Lukuaika: Merenalainen junayhteys Marokosta Espanjaan nousi taas raiteille

Merenalainen junayhteys Marokosta Espanjaan nousi taas raiteille

Madridista Casablancaan 5,5 tunnissa? Yli 40 vuotta kytenyt unelma vedenalaisesta junayhteydestä kahden mantereen välillä on nytkähtänyt eteenpäin.

Pitkään hellitty unelma vedenalaisesta junasta, joka yhdistäisi Espanjan Marokkoon, on saanut taas uutta tuulta purjeisiinsa – vai pitäisikö sanoa vauhtia raiteille.

Espanjan ja Marokon valtiot käynnistivät uudelleen Gibraltarin salmen tunneliprojektin tämän vuoden huhtikuussa. Tutkimuksen yhteydessä on hahmoteltu junahankkeelle reittejä ja väläytelty esimerkiksi junayhteyttä Madridista Casablancaan vain viidessä ja puolessa tunnissa.

Hanke on ollut esillä yli 40 vuoden ajan, joten voi olla, että se on samanlainen ikuisuusaihe kuin Helsingin ja Tallinnan välinen tunneliunelma.

Tangerista Tarifaan ja siitä halki Espanjan

Marokon valtion uutistoimisto SNRTNewsin mukaan asiantuntijat suunnittelevat useita reittejä, jotka kulkisivat Andalusiassa Sevillan, Algecirasin ja Tarifan rannikkokaupunkien kautta.

- Mainos -

”Sekä Marokossa että Espanjassa olevan suurnopeusjunalinjan odotetaan lyhentävän merkittävästi matka-aikaa tavallisiin juniin verrattuna”, uutistoimisto totesi.

Marokko avasi ensimmäisen suurnopeusjunalinjansa vuonna 2018 yhdistäen pohjoisen solmukohtansa Tangerin pääkaupunkiinsa Rabatiin ja matkailumekkaan Casablancaan.

Todennäköisin yhteys olisi Marokon pohjoiskärjessä sijaitsevan Tangerin ja Espanjan etelärannikolla Tarifan tai Algecirasin välillä.

Tältä näyttää hahmotelma Marokon ja Espanjan välisestä junayhteydestä. Kuva: SNRTNews.

Ainakin ministerit lupaavat panostusta

Aiemmin tänä vuonna Espanjan liikenneministeri Raquel Sánchez lupasi julkisesti, että maat antavat nyt enemmän tukea hankkeelle, joka on ollut suunnittelupöydällä jo vuodesta 1979 lähtien.

Sánchez kuvaili sitä ”strategiseksi” paitsi Espanjalle ja Marokolle myös laajemmin Euroopalle ja Afrikalle.

Tapaamisessa Marokon ministerin Nizar Barakan kanssa hän lisäsi:

”Aloitamme uuden vaiheen Gibraltarin salmen ylittävän kiinteän linkin hankkeen elvyttämisessä, jonka käynnistimme vuonna 1981 käsi kädessä.”

Lue myös: Jalkapallon MM-kisat pelataan Espanjassa 2030 – Málagan stadion mukana mittelöissä?

- Mainos -

Espanjan ja Marokon väliset diplomaattisuhteet ovat lämmenneet, ja siitä osoituksena äskettäinen tieto, että maat  isännöivät vuoden 2030 jalkapallon MM-kisoja yhdessä Portugalin rinnalla.

SNRTNewsin mukaan merenalaisen tunnelihankkeen tutkimukset etenevät nopeasti, ja asiantuntijat päättävät nyt ”sopivasta tekniikasta” rakentamiseen.

Idea syntyi ensimmäisen kerran vuonna 1979, kun Marokon kuningas Hassan II ja Espanjan silloinen kuningas Juan Carlos I alkoivat kehittää kunnianhimoista hanketta.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...