Málagaan tulee maailman ensimmäinen interaktiivinen sefardikulttuurin museo

Sefardijuutalaisuus on yksi juutalaisten hajaantuneista ryhmistä, joka sai alkunsa nykyisten Espanjan ja Portugalin alueilla.

Nimi sefardi tulee Espanjaa tarkoittavasta heprean kielen anasta s’farád (Wikipedia).

Sefardijuutalaiset säilyttivät oman identiteettinsä ja kulttuurinsa erityispiirteet, vaikka joutuivatkin muuttamaan ja elämään eristyksissä alkuperäisestä, Lähi-idässä muodostuneesta, juutalaisen kansan kulttuuristaan ja uskonnostaan.

Sefardit karkoitettiin 1490-luvulla uskonnollisen puhdistuksen seurauksena Espanjasta ja he asettuivat muualle Välimeren ympäristöön, Marokkoon sekä mm. Alankomaihin.

- Mainos -

Vuonna 2015 sekä Espanja että Portugali hyväksyivät lait, jotka sallivat kansalaisuuden hakemisen niille sefardeille, jotka pystyivät todistamaan esi-isiensä alkuperän näissä maissa.

Hanke maailman ensimmäisestä sefardien historialle ja kulttuurille omistetusta museosta esiteltiin Miamissa kansainvälisen juutalaisyhteisön (International Jewish Community) järjestämässä tapahtumassa.

Tilaisuuden aikana esitettiin kolmen ja puolen minuutin video projektista tulevan museon mahdollisille lahjoittajille. Sama promootio toteutetaan Latinalaisen Amerikan sefardiyhteisöissä.

Esittelytilaisuudessa olivat läsnä mm. Espanjan Miamin pääkonsuli Jaime Lacadena, Marta Jimeno MediaPro Exhibitions -yhtiöstä ja Sefardien perinnön säätiön johtaja Isaac Querub.

 

Maailman ensimmäinen kokonaan sefardeille omistettu museo

 

Málagan historialliseen keskustaan suunniteltu maailman ensimmäinen interaktiivinen sefardien historialle ja kulttuurille omistettu museo tulee maksamaan viidestä kymmeneen miljoonaa dollaria, kertoivat Miamissa asuvat hankkeen promoottorit. Viisi miljoonaa museon rakentamiseen ja viisi miljoonaa sen ylläpitorahastoon.

”Edes Israelissa ei ole instituutiota, joka on omistettu kokonaan sefardeille, eli Espanjaan ajanlaskun alusta asti asettuneille juutalaisille”, sanoi Yossi Obadia, yksi tulevan museon kehittäjistä.

- Mainos -

”Hanketta tukevat paitsi Málagan kaupunginvaltuusto, niin myös Málagan maakuntaneuvosto ja Andalusian hallinto”, Obadia vahvisti.

”Sefardimuseon rakentamishanke Málagaan liittyy kiinteästi lakiin, joka antoi sefardeille vuonna 2015 mahdollisuuden saada Espanjan kansalaisuuden”, Málagan museon kehittämisestä vastaava Obadia kertoo.

Yossi Obadia oli itse ensimmäinen sukunsa sefardijuutalainen, joka sai Espanjan kansalaisuuden 2015 ja asettui Málagaan asumaan. Hänen sukunsa pakeni Espanasta Marokkoon vuonna 1492.

 

Digitaalinen museo

 

Museosta kaavaillaan täysin digitaalista ja vuorovaikutteista museota. Museo-osasta vastaa MediaPro Exhibitions, jolla on Obadian mukaan laaja kokemus ensiluokkaisista digitaalisista ja interaktiivisista näyttelyistä.

Osa museosisällöstä toteutetaan virtuaalitodellisuutena ja kävijät pääsevät kokemaan mukaansatempaavan kokemuksen sefardien historiasta ja kulttuurista. ”Varsinaisia esineitä ei museossa tule olemaan kuin korkeintaan symbolisina elementteinä”, Obadia täsmentää.

Sefardikulttuurin museo rakennetaan Málagan kaupunginvaltuuston lahjoittamalle tontille Picasso-museon ja Roomalaisen teatterin taakse. Museo tulee sijaitsemaan hyvin lähellä juutalaisen runoilijan patsasta, joka esittää Málagassa 1100- luvulla asunutta runoilija ja filosofi Shlomo Ibn Gabirolia.

- Mainos -

Museon suunnittelun on lahjoittanut liikemies Isaac Querub ja madridilainen arkkitehti León Benacerraf.

Kansainvälisen arkkitehtitoimisto BDU:n arkkitehti León Benacerrafin saamiin palkintoihin kuuluvat mm. Madridin kaupunginvaltuuston arkkitehtuuripalkinnot vuosina 1998 ja 2007.

Alueelta, jonne museo pystytetään, on löydetty foinikialaisia, roomalaisia ​​ja arabialaisia ​​arkeologisia jäänteitä, jotka luonnollisesti on tarkoitus säilyttää.

”Sefardien perintösäätiö (Sephardic Heritage Foundation) toivoo saavansa sefardikulttuurin museon mahdollisimman pian osaksi Málagan kaupungin kulttuuritarjontaa” Yossi Obadia kertoi.

Artikkelin kirjoittaja

Niina Sinisalo
Mainos
Jatka lukemista