Lukuaika: Maskeja suositellaan taas – influenssa ja korona leviävät

Maskeja suositellaan taas – influenssa ja korona leviävät

Espanjassa suositellaan hengitystietulehduksen oireista kärsiviä käyttämään kasvomaskeja julkisilla paikoilla.

Koronapandemiasta tutut kasvomaskit ovat taas nousseet otsikoihin Espanjassa, kun erilaiset virukset sairastuttavat ihmisiä. Influenssa- ja koronatapaukset ovat lisääntyneet maassa selvästi joulunpyhinä ja tahdin uskotaan kiihtyvän.

Akuuttien hengityselinten sairauksien ilmaantuvuus Espanjan perusterveydenhuollossa on tällä hetkellä 739,9 per 100 000 asukasta, mikä on reilut 37 prosenttia enemmän kuin edellisellä viikolla.

Etenkin influenssan ilmaantuvuus perusterveydenhuollossa on kääntynyt nousuun, ja se näkyy kaikissa ikäryhmissä. Luku on 159,2 tapausta 100 000 asukasta kohti (68,2 tapausta 100 000 asukasta kohti edellisellä viikolla), mikä tarkoittaa 133 prosentin kasvua vain seitsemässä päivässä.

Ihmiset matkustelevat ja liikkuvat joulunpyhinä vilkkaammin kuin normaalisti ja suvut kokoontuvat yhteen, jolloin viruksetkin pääsevät leviämään.

- Mainos -

Yli 80-vuotiaita sairaalahoidossa

Tietojen mukaan jouluviikolla SARS-CoV-2-positiivisuuden prosenttiosuus on noussut 14,3 prosenttiin (edellisellä viikolla 13,3 %), influenssan osalta 20 prosenttiin (edellisellä viikolla 13 prosenttiin, kasvua 53,8 prosenttia). RS-viruksen positiivisuus on tasaista (15,2 prosenttia verrattuna edellisen viikon 15,8 prosenttiin).

Tiedot perustuvat Espanjan terveysministeriön alaisuudessa toimivan  Carlos III -terveysinstituutin tutkimustuloksiin.

Sairaaloiden tilanne on vakaa, mutta yli 80-vuotiaiden sairaalahoitoa vaativien viruspotilaiden osuus on kasvanut viime viikkoina.

Lue myös: Andalusiaa rokotetaan

Käsihygienia taas kunniaan

Espanjan terveysministeriö on julkaissut suosituksia leviämisen estämiseksi, mukaan lukien käsihygienia, nenän tai suun peittäminen yskimisen tai aivastamisen aikana sekä maskin käyttö hengitystieinfektion kanssa yhteensopivien oireiden ilmaantuessa.

Kyse on siis suosituksista, ei pakosta.

Suosituksiin kuuluu nenäliinojen käyttö pisaroiden tai eritteiden leviämisen estämiseksi ja käytettyjen nessujen laittaminen lähimpään roskapussiin käytön jälkeen. Suosituksena on myös käsien pesu saippualla ja vedellä tai puhdistus alkoholipohjaisella käsigeelillä säännöllisesti ja hengityseritteiden kanssa kosketuksen jälkeen.

Rokotuksia kehotetaan ottamaan sekä välttämään mahdollisuuksien mukaan työpaikalle menoa sairaana.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...