Matkailu Uutiset

Matkailualan uusjako – konkurssista iso lasku Espanjalle

Espanjan turismisektori oli jopa valmis rahoittamaan Thomas Cookia konkurssin välttämiseksi. Iso Britannian hallitus ei tätä apua suostunut ottamaan vastaan.

Yksi maailman suurimmista matkanjärjestäjistä, englantilainen Thomas Cook ajautui konkurssiin viime maanantaina. Matkailujätin kaatumisen vaikutukset tuntuvat vielä pitkään, yksi pahimpia kärsijöitä on Espanjan turismi.

 

-Merkit vaikeuksista olivat jo pitkään ilmassa. Koko valmismatka-ala on ollut jo vuosia vaikeuksissa. Toinen suuri toimija, Thompson (TUI) osasi sopeuttaa toimintansa uusiin haasteisiin, Cookin toimiva johto ei sitä tehnyt. Yhtiön johdossa tehtiin strategisesti huonoja päätöksiä. Esimerkiksi kannattavuuteen ei kiinnitetty riittävästi huomiota, arvioi pitkän uran lentoliikenteen ja matkailun palveluksessa tehnyt Marja Aalto Business Tampereesta.

Yksi Cookin ongelmakohdista oli Euroopan talvimatkailun pienet volyymit. Kesällä kaikki kapasiteetti on käytössä, mutta talvella osa koneista seisoo tyhjänpanttina kentillä.

Aallon mukaan Cookin konkurssi aiheuttaa ketjureaktion, jossa moni tervekin toimija saattaa kaatua.
-Tällä viikolla olen lukenut jo ainakin kolmen lentoyhtiön konkurssista ja esimerkiksi isojen hotellien suurista vaikeuksista. Tästä näyttää tulevan koko matkailualan uusjako. Ne jotka ehtivät Thomas Cookin haaskalle ajoissa, ovat seuraavien vuosien nousijoita alalla. Mukaan tulee varmasti uusia toimijoita, nopeimmat pikavoitot keräävät Ryanair ja muut halpalentoyhtiöt. Myös toinen jätti, Thompson pystynee hyödyntämään suurimman kilpailijansa poistumisen markkinoilta nopeasti.

Tilastollisesti seuraava vuosi näyttää siltä, että valmismatkojen myynti romahtaa. Asiantuntijoiden mukaan kysyntä ei kuitenkaan katoa minnekään, luvut johtuvat pelkästään ison toimijan poistumisesta markkinoilta. Montaa vuotta ei pitäisi mennä, että tuo lovi täyttyy.

-Uusjaon seurauksena matkailuala saa todennäköisesti aivan uusia toimijoita. Kun pahin pöly Cookin konkurssin ympäriltä laskee, maailmassa saattaa yhtäkkiä olla paljonkin vapaata lentokapasiteettia. Silloin myös pienet aktiiviset toimijat voivat olla vahvoilla. Uskon, että ensi kevään matkailutapahtumissa itsellänikin on kalenteri täynnä lentoyhtiöiden tapaamisista. Tiedä vaikka tämä avaisi uusia mahdollisuuksia Tampereen lentoaseman hyödyntämiseen, Aalto aprikoi.

Espanjan turismi kyykyssä

Aurinkorannikolla oleviin suomalaisturisteihin Thomas Cookin konkurssi ei juurikaan vaikuta. Cookin tytäryhtiö Tjäreborg lennättää asiakkaansa pääosin Finnairin tai SAS:n koneilla, niihin tapahtumat eivät vaikuta millään tapaa.

Brittituristien osalta tilanne on aivan toinen. Espanjassa laskettiin konkurssin aikana olevan noin 70.000 Thomas Cookin matkoilla olevaa brittituristia. Suuri osa heistä on lennätetty Cookin omien tytäryhtiöiden koneilla. Ne ovat nyt maassa, joten korvaavat lennot täytyy etsiä jostain.

Koko Espanjan turismille ja etenkin Kanarian saarille Thomas Cookin konkurssi on tuhoisa. Hotellit ja muut matkailupalvelut menettävät alkavalta talvikaudelta merkittävästi tuloja. Vaikeuksia aiheuttaa myös se, että Thomas Cookilta jää paljon maksuja piikkiin, eikä niiden perimisestä ole mitään varmuutta.

Tässä linkki aihetta käsittelevään pääkirjoitukseen: https://fuengirola.fi/konkurssin-haaskalla/

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Jäätkö kaipaamaan linnanjuhlia?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa