Mikael Konttinen, 39, on tuttu niin televisiosta kuin äänilevyiltäkin. Pylkönmäkeläislähtöinen monitaituri on juontanut musiikkiohjelmia muun muassa Ylellä ja AlfaTV:llä, mutta monet Aurinkorannikon suomalaiset ovat saattaneet kuulla hänen ääntään myös Finnairin lennolla Helsingistä Málagaan.
Mikael nimittäin valmistui Suomen Ilmailuopistosta ammattilentäjäksi vuonna 2011, mutta laman takia hän pääsi kapteenin töihin käsiksi sinivalkoisessa lentoyhtiössä vasta 2017.
– Málagan reitti on yksi suosikeistani ja näemmä myös kolmen kärjessä kohteissa, joihin lennän eniten. Kööpenhamina on ykkönen ja Oulu kakkonen, Helsingissä nykyisin asuva Mikael laskee.
Hän vieraili Fuengirolassa viime viikolla, kun hän viihdytti Jukka Laaksosen kanssa suosituissa musiikkikomediaesityksissä tapahtumaravintola Kukossa.
Esikoinen golffaa MM-tasolla
Espanja on Mikaelille läheinen maa. Hän muistelee, että Aurinkorannikon meininki “kolahti” heti, kun hän 15-16-vuotiaana seudulla ensimmäisen kerran lomaili.
– Joka kerta täällä on hyvä fiilis. Lämpö ja aurinko näin keskitalvella tuntuvat hyvältä, ja täällä on kaikkea, mitä ihminen tarvitsee, Mikael kehuu.
Hän haaveilee asumisesta Aurinkorannikolla.
– Elämää pitää elää. Siihen liittyy hinkuni kokeilla elämistä täällä. Seuraan aktiivisesti seudun eri Facebook-ryhmiä ja tietysti Fuengirola.fi:tä ja huomaan tutkivani asuntomarkkinoita.
Mikael on neljän lapsen isä.
– Lapseni ovat vielä pieniä, joten nyt olisi hyvä aika kokeilla joku pätkä asumista palmumaassa. Tykkään kyllä Suomesta ja vuodenajoista. Joku tänne Aurinkorannikolle silti vetää.
Mikaelin 12-vuotias esikoinen on intohimoinen, lahjakas golffari ja osallistuu helmikuussa junioreiden MM-kisoihin Marbellassa. Kisat pelataan Villa Padiernan kuuluisalla kentällä.
– Olen golf-isä, mutta itse en osaa pelata, laulava lentäjä nauraa.
40-vuotisjuhlat ja uusi levy
Mikael iloitsee, että pystyy lentämisen ohella tekemään myös musiikkihommia.
– Pitää olla onnellinen ja nöyrä, että saa harjoittaa kahta itselleen rakasta ammattia. Tykkään monipuolisuudesta. Joskus käyn keikoilla pianoni kanssa yksin, joskus esiinnyn ison orkesterin kera ja kaikkea siltä väliltä.
Maaliskuussa hän kiertää Suomea Kaunotar ja kulkurit – Lemmenloruja -nimisellä kiertueella yhdessä Maria Lundin ja trumpetisti Tero Lindbergin kanssa.
Mikael saavuttaa yhden virstanpylvään helmikuun lopulla, kun hän täyttää 40 vuotta. Hän sanoo, että sen tiimoilla olisi mukava julkaista uutta musiikkia – ja ties vaikka kokonainen levykin.
– Edellisestä levyjulkaistustani on tosi pitkä aika, olikohan se vuonna 2016. Olen kyllä miettinyt, että voisin tehdä itselle tai muille lauluja. Ja parin olen jo rustannutkin. On siis hyvinkin mahdollista, että äänite näkee päivänvalon.
Luvassa on suomenkielistä popimpaa menoa.
– Genrellä ei ole merkitystä. Biisi ratkaisee. Itse kuuntelen kaikenlaista musiikkia Olavi Virrasta Frank Sinatran kautta uusiin poptähtiin. Kunnon kappale kolahtaa aina.
Pitää uskaltaa hypätä uuteen
Suurimmat elämänoppinsa Mikael on löytänyt rohkeudesta.
– Jos pyydetään jonnekin, niin kannattaa mennä – vaikka se ei olisikaan ihan sitä ominta aluetta. Tätä kautta olen löytänyt itseni monenlaisista jutuista. Se on vaikuttanut siihen, miksi on ollut töitä. Ihmiselle tekee hyvää hypätä rohkeasti uuteen.
Hän myöntää, ettei tuntemattomaan tarttuminen aina ole helppoa.
– Epäonnistumistakin voi oppia. Ja toteutuneista haaveista tulee mukavia muistoja. En olisi voinut kuvitellakaan alkaessani soittaa pianoa pienenä poikana, että juontaisin suoria tv-lähetyksiä.
”Yhtäkkiä opettelin soittamaan pasuunaa”
Mikael muistelee, kuinka valmistui lentokoulusta eikä töitä ollut. Hän oli kuitenkin mukana Finnair Pilots’ Big Bandissa.
– Siellä etsittiin yhtenä päivänä pasunistia. Heitin puoliksi vitsinä, että voin opetella. Sitten tulikin jo viesti, että harjoitukset ovat ensi keskiviikkona. Aloitin täysin nollasta aikuisena pasuunansoiton opettelun. Taitojani en pääse kyllä kehumaan. Olen nyt 10 vuotta soittanut ja pystyn esittämään Paljon onnea vaan…. Ainakin olen yrittänyt!
Eikä Mikael olisi koskaan uskonut juoksevansa maratoniakaan. Nyt niitä on takana jo yhdeksän kappaletta.
– Olen sitä koulukuntaa, että ajattelin musiikin pelastavan minut urheilulta. Sitten yksi kaveri sanoi, että lähde juoksemaan. En miettinyt sen tarkemmin, vaan suostuin. Se on elämää.