Lukuaika: Marja-Liisa Kuosmanen laulaa Rafaelista

Marja-Liisa Kuosmanen laulaa Rafaelista

Marja-Liisa Kuosmanen on Aurinkorannikon suomalaisille tuttu hahmo. Hän on ollut mukana monessa, laulu ja esiintyminen on aina kuulunut hänen suurin intohimoihinsa.

Tänä keväänä Kuosmanen on jälleen aktivoitunut laulurintamalla. Helmikuussa hän julkaisi singlen Enemmän, joka on aikuisen naisen rakkaustarina.

Nyt on vuorossa kappale nimeltään Rafael. Kuosmanen kertoo kappaleen taustoista:

-Rafaelin tarina minun kohdallani alkoi jo kymmenisen vuotta sitten, jolloin demoa minulle tarjottiin. Saman tein näin edessäni oman tosielämäni Rafaelin, Martinin.

- Mainos -

Martinin saattaa muista moni muukin pidempään Fuengirolassa oleskellut. Hän oli koditon, joka vietti aikaansa Los Bolichesin El Corte Inglesin edessä.

-Vaaleatukkaisella ja -partaisella Martinilla oli tapana joka päivä istua paikallisen supermarketin edessä. Hän istui penkillä ja vieressään parkkeerattuna oli invamopo, jolla hän liikkui. Mopon istuimella oli kauniisti taiteltuna viltti, jonka päällä oli jokunen kolikko, hienovaraisena vinkkinä mahdollisille lahjoittajille. Hän ei koskaan ollut käsi ojossa pyytämässä.

-Martin luki lähes aina kirjaa ja hänestä sain hyvin sivistyneen ja miellyttävän vaikutelman. Koskaan en nähnyt häntä humalaisena, vaikka saattoi hänellä olla vieressä joku viini- tai oluttölkki. Ohi kulkiessani annoin hänelle lantin ja tosiaan kerran rohkaistuin kysymään nimeänsä ja jututtamaan. Jonkun joulun alla annoin hänelle 10 euron setelin. Verkkokalvoilleni on palanut se katse, jonka silloin sain. Niin lempeä, lämmin ja kiitollinen ja se suloisen kaunis hymy jo uurteisilla kasvoillaan. Sen säilytän sydämessäni aina.

-Rafael on muutakin kuin vain kertomus kadulla istuvasta kerjääjästä. Se on kertomus ennakkoluulosta, jota myönnän itsekin kokevani joskus kerjääjiä nähdessäni. Kertomus siitä, mitä tapahtuu, kun uskaltaa astua sen epäluulon, ehkä pelonkin yli ja ottaa kontaktia. Toivon, että tämä laulu antaa ihmisille ajattelemisen aihetta laajemminkin myös tässä maailmantilanteessa, jossa apua tarvitsevia on myös muualla kuin siellä kadulla istumassa.

Laulun äänitysvaiheessa sain tietää, että sanoittajat ovat olleet lomalla Fuengirolassa. Laulu on muutenkin ajankohtainen, sillä Edvin Sora on juuri nyt maaliskuussa julkaissut kirjan Costa del Tormenta (Myrskyrannikko), jossa myös kerrotaan Martinista, jonka kanssa kirjailija oli tekemisissä usean kuukauden ajan (https://fuengirola.fi/2023/07/03/uutuuskirja-nostaa-esiin-kodittoman-mietteita/).

Tässä linkki Marja-Liisa Kuosmasen Rafael kappaleeseen.

Säveltäjä Hannu Riihimäki

Sanoittajat Mirjam Paaso ja Raita Ilomäki

- Mainos -

Sovitus Simo Koho

Kannen kuva Teemu Rinne

 

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...