suomessa
- Motto: Käyttöohjetta ei avata
Tiina Jokinen