Maskipakko ulkona päättyy

Espanjan valtion virallisessa BOE-tiedotteessa julkistettiin keskiviikkona päätös sitä, että hengitysmaskien käyttöpakko ulkona päättyy.

Lakimuutos astuu voimaan torstaina 10. helmikuuta, joten silloin maskia ei ulkona liikkuessa tarvitse enää käyttää. Vapautus maskeista koskee myös koululaisten ja opiskelijoiden välitunteja.

On kuitenkin poikkeustilanteita, joissa maskia pitää edelleen käyttää myös ulkotiloissa.

- Mainos -

Maskia pitää edelleen käyttää massatapahtumissa, joissa osallistujat ovat seisaallaan. Jos ulkotilaisuudessa on kaikille istuimet, tarvitaan maski vain jos 1,5 metrin turvaväliä ei voida ylläpitää.

Myös julkisessa liikenteessä, kuten busseissa, junissa, lentokoneissa maskipakko säilyy, mukaan lukien pysäkit ja asemat. Samoin julkisissa sisätiloissa maskipakko säilyy ennallaan.

Maskipakko ulkotiloissa on saanut osakseen laajaa kritiikkiä. Myös monet asiantuntijat ovat todenneet ettei maskien käyttö ulkotiloissa ole tehokas keino koronaviruksen leviämistä vastaan. Siitä huolimatta Espanja on yksi Euroopan viimeisiä maita, joka luopuu maskipakosta ulkona.

Päätösprosessi eteni siten, että maanantaina itsehallintoalueiden johtajat ja Espanjan terveysministeri käsittelivät asiaa omassa kokouksessaan ja tulivat päätökseen että maskipakosta ulkona tulisi luopua. Seuraavana päivänä tiistaina asiasta tehtiin päätös Espanjan ministerien kokouksessa ja keskiviikkona päätös julkaistiin virallisessa BOE-julkaisussa, jossa lain kerrotaan astuvan voimaan torstaina.

Vielä rajoitteita

Maskien poistuminen – tai ainakin selkeä väheneminen – katukuvasta on epäilemättä selvä askelma normaalimpaan elämään. Joitain rajoituksia pandemia kuitenkin edelleen aiheuttaa.

Maskien käyttö sisätiloissa jatkuu siis toistaiseksi muuttumattomana. Samoin ns. koronapassi säilyy käytössä ainakin vielä hetken.

Toisin sanoen Andalusiassa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa vierailemiseen, samoin kuin ravitsemusalan liikkeiden sisätiloihin menemiseen tarvitaan todiste koronarokotuksista, selätetystä tartunnasta tai tuore negatiivinen testi. Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi tartuntojen ilmaantuvuusluku on Andalusiassa ylivoimaisesti alhaisin koko Espanjassa.

- Mainos -

Koronapassin käyttö on tällä hetkellä säädetty päättyväksi 15.2.

Helmikuun alusta lukien Espanja tiukensi myös ulkomailta maahan saapuvien osalta antigeenitestien kelpoisuutta. Nykyisellään, jos matkustaja saapuu maahan negatiivisen antigeenitestin turvin, se saa olla korkeintaan vuorokauden vanha. Sen sijaan PCR-testien rokotustodistusten ja muiden tositteiden osalta kaikki on ennallaan.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...