Matkailu

Málagassa ei tarvitse pelätä käärmeitä

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Noin puolimetriseksi kasvava nysäkuonokyy on Málagan provinssin ainoa jossain määrin ihmiselle vaarallinen myrkkykäärme. (Kuvat: Wikipedia)

Andalusian luonto on monin tavoin erilainen kuin suomalainen. Vieras saattaa tuntua eksoottiselta ja sitä myötä kenties jossain määrin vaaralliselta. Mutta miten on Andalusian käärmeiden laita, ovatko ne paljon vaarallisempia kuin suomalaiset serkkunsa?

 

Andalusian luonnosta nauttimista ei missään tapauksessa kannata jättää väliin käärmeiden pelossa. Paikallinen Málaga Hoy lehti julkaisi jokin aika sitten artikkelin, jossa se haastatteli kansainvälistä matelijoiden asiantuntijaa Gabriel Martínezia. Hänen mukaansa Málagan provinssin kaltaisilla alueilla käärmeet eivät muodosta todellista hengenvaaraa.

Málagan provinssissa elää kahdeksan käärmelajia. Näistä yksikään ei ole aggressiivinen ihmistä kohtaan, vaan päin vastoin kätkeytyy tai pakenee, mikäli siihen suinkin on mahdollisuus.

– Málagassa riski kuolla koiran hyökkäykseen tai hevosen potkuun on äärettömän paljon suurempi kuin käärmeen puremaan, Martínez muotoili Málaga Hoyn jutussa.

Myrkyllisin Málagassa elävistä käärmeistä on nysäkuonokyy (esp. víbora hocicuda). Senkin puremiin kuolee alle yksi prosentti pureman saaneista, ja yleensä syynä on se, ettei henkilö ole hakeutunut hoitoon. Monien muiden käärmeiden tavoin myös nysäkuonokyy on arka ja pakenee ihmistä, mikäli suinkin mahdollista.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Etelänkangaskäärme on sen verran säyseä, ettei se yleensä yritä purra vaikka sen ottaisi kiinni.

Muita provinssin käärmeitä ovat mm. vuorenrinteillä viihtyvä etelänkangaskäärme (culebra lisa meridional), pikkunisäkkäitä kuristamalla tappava tikaskäärme (culebra de escalera) ja ärhäkkä hevosenkenkänuolikäärme (culebra de herradura). Näistä viimemainittu saattaa purra puolustautuakseen, mutta millään näistä kolmesta ei ole myrkkyä.

 

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Täysikasvuinen tikaskäärme on noin 1-1,5 metriä pitkä.

 

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Hevosenkenkänuolikäärme on luonteeltaan äkäinen ja puree puolustautuessaan, mutta sillä ei ole myrkkyä.

Iberianhuppukäärmeellä (culebra de cogulla) on yläleuassa myrkkyhampaat, joilla se voi erittää myrkkyä saaliiseensa. Tiedossa ei ole kuitenkaan ensimmäistäkään tapausta, jossa se olisi purrut myrkkyhampaillaan ihmistä.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Iberianhuppukäärme kärsii maatalouden aiheuttamasta elintilan kapenemisesta.

Sisiliskokäärme (culebra de Montpellier) on alueen käärmeistä kookkain, se voi kasvaa jopa parimetriseksi. Sillä on hammasrivistön takaosassa myrkkyhampaat, mutta hampaiden sijainnin ja myrkyn heikkouden vuoksi sen puremat eivät ole ihmiselle vaarallisia. Sisiliskokäärmeen tiedetään ylipäätään purreen ihmisiä ani harvoin.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Sisiliskokäärme on alueen käärmeistä pisin, se voi kasvaa noin kahden metrin mittaiseksi ja painaa noin 1,5 kiloa.

Suomenkin luonnosta tuttu rantakäärme (culebra de collar) elelee rauhallista, myrkytöntä elämäänsä myös Málagassa. Kyyrantakäärme (culebra viperina) on niin ikään myrkytön, vaikka sen nimessä esiintyykin kyy. Se viihtyy vedessä, joten sen voi nähdä esimerkiksi joessa, lammessa tai tekojärvessä.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Rantakäärme on tuttu myös Suomen luonnosta.

Jos siis näet käärmeen luonnossa, paras tapa on nauttia kohtaamisesta pienen matkan päästä, jatkaa sitten omille teilleen ja antaa käärmeen tehdä samoin.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Vesistöissä viihtyvä kyyrantakäärme näyttää kyyltä ja käyttäytyy kuin kyy, mutta ei ole myrkyllinen.

Lähde: Málaga Hoy

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa