Massiiviset muraalit tuovat väriloistoa kaupunkikuvaan

Fuengirolan betoniseiniä koristellaan upeilla muraaleilla, joissa sekä kaupunkilaisten että turistien kelpaa lepuuttaa silmiään.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika
Orquídeasin muraalia maalaa taiteilijanimellä Bosska tunnettu taiteilija Ana Cortés.

Fuengirolan kaupunki on viime vuosina innostunut koristamaan kaupunkikuvaansa toinen toistaan värikkäämmillä graffiteilla ja muraaleilla. Nämä taideteokset peittävät kolkkoja betonipintoja ja tuovat väriä sekä iloa kaupunkiin. Myös turisteille halutaan tarjota rannan ja auringon lisäksi muutakin nähtävää.

El Boquetillon kaupunginosaa koristaa vuonna 2023 maalatut valtavat muraalit. Näistä koko kerrostalon kokoisista taideteoksista on tullut paikallisten ylpeys.

Nyt toinen toistaan värikkäämmät ja luovemmat teokset valmistuvat Fuengirolan itäisiin kaupunginosiin. Yksi viidestä teoksesta on juuri valmistunut junaradan alittavalle jalkakäytävälle feria-alueen pääporttia vastapäätä.

Värikkäästä teoksesta voi bongata ainakin kukkia, perhosia pallokalan ja ketun. Muraalin takana on taiteilijapari Murfin ja D. Darko.

Harmaus junaradan alla on vaihtunut Murfinin ja D. Darkon iloitteluun.

- Mainos -

Loput neljä maalausta valmistuvat nekin parhaillaan. Taiteilija Not Japin luomus on tulossa Los Bolichesin kaupungintalolle ja Rol TCK:n valtava muraali Rafaelin patsaan viereen Avenida de Las Gaviotasin sillan alle. Kolmas taideteos löytyy calle Orquídeasin alikulkusillalta Torreblancasta.

Rol TCK maalaa sillan alapuolelle ympäröivää maisemaa, jonka puista nousee kaupungin nimi. Tässä maalausta oli maalattu vasta kolme tuntia.

Orquídeasin muraalia maalaa taiteilijanimellä Bosska tunnettu taiteilija Ana Cortés. Hän kertoo maalaavansa sään puitteissa, mutta käyttävänsä kaikki valoisat tunnit maalaamiseen.

Córtes maalaa hyvin näyttävää ja värikästä surrealistista muraalia.

– Seinämaalaus on kunnianosoitus Maruja Mallolle, espanjalaiselle surrealistiselle taiteilijalle. Yhdistän elementtejä hänen ja minun taiteestani sekä roomalaisesta Suelin kaupungista. Haluan antaa näkyvyyttä surrealismissa erittäin tärkeälle taiteilijalle, joka on vaipumassa unohduksiin, Cortés kertoo Fuengirola.fi:lle.

Yksi näkemisen arvoinen taideteos löytyy Avenida de Carvajalin pitkästä kävelijöiden alikulkutunnelista. Tunnelin kulkee Avenida Carvajal Olimpos -bussipysäkin alapuolelta ja sitä maalaava Steve Camino kertoo tehneensä vastaavanlaisen työn aikaisemminkin.

Alikulkutunnelin päässä vaanii Steve Caminon vesipeto.

– Maalaus kuvaa merenpohjaa, vähän kuin olisit akvaariossa. Haluan kunnioittaa merta ja lajeja, joita siellä asuu. Maalaus toimii viestinä ihmisille ja ilahduttaa etenkin pieniä, Camino selittää.

Keskeneräisenäkin tunnelissa voi kuvitella olevansa SeaLifen kaltaisessa akvaariossa. Nähtävää on paljon. Jos tien päättää alittaa mantereen puolelta, näkyy tunnelin päässä sinisenä hohtava Välimeri.

Fuengirolan kaupunki on budjetoinut viiteen muraaliin yhteensä 109.000 euroa. Rahat ovat peräisin tämän vuoden ylijäämästä.

- Mainos -

El Boquetillon muraaleista tuli kaupungin ylpeys

Fuengirolan läntinen kaupunginosa El Boquetillo sai viime vuonna katukuvaansa monta valtavaa muraalia, joiden maalaamista varten palkattiin joukko espanjan taitavimpia ja tunnetuimpia grafiittitaiteilijoita.

Maalaukset löytyvät Elolan stadionin ja El Boquetillon kauppahallin väliseltä alueelta.

Lue myös: Fuengirolan uudet muraalit pysäyttävät ihailemaan

Koko kerrostalon seinän peittäviä maalauksia ei voi olla huomaamatta. Niiden tarkoitus oli virkistää ja parantaa suomalaisten keskuudessa ”Fuengirolan Kontula” -lempinimen saanutta aluetta. Siinä on epäilemättä onnistuttu ja maalauksista on tullut kaupunkilaisten ylpeys.

Muraaleja tehtiin vuonna 2023 reilusti yli kymmenen, minkä lisäksi alueella oli ennestään jo neljän seinän kokoinen kollaasi, joka kuvaa merimaisemaa. Uudemmat muraalit ovat kaikki eri tekijöiden ja jokainen oma teoksensa.

Muraalien yhteishinnaksi tuli tuolloin 173.000 euroa. Tuosta summasta EU rahoitti 80 prosenttia EDUSI-ohjelman myötä (Estrategias de Desarrollo Urbano Sostenible). Jäljelle jääneet 20 prosenttia meni Fuengirolan kaupungin laskuun.

Teksti ja kuvat: Roosa Leinonen

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *