Yhteensä palon alta on evakuoitu noin 2.500 ihmistä. Yksi tänään sunnuntaina iltapäivällä evakuoiduista kylistä oli smurffikaupuunkina tunnettu Júzcar. Kyseisessä kylässä asuu suomalaispariskunta Saija ja Rami Kääriäinen.
-Aamulla katselin pihalla ja sanoin Saijalle, että eiköhän pakata laukut, kohta tulee varmasti käsky lähteä evakkoon. Ensin puolilta päivin tuli kaupungintalolta viesti, että suurta hätää ei vielä ole, mutta tilannetta seurataan. Tuosta viestistä ei kulunut kuin puoli tuntia, kun tuli uusi viesti, jossa määrättiin kaikki poistumaan Júzcarista, Rami Kääriäinen kertoo.
-Tuo evakkoviesti tuli, kun olin tankkausreissulla. Ajattelin käydä tankkaamassa Jeepin hyvissä ajoin, jotta päästään lähtemään, jos on tarvis. Saija alkoi jo kotona hermostua ja minullakin jännitys nousi. Poliisit pysäyttivät minut ja sanoivat, ettei kylään saa enää ajaa. Aika selkeästi ilmaisin, että rouva odottaa vielä hakijaa kotona, päästivät sentään läpi. Pääsinkin reipasta vauhtia paloauton perässä loppumatkan.
Tuli tuli melko lähelle Kääriäisten kotia.
-Aamupäivällä parin kilometrin päässä vastakkaisella rinteellä alkoi pieniä tulia ilmaantua. Siinä on kaunis metsä, joka on todennäköisesti nyt jo kokonaan palanut. Meillä ei pitäisi olla suurta vaaraa kodin palamisen suhteen, sen verran olemme betonisen urbanisaation suojissa.
-Hurjaa katseltavaa tuo sammutustyö on. Parhaimmillaan näin kuusi helikopteria samaan aikaan ilmassa. Pois tullessamme näimme rekkojen lavoilla järjettömän isoja catepillareita. Ne olivat sitä raskasta kalustoa, jota puolustusvoimain joukot olivat tuoneet avuksi.
Suurin osa Júzcarin ihmisistä on evakuoitu Rondan alueelle hotelleihin ja erilaisiin majoituspaikkoihin. Kääriäiset tulivat Fuengirolaaan, jossa heillä on vielä myynnissä oleva asunto tyhjillään.
-Onhan se surullista jättää koti, mutta emmeköhän me pääse ihan ehjään kotiin takaisin lähipäivivä, Kääriäisen toivoo.
Armeija apuun
Tänään aamulla myös Espanjan puolustusvoimien maastopalojoen sammuttamiseen erikoistuneet joukot ovat saapuneet alueelle tarjoamaan apuaan. Näitä UME -joukkoja kutsutaan paikalle ainoastaan silloin, kun riskit ovat kaikkein suurimmat. Tällä kertaa Andalusian oppositiopuolue PSOE kritisoi avunpyynnön lykkäämistä näin myöhään. Periaatteessa puolustusvoimat olisi voitu kutsua apuun jo perjantaina, silloin Bermejan palo nostettiin riskitasolle 2, mikä antaa viranomaisille oikeuden äärimmäisten keinojen käyttöön.
Sammutustöistä vastuussa olevan Infocan apulaisjohtaja Alejandro Garcia mukaan viime yönä syttynyt toinen tulipalo oli ratkaiseva tekijä lisäavun kutsumiselle. Palo eteni jonkin aikaa kahtena erillisenä rintamana mutta jo aamun tunteina nämä rintamat yhtyivät ja palo sai yhdistymisestä uusia voimia.
Enimmillään alueella on työskennellyt reilusti yli 600 palomiestä, lisää on vieläkin tulossa. Sääolosuhteet ovat hieman parantuneet, enää tuuli ei vaihda jatkuvasti suuntaa ja kosteus pääsee nyt mereltä paloalueelle. Ensi viikolle on jopa luvattu mahdollisia sateita, jotka voisivat auttaa sammutustöissä.
Tuli on tuhonnut tällä hetkellä noin 6.000 hehtaaria maastoa. Yksi palomies on kuollut, aineellisten vahinkojen arviointi on toistaiseksi vaikeaa.
Tuli on toistaiseksi tehtyjen tutkimusten mukaan saanut alkunsa ainakin kahdesta paikasta samanaikaisesti. Noilta paikoilta on löytynyt materiaalia, joka viittaa palojen sytyttämiseen tahallisesti. Mitään varmaa ei kuitenkaan vielä osata sanoa.
Huhumylly on lähtenyt käyntiin ja yksi hurjimmista huhuista on, että palot ovat huumemafian sytyttämiä. Tällä tavoin saatiin kaikkien viranomaisten huomio tulipaloon ja samalla olisi voitu tuoda suuria huumelasteja Afrikasta. Kaikki mahdollisuudet varmasti tutkitaan ja pyritään saamaan syylliset vastuuseen, mikäli palo todellakin osoittautuu tahallaan sytytetyksi.
Antti Pekkarinen
kuvat: Rami Kääriäinen