Mies, jolla on ässä hihassa sekä mäessä

 

Aamuvirkuksi itseään kuvaava Ässämäki asettui Espanjaan kuusi vuotta sitten. Energinen mies osallistui Suomelan tarjoamiin aktiviteetteihin ja ohimennen hänet nykäistiin toimintaan mukaan syvemminkin. Ensin vuodeksi varapuheenjohtajan pestiin ja sen jälkeen puheenjohtajan nuija istutettiin miehen käteen. Tänä aikana Suomelan viisivuotisstrategian mukaan toimintaa on pyritty laajentamaan ja monipuolistamaan siten, että mukaan saadaan myös työikäisiä Aurinkorannikon asukkaita. Heistä myös nousee uusia aktiiveja yhdistystoiminnan ylläpitämiseksi ja virkeän jatkon varmistamiseksi.

Strategia on toteutunut hyvin. Käsillä tekemisen kurssit vetävät eläkeikäisiä ja nuoremmat viihtyvät pääsääntöisesti urheilullisten toimintojen parissa. Suosituimmat lajit ovat golf, padel sekä frisbeegolf, joka on aika uusi laji Espanjassa. Saimme myös mailavalmistajalta sponsoritukena salibandymailoja, jotta senkin lajin juurruttaminen Espanjaan onnistuu helpommin. Tarkoituksemme on viedä laji kouluihin, sillä siellä se kipinä sytytetään. Toki tässä nyt korona hieman jarruttaa kehitystä.

Suomelan jäseniä on normaalivuonna noin tuhat, kuluvalle vuodelle jäsenmäärät ovat jäänet alle puoleen, sillä kuukausijäseniä ei ole käytännössä lainkaan. Golfaajatkin odottavat käsitettävistä syistä parempia aikoja.

- Mainos -

Yhdessä pidemmälle

Suomelan kanssa yhteistyössä toimii parisenkymmentä paikallista yhdistystä. Ässämäki peräänkuuluttaa yhdistysten yhdistymistä ja jokaisen oman vahvuuden esille tuomista. Pienten yhdistyksen resursseja vapauttaisi myös hallinnollisten toimien ulkoistaminen, jolloin aikaa jäisi enemmän itse asiaan, eli sille, millaista toimintaa yhdistys haluaa edistää. Tässä asiassa Ässämäki näkee, että Aurinkorannikolla on menty parempaan suuntaan ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa on enenevissä määrin.

Hallituksessakin meitä on oma porukkansa, jonka lisäksi on omia hallituksen ulkopuolisia toimikuntia, jotka huolehtivat oman tonttinsa ja valmistelevat päätökset hallituksen päätettäviksi. Parhaimmillaan Suomelan eteen paiskii töitä lähes sata vapaaehtoista aktiivista henkilöä.

Tuntematon sotilas

Kuluvan ajanjakson kuumin peruna lienee lähestyvä itsenäisyyspäivä ja odotettu itsenäisyyspäivän juhla, jonka vetovastuu on tänä vuonna Suomelalla. Ässämäellä on kesäteatteritaustaa kuudentoista vuoden ajalta ja alikersantti Rokan rooli oli jo ennestään tuttu.

Minä ehdotin Mäkisen Päiville, että eikös tehdä Tuntematon sotilas ja siitä se ajatus sitten alkoi itämään. Eihän meihin alkuun oikein kukaan uskonut, että se olisi edes mahdollista toteuttaa. Vaan niin tämä nyt näyttää onnistuvan.

Koronavuoden puristuksessa syntyi timantti, sillä kerran suunnitellun ja roolitetun Tuntematon sotilas -näytelmän askelmerkit menivät uusiksi. Siitäkään ei sitkas tiimi lannistunut ja pienistä puroista saatiin vuolaasti virtaava, pauhaava koski, jonka lopputuotoksen ensi-ilta on 6.12. Fuengirolan Palacio de la Pazissa.

Tämä toi mukanaan myös useita uusia kasvoja ja nimenomaan niitä työssä käyviä harrastajia, juuri kuten Suomelan strategiassa on suunniteltu tapahtuvan. Lisäksi useiden eri toimijoiden oli yhdistettävä voimansa, sillä esimerkiksi paikkakunnalla olevien kuorojen jäseniä oli täällä vain muutamia. He yhdistivät voimansa ja lopputulos on pian kaikkien nähtävillä ja kuultavissa.

- Mainos -

Keuruun kesärenki

Ässämäki on toiminnan mies, eikä jää laakereilleen lepäämään. Talvikauden Espanjan maalla aikaansa viettävä puuhamies siirtyy keväällä kohti tyttären lomakylää, jossa odottaa kesärengin vakituinen työpaikka.

Ajatukseni on jossain vaiheessa väistyä Suomelan puheenjohtajan roolista, mutta jään kyllä jollain tavalla mukaan myös sen toimintaan. Jaksan kyllä pari tuntia nauttia auringosta rannalla, mutta sen jälkeen pitkästyn ja pitää saada jotain hommaa.

Ässämäki kertookin yhdeksi vapaa-ajan hommakseen sukututkimuksen ja tarinan persoonallisen sukunimen takaa.

Seppä Lindgren saapui Petäjävedelle ja osti sieltä itselleen tilan. Tila sijaitsi s-kirjaimen mallisen mäen päällä, joten sukunimi muuttui Ässämäeksi. Meitä on tällä hetkellä 55 henkilöä ja kaikki Ässämäet ovat sukua keskenään.

Kuka:

  • Paavo Ässämäki
  • Suomelan hallituksen puheenjohtaja
  • Asuu talvet vaimonsa kanssa Espanjassa
  • 4 lasta
  • 11 lastenlasta

Fuengirolassa taltioitu Tuntematon sotilas on mahdollista tilata tallenteena myös katseltavaksi kotisohvalle.
Se onnistuu maksamalla viisi euroa Asociación Finlandesa Suomelan tilille
ES09 3058 0860 7127 2041 5807
BIC/SWIT-koodi CCRIES2AXXX
Kirjoita maksusuorituksen viestikenttään sähköpostiosoite, johon haluat videotallenteen linkin.
Lähetä kuitista kuvakaappaus osoitteeseen info@suomela.fi.
Saat paluupostissa linkin, josta pääset katsomaan uusimman Tuntemattoman.

Tiina Jokinen

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...